Tehotná žena potrebuje viac železa – kde a ako ho získať?

Tehotná žena potrebujete asi dvojnásobné množstvo železa než pred otehotnením. Keď ste tehotná, vaše telo využíva toto zvýšené množstvo železa na tvorbu novej krvi pre dieťatko. Aj napriek zvýšenej potrebe príjmu železa až približne 50% tehotných žien nemá dostatok tohto dôležitého minerálu. Konzumácia potravín bohatých na železo a užívanie doplnku výživy s obsahom železa môžu pomôcť udržať jeho hladinu pod kontrolou a zabezpečiť tak zdravý vývoj bábätka. A to predsa chce každá žena.

 

Tehotná žena potrebuje viac železa

 

Železo pomáha dieťatku dýchať

Objem krvi u tehotnej ženy sa zvyšuje až o 50%, preto tehotná žena potrebuje vyššiu dávku železa, aby bol zabezpečený prísun kyslíka ako pre matku, tak aj pre dieťa. Okrem toho, že vaše telo používa počas tehotenstva železo na tvorbu novej krvi (hemoglobínu) pre vás a vaše dieťa, bábätku tak pomáha aj dýchať. Železo je totiž v tele viazané v hémových proteínoch – hemoglobíne a myoglobíne. V hemoglobíne erytrocytov – bielych krviniek, je viazaná viac ako polovica minerálu a slúži na prenos kyslíka krvou z pľúc do tkanív – aj do tela vášho dieťatka. Tak sa železo zúčastňuje na dýchaní buniek.   

Nedostatok železa a tehotenská anémia

Železo zohráva hlavnú úlohu pri vývoji dieťatka v tele ženy -  je potrebné aj na tvorbu nových orgánov, podporuje placentu a pripravuje telo matky na pôrod či dojčenie. Zvýšená potreba železa počas tehotenstva spôsobuje to, že 1 zo 7 tehotných žien trpí anémiou z nedostatku železa. Tehotné ženy by si preto mali všímať príznaky ako nadmerná únava, vypadávanie vlasov či lámanie nechtov a nepodceňovať ich. Neriešená tehotenská anémia môže mať totiž závažné dôsledky a spôsobiť predčasný pôrod a nízku hmotnosť dieťatka, ale, bohužiaľ, i smrť plodu.

Vďaka dodávkam železa z tela matky si dieťa vytvára zásoby na prvé štyri mesiace života. Až neskôr je novorodenec schopný samostatne si vytvárať jeho zásoby. Ak sa ale k plodu nedostáva potrebné množstvo kyslíka a žena trpí tehotenskou anémiou, u dieťaťa dochádza k chronickej hypoxii.

Železo v potrave

Organizmus získava železo z potravy, kde sa vyskytuje v dvoch formách. Ide o železo hémové v živočíšnej potrave a nehémové v potrave rastlinného pôvodu. Najlepšie vstrebateľné je železo hémové - do tela sa dostane 10 – 30% množstva obsiahnutého v potrave, pričom jeho absorpciu iba málo ovplyvňuje zloženie potravy.

Absorpciu oboch foriem tohto minerálu výrazne zvyšuje konzumácia červeného mäsa, rýb a morských plodov, ktoré je však počas tehotenstva vhodné konzumovať s mierou. Vysoký podiel železa ďalej nájdeme vo vnútornostiach (ktoré sa však počas tehotenstva neodporúčajú), špenáte, strukovinách, brokolici, ale bohatým zdrojom železa je i quinoa, tekvicové semiačka či tofu a čokoláda.

Je riešením konzumácia špenátu?

Nehémové železo obsiahnuté v špenáte sa síce horšie vstrebáva, ale špenát obsahuje aj veľa vitamínu C, ktorý absorpcii železa pomáha. Využiteľnosť železa zo špenátu sa zvyšuje aj pri jeho konzumácii spolu so zemiakmi alebo vajíčkom.

 

Železo v potrave

 

Vstrebateľnosť železa ale potláčajú oxaláty, ktoré nájdeme aj vo veľkom množstve zeleniny. Okrem špenátu vo veľkej miere aj v kapuste, červenej repe, orechoch, čokoláde či pšeničných otrubách.

Čo ešte potláča vstrebávanie železa?

Vápnik, zinok a vláknina tiež významne potláčajú absorpciu železa. Nízka využiteľnosť tohto minerálu je preto aj z obilnín a celozrnnej múky. Pozor si treba dávať aj pri pití kávy a čaju s jedlom a po jedle – môže to znížiť vstrebávanie železa zo skonzumovanej potravy o 40 až 60 % a podobne pôsobí aj mlieko.

Aj niektoré lieky potláčajú absorpciu železa. Ide napríklad o antacidy a antibiotiká. Okrem toho ovplyvňuje vstrebateľnosť železa aj jeho hladina v organizme a teda pri jeho nedostatku sa absorpcia oboch foriem železa zvyšuje.

Ste tehotná vegetariánka?

Vegetariánska strava je bohatá na vlákninu obsahujúcu fytáty a sójový proteín. Využiteľnosť železa z takejto stravy je preto nízka. Keďže vstrebateľnosť železa zvyšuje kyselina askorbová (vitamín C), je dobré bezmäsitý pokrm konzumovať napríklad s paradajkami či doplniť ho o pohár pomarančovej šťavy zmiešanej s naším BLUEIRON železom pre tehotné s úžasnou chuťou severských čučoriedok. Ovocná vláknina neobsahuje fytáty a preto vstrebateľnosť železa neznižuje. 

Prírodné železo, ktoré nedráždi žalúdok

Vstrebateľnosť železa z potravy však (okrem zloženia potravy) ovplyvňuje množstvo faktorov a teda nie je zaručené, že konzumáciou potravín bohatých na železo sa do organizmu dostane potrebné množstvo minerálu.

Hladina železa sa tehotným ženám zisťuje z krvného testu a pri nedostatočných hodnotách lekár odporučí minerál dopĺňať. BLUEIRON tehotenstvo obsahuje vysokú dávku železa a kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pri tvorbe zárodočných tkanív v tehotenstve a podporuje normálny vývoj nervového systému budúceho dieťaťa.

Železo obsiahnuté v BLUEIRON tehotenstvo sa ľahko vstrebáva, nedráždi žalúdok, výborne chutí a dá sa kombinovať s akýmkoľvek jedlom, čo tehotným ženám výrazne uľahčuje jeho užívanie.

Každá chutná lyžička BLUEIRON tehotenstvo obsahuje okrem železa a kyseliny listovej aj vitamíny C a B12. Vitamín C zvyšuje vstrebateľnosť železa a podporuje imunitný systém a vitamín B12 je dôležitý pre správnu funkciu krvotvorby.

Foto: Shutterstock
Text: Avita