Prečo by sme sa mali stravovať sezónne? + Recept

Určite ste o tom už počuli – v našom stravovaní by sme mali dbať na sezónnosť potravín. Čím sú však sezónne produkty také výnimočné? A existuje jednoduchý spôsob, ako sledovať, ktoré druhy ovocia či zeleniny sú práve v sezóne?

 

Prečo by sme sa mali stravovať sezónne recept 2

 

V prvom rade pohodlie?

Či sa nám to páči, alebo nie, pravdou je, že pohodlnosť sa stáva čoraz väčšou súčasťou našich životov, stravu nevynímajúc. Mobilné telefóny máme neustále po ruke, tak prečo si jedlo jednoducho neobjednať? Čaká na nás široký výber a my máme obed doručený rýchlo a bez starostí.

Ak sa už aj dostaneme na nákup, chceme mať všetko pod jednou strechou, dostupné celoročne. Povedzme si ale úprimne, chutia vám jahody či maliny v zime? Cítite v nich tu lahodnú chuť leta? Asi nie. To, že je niečo dostupné, ešte neznamená, že je to pre nás aj dobré. Navyše, dopady tohto systému už od samotného poľnohospodárstva až ku globálnej preprave tovaru sú pre životné prostredie katastrofálne.

Nakupujme s rozumom – lokálne a sezónne

Namiesto toho, aby ste si počas nákupu vybrali čokoľvek, čo je v obchode k dispozícii, siahnite radšej po sezónnych produktoch. Aké sú ich výhody? 

  • Mnoho ľudí používa argument, že lokálne potraviny sú drahé. Sezónna produkcia je však vo všeobecnosti lacnejšia, pretože nákup potravín na vrchole ponuky (sezóny) je pre distribúciu a farmárov nákladovo efektívnejší.
  • Sezónne produkty sú čerstvé a plné živín – nájdeme v nich presne tie látky, ktoré naše telo v danej sezóne potrebuje najviac. Napríklad výsledky štúdie monitorujúcej obsah vitamínu C v brokolici potvrdzujú, že brokolica pestovaná počas jej hlavnej sezóny mala podstatne vyšší obsah vitamínu C ako brokolica pestovaná na jar. Alebo taký ružičkový kel - obsahuje celú škálu vitamínov skupiny B, ktoré zatočia s únavou, dodajú elán a energiu. A to počas sychravej a chladnej zimy potrebujeme.
  • Chuť. Zelenina a ovocie chutia omnoho lepšie, keď sú čerstvé. Veď si len spomeňte, ako chutia také „obyčajné“ domáce jablká od babičky. Takúto chuť nenájdete v supermarkete. Zájdite si radšej na miestne trhovisko plné farmárskych produktov, alebo vo vašom okolí vyhľadajte čoraz populárnejšie samozbery ovocia či zeleniny.
  • Nákupom sezónnych produktov znižujeme dopad na životné prostredie. Nakupujeme lokálne, čím sa redukuje potreba diaľkovej dopravy, čo znamená menej emisií, plynu, obalov, atď.
  • V neposlednom rade, keď nakupujeme produkty na farmárskom trhu alebo z dvora, podporujeme tým domácu produkciu a miestnu komunitu farmárov.  

Aké sezónne produkty nakupovať počas zimných mesiacov?

Medzi hlavné sezónne potraviny počas zimy patrí koreňová a listová zelenina. Na miestnom farmárskom trhu v zimných mesiacoch určite nájdete zeler a koreňovú zeleninu ako mrkva, repa, či paštrnák, ale aj brokolicu, karfiol, kel a zemiaky. Toto všetko sú suroviny, z ktorých si viete pripraviť chutné a zdravé zeleninové vývary, ktoré vás v chladných dňoch zaručene zahrejú.

Siahnite po kyslej kapuste, ktorá je plná probiotík, obsahuje veľké množstvo vlákniny a priaznivo pôsobí na trávenie. Okrem toho obsahuje veľa živín, napríklad vitamíny C, E a K, vitamíny skupiny B, železo, draslík či zinok.

Ak na raňajky jedávate ovsenné kaše, robíte dobre. Ovsenné vločky sú totiž považované za superpotravinu, ktorá je lokálna a vždy dostupná. Zájdite si na trh, kde aj počas zimy nájdete všetko, čím si môžete kašu dochutiť – sušené ovocie, semienka, orechy, mak i med.

Zaraďte do jedálnička chren, ktorý je bohatý na živiny a pôsobí antibakteriálne a tiež pozitívne vplýva na črevnú mikroflóru. Nezabúdajte na cibuľu a cesnak, ktorý má taktiež antibakteriálne a antivírusové účinky.

Počas zimnej sezóny nájdete na trhu množstvo lokálnych korenín a sušených byliniek, nezabudnite na zázvor a škoricu, ktoré organizmus zahrejú.

 

Aké sezónne produkty nakupovať počas zimných mesiacov

 

V hlavnej úlohe ružičkový kel

Ružičkový kel je typicky zimnou zeleninou. Mnoho ľudí sa mu zvykne vyhýbať pre jeho horkastú chuť. Ružičkový kel by však mal byť súčasťou nášho jedálnička, pretože obsahuje veľké množstvo vitamínu B1 a kyseliny listovej, ďalej obsahuje napríklad mangán, draslík a vlákninu. Ružičkový kel má tiež veľmi vysoký obsah vitamínu C. Konzumujte ho hlavne v zime čerstvý nie mrazený, pretože chlad dokáže zničiť niektoré živiny (napríklad vitamín B1), ktoré sú v ňom obsiahnuté.

Pripravte si ružičkový kel so syrovou omáčkou a pestrofarebnou ryžou

Na prípravu jedla potrebujeme:

  • 250 g ružičkového kelu
  • 150 g hnedých šampiňónov
  • 100 ml smotany na varenie alebo šľahanie
  • 60 g plátkovej slaninky
  • 50 g mozzarelly
  • 20 g parmezánu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL masla (15g)
  • čerstvo mleté korenie
  • soľ
  • pestrofarebná ryža (mix ryža dlhozrnná, červená a indiánska)

 

Na dochutenie:

  • rozmarín
  • olivový olej

 

Ako na to?

  1. Hlavičky ružičkového kelu rozkrojíme na polovice.
  2. Vodu necháme zovrieť, osolíme, pridáme pokrájaný kel a varíme 5 minút.
  3. Po uvarení precedíme.
  4. Na panvici opečieme slaninku pokrájanú na malé kúsky a po opečení ju dáme bokom.
  5. Na panvici necháme roztopiť maslo, pridáme prelisovaný cesnak a opekáme 1 minútu.
  6. Pridáme pokrájané šampiňón, osolíme a pod pokrievkou dusíme 10 minút.
  7. Následne primiešame ružičkový kel, zalejeme smotanou, pridáme postrúhanú mozzarellu a parmezán a spolu varím 3-4 minúty, na záver primiešame chrumkavú slaninku.
  8. Ryžu prepláchneme a varíme v osolenej vode 40-45 minút v pomere 1:2 (ryža : voda).
  9. Ružičkový kel so syrovou omáčkou podávame s ryžou, ktorú posypeme rozmarínom a olivovým olejom. Dobrú chuť!

Autor receptu: Mirka Chvosteková, Food blogger, chudnemjedlom.sk

Varenie z lokálnych surovín prináša radosť

Existuje staroindický koncept nazývaný ritucharya, ktorý (okrem iného) pre dosiahnutie najlepších výsledkov v oblasti zdravia a životného štýlu spája určité ročné obdobia s určitými potravinami. Aj keď uplatňovanie tohto konceptu presahuje sezónne stravovanie, stačí sa zamerať na jeho základ: čím viac jeme sezónne, tým sa cítime zdravšie.

Ak sa na ingrediencie, z ktorých si pripravujeme pokrmy, pozrieme ako na prostriedky na zlepšenie nášho zdravia, naše varenie bude inšpiratívnejšie a radostnejšie. Skúste to aj vy!

 

Vhodné doplny k stravovaniu

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita