Originálny švédsky bylinný elixír – aké sú jeho účinky?

Originálny švédsky bylinný elixír je tradičný produkt používaný už po stáročia nielen v Európe - veľkej obľube sa teší aj vo svete. Byliny, z ktorých je vyrobený, boli starostlivo vybrané tak, aby podporili správnu funkciu tráviaceho traktu a pomáhali odstrániť poruchy trávenia.

Čarovný elixír zo starodávneho receptu

Elixír sa získava maceráciou 13 bylinných rastlín, ktoré sa miešajú s alkoholom. Pre deti je preto vhodná jeho verzia bez alkoholu. Jeho vznik sa datuje až do roku 1600 a vďačíme zaň lekárovi pôsobiacemu na dvore švédskeho kráľa. S malými obmenami sa recept na tento čarovný elixír zachoval až dodnes. Ak popri farmaceutickým riešeniam konvenčnej medicíny hľadáte prírodné riešenie vašich tráviacich problémov, Originálny švédsky bylinný elixír je pre vás to pravé.

 

Originálny švédsky bylinný elixír

 

Starostlivo vybrané byliny

Originálny švédsky bylinný elixír pozostáva z 13 bylín, ktoré podporujú zdravé trávenie a pomáhajú pri poruchách tráviaceho ústrojenstva. Ktoré to sú?

Dajte zbohom hnačke a bolesti žalúdka

Vonná živica – myrha, bola v stredoveku považovaná za veľmi vzácnu surovinu. Na naše trávenie pôsobí protizápalovo, má antibakteriálne účinky a je veľmi účinná pri nadúvaní a hnačke. S hnačkou si dobre poradí aj ďalšia zložka elixíru - list vlašského orecha, ktorý sa využíva aj na zmiernenie bolestí žalúdka a čriev. Okrem toho sú listy orecha vynikajúcim zdrojom vitamínu C a vitamínu B1, ale obsahujú napríklad aj fytoncidy, ktoré účinne pôsobia proti mnohým baktériám.

Páli vás záha?

Na podporu chuti do jedla používali horec už starí Rimania. Veľkej obľube sa tešil aj preto, že tráviaci trakt a črevá nedráždi v takej miere, ako iné byliny podporujúce trávenie. Dodnes je vynikajúcim prostriedkom na zvýšenie chuti do jedla a pridáva sa do rôznych likérov na podporu trávenia. V ľudovom liečiteľstve sa využíva pri pálení záhy, zvracaní a hnačkách.

S horcom ide ruka v ruke palina pravá. Táto bylina podporuje vylučovanie tráviacich žliaz, podžalúdkovej žľazy a žlčníka, čím zlepšuje apetít a trávenie. Palina spolu s horcom dodávajú elixíru typickú chuť.

S pálením záhy, grganím a nadúvaním pomôže aj koreň angeliky, ktorý priaznivo pôsobí na žalúdok a črevá. Vývar z koreňa angeliky je hojne využívaný pri poruchách a zápale pankreasu a žlčníka. Angelika sa využíva aj pri poruchách nervového systému a je účinná pri mentálnej anorexii.

Prírodné antibiotikum zlepší stav čriev a pomôže schudnúť

Škoricová kôra sa tešila veľkej obľube už v starovekej Číne pred zhruba 4000 rokmi. Do Európy sa dostala až v 15. Storočí, a odvtedy sa využíva proti nevoľnosti, na podporu trávenia a zlepšenie apetítu. Označuje sa aj ako prírodné antibiotikum – v tráviacom trakte účinne bojuje proti rôznym baktériám, vírusom a plesniam, vďaka čomu zlepšuje stav čriev a pomáha pri syndrome dráždivého hrubého čreva. Škorica by mala byť v jedálničku každej ženy – dokáže totiž urýchliť metabolizmus a regulovať hladinu cukru v krvi, čím pomáha pri redukcii váhy.

 

Švédske kvapky

Keď za bolesť žalúdka môže stres

Poruchy trávenia postihujú množstvo ľudí bez toho, aby mali vôbec objektívnu fyzickú či biologickú príčinu. Napriek tomu sa prejavujú bolesťou tráviaceho traktu, kŕčmi či nadúvaním. Mnoho štúdií preukázalo, že stres nielen stojí za vznikom týchto problémov, ale môže ich aj zhoršiť. Koreň valeriány sa využíva najmä na zmiernenie stresu a podporu dobrého duševného zdravia. Je preto veľmi účinný pri tráviacich ťažkostiach a bolestiach žalúdka vyvolaných stresom.

Púpava nielen na okrasu

S poruchami tráviaceho ústrojenstva pomôžu aj ďalšie byliny obsiahnuté v Originálnom švédskom bylinnom elixíre. Púpava lekárska, ktorá rozžiari každú lúku, neslúži len na ozdobu. Za najprospešňejšiu časť sa považuje koreň púpavy, ktorý pomáha pri problémoch so žlčníkom, prečisťuje krv a podporuje správne trávenie. Proti nadúvaniu, kŕčom či bolestiam žalúdka pôsobia biela kurkuma a plod kardamovníka. So sápalom tráviaceho traktu pomôže nátržník vzpriamený.

Vaše trávenie a chuť do jedla podporí okrem horca a paliny aj koreň puškvorca, ktorý podporuje vylučovanie tráviacich štiav a je účinný pri kolikách a nechutenstve. Apetít zvyšuje aj jablčník obyčajný, ktorý pomáha aj pri bolestiach brucha a hnačke. Navyše, zlepšuje funkciu žlčníka a je výborným stimulantom tvorby žlče.

Originálny švédsky bylinný elixír nájdete jedine v našom e-shope. Avita je totiž jediným distribútorom Originálneho švédskeho bylinného elixíru na Slovenku.

Foto: Shutterstock
Text: Avita