Vitamín D – kedy je najvhodnejší čas na jeho užitie?

Pandémia koronavírusu zvýšila povedomie o potrebe vitamínu D, ktorého nedostatok nemá negatívne dopady len na našu imunitu, ale ovplyvňuje aj zdravie kostí, našu náladu či kvalitu spánku. Adekvátne dopĺňanie vitamínu D prostredníctvom doplnkov výživy môžeme považovať za jednoduché a lacné opatrenie, ktoré nášmu organizmu prináša zdravotné benefity. Je však potrebné vedieť, kedy má z užitia tohto „slnečného vitamínu“ naše telo najväčší prospech.

Slnečný vitamín

Vďaka potrave (napríklad vaječným žĺtkom či mastným rybám) vieme nášmu telu zabezpečiť len 5 až 10 % vitamínu D. Jeho hlavným zdrojom by malo byť dostatočné vystavovanie sa slnku, kedy si ho náš organizmus prirodzeným spôsobom vytvára sám. Aj preto sa mu hovorí „slnečný vitamín“. Množstvo syntetizovaného vitamínu D v organizme závisí od mnohých faktorov (napr. od ročného obdobia, nadmorskej výšky, veku, množstva smogu v ovzduší, typu pokožky a podobne).

 

Slnečný vitamín

 

S nadchádzajúcim sychravým jesenným počasím a následnou zimou ale nastáva problém. V našom miernom pásme je totiž vlnová dĺžka UVB lúčov počas neskorej jesene, zimy a skorej jari nedostatočná, slnko je prinízko a lúče dopadajú pod takým uhlom, že sa „déčko“ v koži netvorí, resp. tvorí sa ho iba veľmi málo.

Kedy počas dňa by sme mali užiť „déčko“?

Keďže vitamín D je rozpustný v tukoch, najvhodnejšie je užiť ho počas jedla – ideálne hneď ráno počas zdravých a výživných raňajok. Ak vám to ale váš denný režim nedovoľuje, je v poriadku, ak si zvyknete na užívanie „déčka“ aj počas obeda. Dôležité je, aby jedlo, ktoré práve konzumujete, bolo bohaté na kvalitné tuky.

Či už užijeme vitamín D ráno, alebo počas obeda, dôležité je vybudovať si pravidelnosť. Tento „slnečný vitamín“ by sme mali mať počas prípravy jedla vždy „po ruke“, aby sa jeho ranné alebo obedné užívanie stalo pre nás rutinou. Určite nie je vhodné užívať vitamín D nalačno – môže to viesť k bolesti žalúdka či tráviacim ťažkostiam. 

Dokáže vitamín D zlepšiť kvalitu spánku?

Tak, ako má užívanie vitamínu D pre náš organizmus obrovské benefity, môže nám aj uškodiť. A to právne vtedy, ak sa rozhodneme užívať ho večer. „Déčko“ totiž potláča melatonín, čo sa prejaví na zhoršení kvality nášho spánku.

Rovnako ale platí, že aj nedostatok vitamínu D sa prejavuje v zhoršení kvality spánku. Ak sa rozhodnete začať pravidelne užívať „déčko“, je veľmi dôležité užívať ho, ako už bolo spomenuté, počas dňa, nie večer.

 

Vitamín D

Siahnite po lipozómoch

Ako vieme, „déčko“ patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tuku. Špeciálnym postupom sa molekuly lipozomálneho vitamínu obalia molekulami tuku (lecitínu), čím sa vytvorí fosfolipidový obal, vďaka ktorému dokáže vitamín D3 priamo prestúpiť cez črevnú stenu do lymfatického systému a do krvi. Okrem toho ho takýto tukový obal chráni pred rýchlym rozkladom v pečeni.

Lipozomálny vitamín D3 má preto najlepšiu možnú vstrebateľnosť zo všetkých foriem doplnkov výživy. Náš Vitamín D3 liposomal plus sa do lipozomálnej formy získava z lišajníka islandského, ktorý rastie v čistom, vysokohorskom prostredí a je jedným z najkvalitnejších zdrojov tohto vitamínu.

Foto: Shutterstock
Text: Redakcia