Zvyknete sa počas sviatkov najesť až do prasknutia? Nevadí, máme pre vás návod, ako sa po prejedení cítiť lepšie

Stres z príprav na Vianoce, obrovské množstvo chutne vyzerajúcich sviatočných jedál všade naokolo, lákavé jedlé darčeky, ale aj stravovacie návyky ľudí okolo nás, to všetko vytvára dokonalý recept na prejedanie.

 

Návod, ako sa po prejedení cítiť lepšie

 

Veľké množstvo ľudí si zvykne počas sviatkov dopriať podstatne viac jedla, ako v bežné dni, čo však so sebou nesie aj riziko vzniku tráviacich ťažkostí. Ak si ani vy neviete vianočné sviatky predstaviť bez koláčikov a množstva sviatočných pokrmov, máme pre vás návod, ako sa po ich konzumácii cítiť čo najskôr opäť fit.

Všetci si občas doprajeme

Aj keď väčšina z nás považuje prejedanie za niečo nesprávne, v skutočnosti si občas doprajeme všetci. Počas sviatkov, ako sú napríklad Vianoce, dokonca existuje kultúrne očakávanie, že sa budeme „napchávať“. Preto platí, že ak si chcete vychutnať všetky chody štedrej večere a najesť sa „do prasknutia“, nebite sa s tým. Pokiaľ sa takto nestravujete každý deň, vaše telo vám to odpustí.

Je ale dobré pochopiť, prečo po takomto prejedení sa pociťujeme bolesť alebo nadúvanie. Kombinácia skonzumovaného jedla, tekutín a k tomu prehltnutého vzduchu spôsobuje vznik plynných vedľajších produktov trávenia. Náš žalúdok, brušné svaly a tenké črevo sa natiahnu na maximum a my môžeme pociťovať bolesť.

Akonáhle však prekročíme bod pohodlnej sýtosti, začne nám byť ťažko, prichádzajú tráviace ťažkosti a vtedy je dobré vedieť, čo je potrebné spraviť pre to, aby sme sa čím skôr opäť cítili dobre.

Mätový čaj na dobré trávenie

Bola vaša vianočná večera naozaj štedrá a vy ste si neodpustili ešte zo dva koláčiky? Dajte vášmu telu čas na to, aby sa sústredilo na trávenie a nevynakladajte energiu na iné činnosti. To znamená, bezprostredne po bohatom jedle si sadnite a pár minút oddychujte.

Pocit relaxu navodí aj pohodlné oblečenie, pretože čím viac ste obmedzení napríklad stiahnutým opaskom na nohaviciach či obtiahnutou úzkou sukňou, tým nepríjemnejšie a menej uvoľnene sa budete cítiť a váš tráviaci systém bude viac vystresovaný. Platí, že keď ste vy uvoľnení, aj vaše trávenie je uvoľnené.

Myslíte si, že pohár vody či nebodaj minerálky by mohol pomôcť? Práve naopak, tekutina len zvýši objem žalúdka a vy sa budete cítiť ešte horšie. Ak pociťujete smäd, vhodný je teplý mätový čaj, ktorý môže pomôcť uvoľniť tráviaci trakt, vrátane pažerákového zvierača. Vďaka tomu budete môcť odgrgnúť všetok vzduch zachytený v žalúdku. Vedeli ste o tom, že zakaždým, keď si odgrgnete, stimulujete trávenie tým, že všetko jedlo vo vašom tráviacom systéme rozhýbete?

Hľadajte rozptýlenie

Namiesto toho, aby ste sa od sviatočného stola premiestnili na najbližšiu pohovku, alebo si zdriemli, skúste zostať vo vzpriamenej polohe. Ležanie totiž môže spôsobiť tlak na žalúdok, čím sa žalúdočná kyselina dostáva do pažeráka a vás môže začať páliť záha. Pri sede je ideálne nakloniť sa trochu dozadu, čím sa znižuje tlak na žalúdok.

Ak začínate pociťovať bolesť žalúdka alebo iné tráviace ťažkosti, skúste sa rozptýliť. Sleduje televíziu, rozprávajte sa s priateľmi či rodinou, zahrajte si hru. Takéto rozptýlenie vám pomôže nielen zabudnúť na bolesť, ktorú cítite z prejedenia, ale pomôže aj zahnať negatívne myšlienky či dokonca hanbu z toho, že ste to s jedlom takto prehnali.

Zabudnite na preháňadla

V prípade, že pociťujete bolesť v takej miere, že sa nedokážete na televíziu či spoločnú aktivitu s priateľmi sústrediť, nemusíte hneď utekať do lekárne. Pomoc nájdete v prírode – stačí, ak vo vašej lekárničke nebude chýbať Originálny švédsky bylinný elixír. Ide o tradičný produkt používaný už po stáročia nielen v Európe, ale aj vo svete. Byliny, z ktorých je vyrobený, boli starostlivo vybrané tak, aby podporili správnu funkciu tráviaceho traktu a pomáhali odstrániť poruchy trávenia, ako je napríklad hnačka, žalúdočné bolesti, zvracanie či pomalé trávenie. Jeho verzia bez alkoholu je vhodná aj pre deti od 6 rokov. 

 

Zvyknete sa počas sviatkov najesť až do prasknutia

 

Vďaka tomuto prírodnému receptu sa plynové bubliny vo vašom tráviacom trakte neutralizujú a zníži sa tak nadúvanie. Elixír tiež prispieva k zníženiu nadmernej tvorby kyseliny, ku ktorej dochádza pri prejedaní.

Veľmi zlým nápadom je snažiť sa urýchliť trávenie za pomoci preháňadla. Jedlo sa z vášho žalúdka vyprázdňuje svojou vlastnou rýchlosťou, pričom jedlá s vyšším obsahom tuku, korenistejšie a komplexnejšie potraviny sa trávia dlhšie. Je potrebné dať tomu čas.

Choďte sa prejsť

Od večere ubehla pol hodina a vás už nebaví sedieť na gauči? Možno by vám nenáročná fyzická aktivita zlepšila náladu. Vyberte sa napríklad na ľahkú prechádzku. Chôdza dobre stimuluje trávenie. Po návrate si môžete dopriať masáž brucha – robí sa to tak, ako keď sa snažíte malému dieťatku pomôcť odgrgnúť si. Takáto masáž brucha vám pomôže upokojiť nervový systém, čo vášmu telu uľahčí trávenie.

Avšak, ak vo vás už len predstava, že sa máte postaviť, vyvoláva chuť vracať, nerobte to. Radšej si ešte chvíľu oddýchnite a na prechádzku sa vyberte neskôr.

Pozor na reflux

Ak sa po hodine či dvoch cítite lepšie, no stále nie úplne fit, skúste si urobiť jemný strečing alebo regeneračnú jogu. Sadnite si na zem a vykrúťte sa z pása, alebo si ľahnite na chrbát a kolená si jemne objímte pri hrudníku. Ak vám to spôsobuje nevoľnosť, skúste sa zhlboka nadýchnuť.

Určite sa vyvarujte pózam, pri ktorých sa hlava ťahá k žalúdku až k bruchu. Stláčanie žalúdka môže spôsobiť reflux a žalúdok ešte viac podráždiť.

Je čas vrátiť sa k normálu

Približne po 3 hodinách by sa väčšina jedla, ktoré ste zjedli, mala vyprázdniť zo žalúdka, čo znižuje riziko, že budete trpieť refluxom. Teraz by ste sa mali cítiť pohodlne aj vo vodorovnej polohe.

Po 5 až 6 hodinách by ste sa mali cítiť oveľa lepšie. Najdôležitejšia vec, na ktorú teraz musíte myslieť je, že je potrebné vrátiť sa do „normálu“ a teda jesť ako obvykle.

A ešte malá rada na záver – neospravedlňujte si sviatočné prejedanie tým, že po Vianociach začnete s novoročnou diétou. Diéty, ktoré sľubujú rýchle chudnutie, sa môžu zdať ako záchrana po sviatočnom prejedaní, no žiadna z nich nefunguje. Ak si váš zdravotný stav nevyžaduje špeciálne stravovanie, diéta je prejavom toxickej stravovacej kultúry a vášmu organizmu môže dokonca vážne poškodiť.

Vhodné výživové doplnky na prejedenie sa

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita