STRES A MEDITÁCIA

blog4

Ako mať svoj stres pod kontrolou?

Stres je pocit, ktorý pocítite, keď sa stretnete s nejakou záťažovou situáciou vo svojom živote. V malých dávkach môže byť prospešný, pretože robí človeka ostražitejším a dodáva mu energiu na zvládnutie prekážok. Ale ak takýto pocit trvá dlhú dobu, môže mať negatívny vplyv na naše duševné a fyzické zdravie. I keď sa niekedy môže zdať ťažké nájsť spôsob, ako sa zo stresom vyrovnať, je dôležité nájsť všetky spôsoby ako ho zvládnuť. Vaše zdravie závisí na tom ako stres zvládnete, ako sa s ním vysporiadate. 

Pri strese dochádza k zaťaženiu organizmu a k väčšej spotrebe energie. Telo pri strese stráca oveľa viac živín a minerálov. Zásoby vitamínov sa rýchlejšie vyčerpávajú a organizmus tak prichádza o potrebné látky.
Krátkodobý stres je aj cvičenie, alebo rýchla fyzická aktivita. Takýto typ stresu je blahodárny a pomáha organizmu budovať si odolnosť.

Ak ale organizmus ostáva v strese dlhodobo, je len otázkou času, kedy nastane fyzické vyčerpanie a objavia sa aj problémy s našou psychikou.
Viac ako 70% percent ľudí trpí neprimeranou mierou stresu. Dlhodobý stres ohrozuje našu prirodzenú imunitu, zdravie, energiu a psychickú pohodu.
Keď už nastane stresová situácia, cieľom je vrátiť telo do stavu uvoľnenia. Ako to dosiahnuť? Jednou z mnohých a najúčinnejších techník je napríklad meditácia. 
Spôsoby meditovania sú rôzne. Nepotrebujete na to ani západ slnka a nemusíte sa šplhať ani na vrchol hôr. Stačí len 15 minút denne a vaše telo sa vám odvďačí lepšou fyzickou aj psychickou pohodou.

O tom akú dôležitú úlohu zohráva meditácia v našich životoch sa presvedčili aj vedci, ktorí skúmali návyky najvýkonnejších manažérov v Silicon Valley. Výskumom zistili, že viac ako 98 percent z nich denne medituje, niektorým dokonca stačí len 15 minút.

blog1

A čo je to vlastne meditácia?

Meditácia je spôsob vnímania svojho vnútra, v pokoji a pri plnom vedomí.
Existuje mnoho meditačných techník, ku ktorým nepotrebujete nič iné iba pár minút denne a pokojné miesto doma, alebo v prírode. 

Najlepšia meditačná technika je tá, ktorá vyhovuje Vám. Neexistuje zlá, alebo dobrá meditácia. Iba tá, ktorá prináša upokojenie vašej mysli. Meditačný experti dokonca tvrdia, že meditačné techniky je ideálne striedať. 
Vybrali sme pre vás tri najpopulárnejšie meditačné techniky, vďaka ktorým môžete dosiahnuť svoj vnútorný pokoj. 

1. Sledovanie myšlienok

Táto meditačná technika je určená všetkým tým, ktorí žijú uprostred uponáhľanej doby a nemajú čas sledovať svoje vnútorné myšlienkové procesy.
Sledovanie myšlienok je technika, ktorú najviac používajú vysokopostavení manažéri a vyťažení profesionáli.

Ako na to? Stačí sa usadiť do pohodlnej pozície, nastaviť časovač na svojom telefóne na 15-20 minút a zatvoriť oči, aby vás vaše okolie zbytočne nerozptyľovalo. 
Pomaly začnite vnímať myšlienky, ktoré Vám bežia hlavou. Nesnažte sa myšlienky analyzovať, ani súdiť. Jedna myšlienka odíde, druhá príde. Vnímajte ich ako film, ktorý beží vo vašej mysli. Ľudský mozog vyprodukuje viac ako 40000 myšlienok za deň, experti na meditáciu tvrdia, že je zdravé nechávať svoje myšlienky aspoň na krátky čas len tak plynúť.
Po 15 minútach otvorte oči a s nahromadenou energiou vykročte do ďalšej časti dňa.

blog7_1

2. Tu a Teraz

Tu a Teraz je meditačná technika, ktorá si získala srdcia už mnohých ľudí na celom svete. Ide o  meditáciu, v ktorej si uvedomujeme časti svojho tela.

Ako na to? Usaďte sa  do pohodlnej pozície, zatvorte oči a pomaly si začnite uvedomovať časti svojho tela. Najprv začnite pri končekoch prstov na nohách a postupne prejdite cez členky, kolená a bedrá, až úplne k hlave.
Tento rituál opakujte v pokoji a v kľude a postupne skúšajte každý cyklus o niečo spomaliť. 
Po 15 minútach stačí dokončiť svoj cyklus a pokračovať vo svojom bežnom dni.

3. Rátanie nádychov a výdychov

Svet meditácií pomocou dychu sa rozrástol potom, ako popularizátor dýchania Wim Hof priniesol starodávnu tibetskú meditáciu THUMO do západnej civilizácie. Uvedomenie si vlastného dychu je najjednoduchším meditačným spôsobom a viete s ním začať hneď.

Ako na to? Len sa pohodlne usaďte, zatvorte oči a každému nádychu a výdychu dajte vo svojej mysli číslo. Nádych 1, výdych 2, nádych 3, výdych 4, a tak ďalej. Až dôjdete k výdychu 10, začnite cyklus odznova. Ak sa pomýlite, alebo zabudnete kde ste prestali, začnite s ľahkosťou odznova. Táto metóda je veľmi jednoduchá a dokážete ju aplikovať aj napríklad pri hre s deťmi alebo ďalšími členmi rodiny. Po 15 minútach stačí dopočítať do 10 a otvoriť oči.

Mentálne a psychické zdravie ide ruka v ruke s kvalitnou stravou, dostatočným spánkom, ale aj prísunom dôležitých vitamínov a minerálov. Skvelými pomocníkmi pri zvládaní stresu sú aj naše vysokokvalitné lipozomálne produkty s najvyššou mierou vstrebateľnosti. 

Lipozomálny B-komplex forte a Magnézium je silná dvojica, ktorá podporí správne fungovanie vašej psychiky, nervového systému, podporí zdravie nechtov, vlasov, pokožky a slizníc. Pravidelné užívanie tejto kombinácie sa doporučuje pri nadmernej psychickej záťaži a strese, pri vyčerpaní z dôvodu vysokej fyzickej námahy a je vhodné aj pri predmenštruačných ťažkostiach a svalovom napätí. 
Viac o tejto kombinácií sa dozviete tu.