Aj vás sa zmocní nervozita pri slove opar? Viete o tom, že sa dá liečiť aj prírodnou cestou?

Či už ich nazveme opary alebo herpesy, ide o pľuzgiere naplnené tekutinou, ktoré vznikajú v dôsledku vírusu rodu herpes simplex a jeho dvoch druhov, vírusu HSV-1 alebo HSV-2. Ich výskyt je extrémne častý a tieto vírusy postihujú viac ako polovicu svetovej populácie.

 

Ako liečiť opar, herpes

 

Aj keď sa vo väčšine prípadov opary vyliečia samy v priebehu niekoľkých týždňov, ich prepuknutie so sebou prináša nepohodlie, svrbenie, a občas aj nepríjemné spoločenské situácie. Proaktívny prístup k liečbe oparu však môže celý proces hojenia urýchliť, výsledkom čoho bude čistá tvár bez herpesu a menej nepríjemností spojených s jeho výskytom.

Ako sa teda čo najrýchlejšie „popasovať“ s oparom?

Všímajte si varovné signály

Kľúčom k rýchlemu zastaveniu prepuknutia oparu je liečiť ho v momente, keď spozorujete prvé príznaky jeho vzniku. Aj keď je zriedkakedy možné úplne sa vyhnúť jeho rozvinutiu, včasná liečba je dobrým spôsobom, ako rozvoj herpesu obmedziť a vysporiadať sa s menším a menej zjavným oparom.

Skorá liečba oparu celý proces hojenia urýchli, a preto je dôležité uvedomiť si prvé varovné príznaky jeho vzniku. Ktoré to sú?

  • Svrbenie alebo mravčenie okolo pier – je veľmi častým signálom pomaly sa vytvárajúceho oparu. Táto fáza sa nazýva prodróm. Ak ste už niekedy opar mali, určite tento pocit rozpoznáte ľahšie a mal by vo vás vzbudiť podozrenie na vznikajúci herpes.
  • Stres, únava a znížená imunita – toto nie sú varovné signály, ide skôr „spúšťače“. Je dobré vedieť, že opary majú tendenciu vznikať, keď je organizmus dlhšie vystavený nadmernému stresu, únave, alebo má zníženú imunitu. Okrem toho vznik herpesu spúšťa aj pobyt na slnku či výkyvy hormónov. Preto, ak sa vás niektorý z týchto „spúšťačov“ týka, je dobré venovať pozornosť varovným príznakom vzniku oparu.

Ako liečiť opar skôr, než sa rozvinie

Ak ste si všimli vyššie uvedené varovné signály a myslíte si, že sa vám na perách alebo v ich okolí vytvára opar, je dôležité čo najrýchlejšie zakročiť.

Existuje niekoľko spôsobov, ako liečiť opary, kým sú stále v štádiu svrbenia/mravčenia. Ak sa u vás opar objaví len zriedka, voľnopredajné lokálne krémy môžu poskytnúť miernu úľavu a potenciálne skrátiť čas potrebný na zahojenie.

Topické (lokálne) lieky sú však účinné iba na oblasť, na ktorú sa aplikujú. Väčšina z nich síce urýchli proces hojenia, ale zriedka sú tou najlepšou možnosťou na prevenciu oparov.

Ako liečiť herpes po jeho vzniku

Aj keď je najlepšie liečiť opar v štádiu jeho vzniku, nie je to vždy možné. Akonáhle sa opar rozvinie do otvorenej rany, možnosti liečby zostávajú rovnaké, ako pri jeho vzniku – použite lokálne krémy.

Opary môžu byť po vzniku dosť bolestivé a môžu sa aj značne rozšíriť, čo znamená, že sa môžete dostať do situácie, že budete chcieť použiť aj voľnopredajné lieky proti bolesti. V tomto štádiu je najlepšie vyhnúť sa korenistým jedlám alebo horúcim tekutinám (ako je horúci čaj alebo káva), a tiež kyslým potravinám, pretože dokážu opary podráždiť a spôsobiť bolesť a pálenie. Ide napríklad o paradajky, pomaranče a iné citrusové plody.

 

Vznik oparu, prevencie herpesu

 

Tipy a taktiky na urýchlenie hojenia oparov

Ak sa chcete vyhnúť liekom, máme pre vás niekoľko tipov na urýchlenie procesu hojenia oparu:

  • Oparu sa nedotýkajte – opary totiž obsahujú infekčnú tekutinu, ktorá môže následne postihnúť iné časti vášho tela – napríklad aj oči či genitálie. Okrem toho, dotykom môžete opar podráždiť, zhoršiť jeho vzhľad a predĺžiť čas potrebný na jeho zahojenie. Dotýkanie sa oparu tiež zvyšuje riziko šírenia vírusu na iných ľudí. Ak sa náhodou oparu dotknete, aj keď je v počiatočnom štádiu vývoja, čo najskôr si dôkladne umyte ruky.
  • Na opar neaplikujte masti a iné produkty, ktoré na liečbu oparu nie sú určené.
  • Zamerajte sa na zdravý životný štýl. Nedostatok spánku, nadmerné množstvo stresu a zlá strava môžu oslabiť váš celkový zdravotný stav a spomaliť proces hojenia oparu. Doprajte si dostatočný odpočinok, kvalitné jedlo a vyhýbajte sa príliš namáhavej činnosti, kým sa rana nezahojí.

Herpes má rád sladké

Aj pri infekcii vírusom herpesu záleží na tom, čo jesť a čo nejesť. Niektoré potraviny dokážu imunitu a regeneráciu organizmu podporiť, iné pôsobia práve opačne – v tele podporujú zápal, vďaka čomu sa infekcia rýchlejšie rozširuje.

Ak sa u vás objaví opar, mali by ste sa vyhnúť zvýšenej konzumácii bieleho pečiva, mlieka a mliečnych výrobkov, mäsových polotovarov a veľký pozor by ste si mali dávať na cukry, aj tie skryté. Nepite preto sladené nápoje ani ovocné džúsy, vyhnite sa koláčikom a iným sladkostiam i polotovarom s množstvom skrytého cukru.

Vyliečte opar prírodnou cestou

Výskyt oparu je nepríjemný pre každého a väčšina ľudí sa ho chce zbaviť ihneď aj za cenu kúpy zbytočných „liečebných“ produktov, ktoré napokon dokážu stav ešte zhoršiť. Je preto dôležité vedieť, čo opar v tele „živí“ a naopak, čo ho oslabuje. Odpoveďou sú aminokyseliny.

Vírus herpesu na svoje prežitie a ďalšie množenie potrebuje arginín. Ide o aminokyselinu, ktorá vzniká v pečeni a obličkách. Znížením jej množstva v organizme sa znižuje aj riziko šírenia herpesu. Počas výskytu oparu by ste preto mali obmedziť potraviny bohaté na arginín, ako orechy (najmä arašidy, lieskovce či vlašské orechy) alebo ryža.

Výsledky štúdie integrovanej medicíny ukazujú, že suplementácia lyzínu môže zlepšiť stav herpesu a urýchliť jeho hojenie. Prečo je to tak? Vysoká hladina lyzínu blokuje tvorbu arginínu a celý proces replikácie vírusu potláča. Cieleným dodávaním lyzínu do tela je teda možné zabrániť rozvoju oparu.

L-lyzín je základná aminokyselina, ktorú si telo nevie vytvoriť samo, a preto je potrebné ju do organizmu dopĺňať. Vďaka nej sa baktérie a vírusy v tele dokážu podstatne menej rozširovať. Nájdeme ju v strukovinách, hydine, rybách, ale i zemiakoch a vajíčkach.

Ak vás často trápia opary, vo vašej lekárničke by nemal chýbať náš lipozomálny lyzín, ktorý je doplnený o vitamín Czinok a prírodný zdroj neuraminidázy z olív ISENOLIC®, stimuluje telo v boji proti vírusom, aktivuje imunitný systém a je účinný aj proti vírusu herpesu. Okrem toho uľahčuje trávenie, podporuje pevnosť kostí a zmierňuje stres.

Vhodné výživové doplnky na liečbu oparu

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita