Sezónne vypadávanie vlasov – mýtus alebo realita?

Leto je úžasné – je to obdobie, kedy sa cítime krásni a plní života. A platí to aj pre naše vlasy – počas leta sa vlasy zdajú byť hustejšie, lesklejšie a celkovo vyzerajú zdravšie. Keď sa však leto skončí a my spozorujeme, že naša „letná hriva“ začína rednúť, nemusíme hneď podliehať panike. Je totiž úplne normálne, že po lete začnú vlasy vypadávať vo väčšej miere.

Sezónne vypadávanie vlasov – naozaj nám na jeseň vypadáva viac vlasov?

Naše vlasové folikuly prechádzajú normálnym rastovým cyklom, počas ktorého je v akejkoľvek chvíli až 90% vlasov v anagénnej fáze cyklu, teda v štádiu rastu. Táto rastová fáza vlasu trvá dva až šesť rokov. Zvyšných 10% prechádza telogénnou fázou, sú teda v štádiu „kľudu“. Práve počas fázy oddychu sa naše telo „zbavuje“ už úplne vyrastených vlasov, aby tak vytvorilo priestor pre rast nových. A preto nám vlasy vypadávajú.

 

Sezónne vypadávanie vlasov

 

Za jesenné vypadávanie vlasov môže evolúcia

V priemere vypadne človeku každý deň 50 až 100 vlasov, no väčšinou si to nikto z nás ani nevšimne. S príchodom jesene sa ale mení aj cyklus rastu našich vlasov. Pokožka hlavy začne vlasy uvoľňovať asi štyrikrát rýchlejšie, než tomu bolo počas leta.

Zdá sa, že za sezónne vypadávanie vlasov môže evolúcia – príroda si počas leta vytvorila spôsob, ako ochrániť pokožku hlavy pred horúcim letným slnkom a škodlivým UV žiarením, a to „hustejšou hrivou“. Keď sa počasie ochladí a slnko je na jeseň menej intenzívne, takáto ochrana už nie je veľmi potrebná a vlasy tak na jeseň vypadávajú vo väčšej miere.

Ako zabrániť nadmernému vypadávaniu vlasov na jeseň

Takmer všetky ženy, ale rovnako aj muži, strácajú počas jesenných mesiacov viac vlasov ako v ktoromkoľvek inom období roka. Aj keď je tento proces úplne normálny, niekedy sa môže stať, že strata vlasov je viditeľná až do takej miery, že si ju začne všímať aj vaše okolie. Ak sa kvôli tomu cítite nepríjemne a nechcete čakať, kým sa cyklus rastu vašich vlasov vráti do normálu, máme pre vás pár tipov, vďaka ktorým sa vaše vlasy po približne šiestich týždňoch jesenného vypadávania vrátia silnejšie ako kedykoľvek predtým.

Základom je zdravá strava plná vitamínov

Áno, aj pri vlasoch platí, že pestrý a vyvážený jedálniček podporí ich zdravie. Ak ste si doteraz mysleli, že vlasy stačí vyživovať len zvonku, teda pomocou rôznych špeciálnych kúr, masiek či vlasových sér, mýlite sa. Dodajte prostredníctvom stravy vašim vlasom živiny, ktoré pre svoj rast potrebujú. A ktoré to sú?

Vaša strava by mala obsahovať dostatok bielkovín, ktoré nájdeme v kvalitnom mäse, plnotučnom mlieku a mliečnych výrobkoch. Aj vlasy potrebujú kvalitné tuky – vyhýbajte sa preto vysmážaným jedlám a polotovarom, ktoré sú navyše plné škodlivých prísad. Zamerajte sa na potravu s obsahom vitamínu A (kvalitným zdrojom sú potraviny živočíšneho pôvodu ako pečeň, mlieko a mliečne výrobky, vaječný žĺtok, i rastlinné zdroje ako mrkva, marhule či paradajky), vitamínu E (zdrojom je špenát, oriešky, semienka, mango i paradajky) a vitamínu D3 (nájdeme ho v kvalitných morských rybách ako treska, tuniak a losos, ale i vaječnom žĺtku).

Z minerálov našim vlasom prospieva dostatok zinku, medi i železa, dôležitý je koenzým Q10, selén i kolagén. Dostatok minerálov a stopových prvkov v našom tele zabezpečí pravidelné užívanie lipozomálneho Minerál komplexu, ktorý svojim unikátnym zložením obohateným o vitamín D3 pokrýva veľké spektrum minerálov, ktoré zabezpečujú správny chod životne dôležitých procesov v tele a podporujú aj zdravie vlasov. Popri zdravom jedálničku nezabúdajte na pitný režim, naše vlasy totiž až z 24% tvorí voda.

Vlasom pomôže aj meditácia

Znie to zvláštne? Nie, meditácia neslúži len na uvoľnenie našej psychiky a zrelaxovanie tela, ale dokáže podporiť aj zdravie vlasov. Pýtate sa ako? Ak je v našom každodennom živote prítomné nadmerné množstvo stresu, dochádza k stiahnutiu ciev, čo následne bráni živinám, aby sa v dostatočnom množstve dostávali do vlasov. Preto platí, že čím viac stresu máme, tým menej sú naše vlasy vyživené. Alebo teda, že „zo stresu vypadávajú vlasy“.

Skúste sa preto oboznámiť sa meditačnými technikami, ktoré podporia zdravie vášho organizmu a prispievajú k životnej pohode, zlepšujú kvalitu spánku, a v neposlednom rade, podporia zdravie vlasov.

 

Strata vlasov zdravie

 

Keď zdravá strava nestačí

Čoraz častejšie sa stáva, že ani zdravý jedálniček nedokáže nášmu telu zabezpečiť dostatok živín. Je tomu tak i preto, že kvalita potravín sa rapídne znižuje a ovocie a zelenina obsahujú okrem potrebných vitamínov a minerálov aj množstvo nežiadúcich a pre naše telo škodlivých látok. Čo s tým?

„Béčko“ proti vypadávaniu vlasov

Ak v tele nemáme dostatok biotínu, teda vitamínu B7, náš organizmus nám to dá najavo aj zvýšeným vypadávaním vlasov. Biotín podporuje tvorbu aminokyselín, teda stavebných prvkov proteínov. Keďže naše vlasy tvoria aminokyseliny a proteín keratín, vďaka prítomnosti biotínu v organizme ho naše vlasy majú dostatok. Biotín je súčasťou lipozomálneho B-komplexu.

Železo na silné a zdravé vlasy

Železo patrí medzi minerálne látky, ktoré náš organizmus potrebuje už v prenatálnom období. Pre dýchanie buniek v našom tele je kľúčové, pretože jeho hlavnou úlohou je prenos kyslíka krvou z pľúc do tkanív. Ak v tele nemáme dostatok železe, zvyčajne sa to prejavuje ako zvýšená únava, naša pokožka je bledá, lámu sa nám nechty a vypadávajú vlasy.

Zvýšené vypadávanie vlasov je spôsobené tým, že pri nedostatku železa sa náš organizmus rozhodne uprednostniť tie najdôležitejšie orgány. Dodávky železa sa preto z vlasových kanálikov presunú do iných oblastí, čím vlasy strácajú potrebné živiny, sú slabé a vypadúvajú. Vyskúšajte lipozomálne železo obohatené o vitamín C a vitamíny skupiny B, ktoré podporí nielen vašu imunitu, ale i zdravie vlasov.

Zinok nielen na imunitu

Zinok hrá kľúčovú úlohu pre správne fungovanie imunitného systému. Avšak je potrebné uvedomiť si, že ak je naša obranyschopnosť organizmu nedostatočná, ohrozené sú i naše vlasy. Zinok má antioxidačné vlastnosti a navyše posilňuje folikuly vlasov, vďaka čomu zdravé vlasy len tak ľahko nevypadnú.

Aj selén je dôležitým antioxidantom, ktorý posilňuje imunitný systém a jeho nedostatok môže brzdiť schopnosť rastu vlasov, čo následne vedie k ich nadmernému vypadávaniu. Lipozomálny zinok a selén má tú najvyššiu vstrebateľnosť a podporí vašu imunitu a rast vlasov.

Foto: Shutterstock
Text: Avita