Probiotiká posilnia imunitu, pomôžu s trávením i v boji s ekzémom. Viete, ako fungujú?

probiotika

Probiotiká posilnia imunitu, pomôžu s trávením i v boji s ekzémom. Viete, ako fungujú?

Črevná mikroflóra je komplexný ekosystém, v ktorom mikroorganizmy žijú v symbióze a navzájom kooperujú. Vedci predpokladajú, že v tomto ekosystéme žije 500 – 1000 rôznych druhov baktérií a ich počet je asi 10-násobne väčší, ako je počet buniek ľudského tela. Hoci sa zloženie črevnej mikroflóry formuje už v detstve, stres, nezdravý životný štýl i užívanie antibiotík môžu toto zloženie narušiť. Vtedy je vhodné posilniť črevnú mikroflóru a siahnuť po probiotikách.

Probiotiká sú definované ako živé mikroorganizmy, ktoré majú v prípade podávania v dostatočnom množstve pozitívny vplyv na zdravotný stav človeka. Ako probiotické kultúry sa najčastejšie využívajú baktérie, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ľudskom tráviacom trakte (napríklad  baktérie rodu Lactobacillus a Bifidobacterium). Preto sú potraviny, ktoré obsahujú probiotické baktérie, často označované ako tzv. funkčné potraviny. Najčastejšie sú živé mikroorganizmy pridávané do kyslých mliečnych výrobkov (jogurt, kefír, bakteriálne fermentovaný syr), výborným zdrojom je v našich podmienkach obľúbená kyslá kapusta a bryndza. Pridávajú sa aj do umelých mliečnych náhrad pre kojencov. Konzumácia potravín obsahujúcich živé kultúry je pre posilnenie zdravého zloženia črevnej mikroflóry prospešná po celý rok. Avšak v období, ktoré je spojené s nadmerným stresom, zmenou diéty, príjmom antibiotík a pod., je vhodné užívať probiotiká vo forme výživových doplnkov.

Probiotiká v jogurtoch – sú naozaj prospešné?

Či už vedome alebo nie, živé mikroorganizmy prijímajú ľudia v potrave neustále. V roku 1907 publikoval ruský biológ Ilja Mečnikov „optimistickú štúdiu o predlžovaní života“, v ktorej pojednáva o dlhovekosti ľudí obývajúcich región Balkánu a prisudzuje ju práve pravidelnej konzumácii kyslých mliečnych výrobkov obsahujúcich živé baktérie. Dodnes je jeho teória o schopnosti jogurtových baktérií (tzv. bulharský bacil - Lactobacillus bulgaricus) potláčať hnilobné procesy uvádzaná ako jeden z účinkov probiotík. 

Pri mnohých kyslých mliečnych výrobkoch je však označenie „probiotické“ mierne zavádzajúce. Fermentované mliečne probiotické výrobky síce na obale deklarujú určitý počet živých mikroorganizmov, avšak množstvo prieskumov potvrdzuje, že skutočné počty sú omnoho nižšie - za účinný sa považuje obsah aspoň 106 živých mikroorganizmov na gram výrobku. Účinnosť veľkého množstva takýchto výrobkov je preto otázna.

Probiotiká na tropickú hnačku aj na atopický ekzém

probiotika1

Účinok probiotík ovplyvňuje niekoľko faktorov. Napríklad to, ktoré mikroorganizmy boli použité, aký je zdravotný stav človeka, ale i jeho vek či správne skladovanie probiotík.

Probiotiká účinne potláčajú množenie patogénnych baktérií a ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry tým, že ovplyvňujú hodnotu pH, aktivitu mikrobiálnych enzýmov a črevnú pohyblivosť. Majú imunostimulačné účinky.
Využívajú sa ako prevencia a pre udržanie dobrého zdravotného stavu, počas a po liečbe antibiotikami, kedy je správne začať ich užívať zároveň s antibiotikami (najlepšie 3 až 4 hodiny po užití antibiotika) a pokračovať v ich užívaní až dva týždne po ukončení liečby antibiotikami.
Probiotiká pomôžu aj pred vycestovaním do tropických krajín (ako prevencia tropickej hnačky) či pred hospitalizáciou. Využívajú sa aj ako podporná terapia pri atopických ekzémoch a alergiách, zápalových ochoreniach tráviaceho traktu (ulceratívna kolitída či Crohnova choroba), hnačkách ale i zápche.
Aj starší ľudia profitujú z užívania probiotík, keďže vekom sa mení zloženie črevnej mikroflóry a dochádza k úbytku prospešných mikroorganizmov, najmä laktobacilov a bifidobaktérií. Pôsobením stresu sa tiež mení mikroflóra a preto je vhodné užívať probiotiká aj pri záťažových stavoch, napríklad u študentov počas skúškového obdobia. Keďže probiotiká sú kmeňovo špecifické, pri ich výbere je dobré zamerať sa na tie produkty, ktoré obsahujú aspoň 3 a viac kmeňov probiotických baktérií.

Zároveň je potrebné poznamenať, že aj keď prospešné účinky probiotík boli potvrdené množstvom štúdií, nie vždy sú jednoznačné. Preto sú vytvorené pravidlá a podmienky pre hodnotenie účinnosti mikroorganizmov cielene pridávaných do potravín a doplnkov výživy. Zároveň sa skúma aj bezpečnosť týchto mikroorganizmov.

Probiotiká - ako si vybrať a ako ich správne užívať

probiotika2

Probiotické baktérie neprebývajú v čreve neustále, ale len dočasne a to po dobu prijímania potravy obsahujúcej probiotiká. Vhodné je užívať ich spolu s jedlom a to kedykoľvek počas dňa. Aby vôbec boli schopné „doraziť do cieľa“, musia spĺňať množstvo podmienok a vlastností:

  • Napríklad na to, aby sa dosiahla potrebná koncentrácia probiotických baktérií v čreve, musí byť ich počet v konzumovanej potravine či doplnku stravy dostatočný (až 1010). Pri výbere probiotického doplnku stravy je preto dôležité zmerať sa na spôsob, akým je vyjadrený obsah mikroorganizmov v tablete či dennej dávke. Najčastejšie sa stretávame s rozpätím 107 (teda nedostatočným množstvom) až 1010. Pozor si treba dávať na produkty, ktoré vyjadrujú obsah mikroorganizmov ako % podiel hmotnosti, alebo dokonca v mg. Je dobré všímať si aj ďalšie zložky, ktoré výrobok obsahuje – tieto by tiež mali byť uvedené na obale. Produkt by mal okrem počtu živých kultúr uvádzať aj ich životnosť – dokedy by sme ich mali skonzumovať.
  • Tieto baktérie musia byť ďalej odolné voči pôsobeniu žalúdočnej kyseliny, žlčových kyselín a pankreatických štiav.
  • Tiež schopnosť osídliť črevo a posilniť imunitu je viazaná len na určité kmene a nemôže sa pripisovať iným kmeňom, hoci toho istého druhu. Toto je častým problémom pri mnohých probiotických výrobkoch - účinok probiotika je kmeňovo špecifický, a teda závisí od vlastností daného živého mikroorganizmu. Preto je pri užívaní probiotík vhodné zamerať sa na tie kmene baktérií, ktoré Vám svojimi účinkami dokážu pomôcť.

Probiotiká sú živé mikroorganizmy a je veľmi dôležité zabezpečiť im podmienky na prežitie. Preto je nutné dodržiavať správne skladovanie - suché, tmavé miesto mimo slnečného žiarenia. Niektoré probiotiká je potrebné skladovať v chlade, resp. pri správnej teplote.

TIP: Probiotikám sú účinným a overeným pomocníkom v boji proti vírusovým ochoreniam, pomáhaju črevám zbaviť sa patogénnych baktérií . Sú vhodným výživovým doplnkom najmä pre ľudí ktorí sa denno denne pohybujú vo veľkom kolektíve, zdravotníkom, učiteľom, pracovníkom vo veľkých halách. Prečítajte si ďalšie tipy od zdravotnej sestry ako nebyť chorý.

 

Probiotiká plus vláknina

 probiotika11

Probiotiká obsahujú živé mikroorganizmy, ktoré vo všeobecnosti prispievajú k normálnej funkcii črevného traktu, pomáhajú optimalizovať tráviacu sústavu a podporujú imunitu organizmu. Naše probiotiká sú vhodné aj na podporu udržania telesnej hmotnosti.

Vláknina z jablkového pektínu a výťažky z brokolice zaručujú efektívnu pohyblivosť čriev, uľahčujú tak vstrebávanie vitamínov, bielkovín a pomáhajú zbavovať telo odpadových látok. Okrem vlákniny obsahujú aj výťažky z papriky, ktoré podporujú normálnu funkciu žalúdka. Mäta prispieva k prirodzenej obranyschopnosti a k relaxácii organizmu. Extrakt z papriky a indického skorocelu pomáha formovať prirodzený hlien (mukus) v črevách.

Zelený čaj a japonská liečivá huba šitake zlepšujú vnútorné prostredie tráviaceho traktu, zlepšujú mentálny výkon a produkciu energie. Mladý jačmeň spolu s chlorelou a spirulinou sú v tráviacom trakte aj zdrojom vlákniny, nestráviteľnej zložky potravy, ktorá je okrem iných funkcií potravou pre probiotické baktérie a umožňuje im v čreve rozmnožiť sa.

Naše probiotiká sú vhodné aj pre deti už od 3 rokov či tehotné i dojčiace ženy.