Vitamíny zatienili dôležitosť minerálov a stopových prvkov. Viete, prečo ich potrebujeme?

Všetci dobre vieme, aký zásadný vplyv majú vitamíny na ľudský organizmus. Bohužiaľ, o dôležitosti minerálov a stopových prvkov sa hovorí podstatne menej. A to je škoda.

Vitamíny predstavujú organické zlúčeniny, ktoré naše telo potrebuje na svoju existenciu, no vo väčšine prípadov ich nedokáže samé syntetizovať. Získavame ich preto z potravy. Existuje však aj iný spôsob ich doplnenia – lipozomálna kombinácia tých najdôležitejších vitamínov, minerálov a stopových prvkov pre správne fungovanie imunitného systému, mozgu a ďalších orgánov.

Minerály a stopové prvky – aký je rozdiel?

Minerály, na rozdiel od vitamínov, sú anorganické látky, ktorých podiel v ľudskom tele je veľmi malý – sú to približne 4% telesnej váhy. Prečo ale hovoríme o mineráloch a stopových prvkoch? Minerály, ktoré sú pre ľudské telo nevyhnutné (napríklad horčík, sodík, draslík, vápnik a fosfor), označujeme ako makroprvky. Na druhej strane stoja mikroprvky, ktoré poznáme pod pojmom stopové prvky a pre naše zdravie ich potrebujeme len vo veľmi malých dávkach.

Aj keď je podiel minerálov v našom tele nepatrný, ich prítomnosť je nevyhnutná pre množstvo životne dôležitých procesov: pomáhajú udržiavať stále vnútorné prostredie organizmu, normálnu činnosť srdca, svalov a nervovej sústavy, sú prítomné pri formovaní kostí, tvorbe krviniek a ovplyvňujú tráviacu a močovú sústavu. Aj malý nedostatok či prebytok minerálov v organizme spôsobuje záťaž a môže viesť až k vážnym zdravotným komplikáciám.

 

dôležitosť minerálov a stopových prvkov stresova zataz

 

Ako prijať dostatok minerálov?

Rovnako ako pri vitamínoch, aj minerály majú svoje odporúčané denné dávky, ktoré sú však orientačné a nezohľadňujú špecifické potreby organizmu. Optimálne množstvo minerálov reflektuje aktuálne ročné obdobie, stresovú záťaž na organizmus či rôzne ochorenia a ďalšie faktory.

Optimálnu hladinu minerálov v organizme dokážeme dosiahnuť prostredníctvom potravy – ideálne je konzumovať čerstvú a surovú zeleninu, ovsené vločky, strukoviny, orechy a semená, či vajíčka a mliečne výrobky. Tieto potraviny telu zároveň dodajú aj ďalšie aktívne látky, ktoré sa postarajú o lepší metabolizmus a trávenie. Ide napríklad o rôzne enzýmy či vlákninu.

 

Aj doplnením pitného režimu o minerálne vody vieme telu dodať množstvo potrebných minerálov. Dôležité je ale mať na pamäti, že minerálky je potrebné striedať. 

Optimálnu hladinu minerálov v organizme vieme dosiahnuť aj užívaním doplnkov výživy. Keďže na trhu je nepreberné množstvo rôznych produktov, je potrebné dávať si pozor a vyberať si len kvalitné doplnky stravy. Tie menej kvalitné môžu totiž obsahovať minerály v inej chemickej štruktúre, ako sú minerály v strave, čo by mohlo napríklad narušiť ich vstrebávanie v organizme.

Ak hľadáte kvalitný, vysokovstrebateľný doplnok stravy, ktorým podporíte vašu psychiku a správny priebeh látkovej výmeny buniek, funkčnosť svalov i pevnosť kostí a zubov, vyskúšajte náš lipozomálny Minerál komplex.