Kolagén sa delí na niekoľko typov. Ako si vybrať ten správny?

kolagen1

Kolagén sa delí na niekoľko typov. Ako si vybrať ten správny?

V súčasnosti je na trhu dostupné veľké množstvo rôznych kolagénových produktov, avšak nie každý z nich dokáže dodať organizmu to, čo sľubuje na obale. Existuje viacero typov kolagénu a je dobré vedieť o nich viac. Prečo nie je možné, aby jeden kolagénový produkt podporil zdravie pokožky, vlasov či nechtov, a zároveň kostí a chrupaviek?

 

Kolagén je bielkovina, ktorá je najviac zastúpená v bunkách každého systému ľudského organizmu a podieľa sa na správnom fungovaní spojivových tkanív svalov a kostí. Má priaznivé účinky na chrupavky, kĺby a väzivá, ale i na pokožku – preto sa mu hovorí aj „bielkovina mladosti“. 

 

Bohužiaľ, zo stravy nie je naše telo schopné využiť dostatočné množstvo kolagénu, pretože jeho molekulové reťazce sú príliš veľké. Ľudský organizmus dokáže najlepšie využiť kolagén vo forme bioaktívnych peptidov, teda malých reťazcov proteínov. Tie sa procesom hydrolýzy rozbijú na aminokyseliny (peptidy), ktoré sú pre naše telo ľahšie stráviteľné. Preto je pri výbere kolagénového doplnku výživy najlepšie siahnuť po hydrolyzovanom kolagéne, ktorého peptidy sú telom efektívnejšie absorbované.

 

Prirodzeným zdrojom kolagénu je mäso a mäsové produkty. Bohužiaľ, v rastlinách sa kolagén nenachádza, a preto „vegetariánsky kolagén“ neexistuje. Niektoré rastlinné zdroje (napríklad u nás známy koriander siaty či aloe vera) ale dokážu podporiť syntézu kolagénu v organizme a na spojivové tkanivo pôsobia ochranne a protizápalovo. Syntézu kolagénu podporuje aj vitamín C, ktorý je aj v niektorých týchto rastlinných zdrojoch bohato obsiahnutý. Kvalitným zdrojom kolagénu je hovädzie mäso (najmä močing – horné lýtko), hydina a morčacie mäso, ale i bravčové koleno, ktoré by sme však pre vysoký obsah tuku mali konzumovať len zriedka.

 

Zdravie pokožky a chrupavky nepodporuje ten istý typ kolagénu

 

Až 90% všetkého kolagénu v ľudskom tele tvorí kolagén prvého typu. Nachádza sa prevažne v kostiach, šľachách, pokožke a zuboch, preto má širokospektrálne využitie: používa sa pri výrobe potravinových doplnkov využívajúcich kostné tkanivo pri liečbe osteoporózy, ale i pri výrobe kozmetických prípravkov proti starnutiu pokožky. Vďaka jeho pružnosti, vstrebateľnosti a nulovej toxicite je výborným nositeľom liečiv a stimulujúcich látok.

 

Kolagén II. typu je zastúpený predovšetkým v chrupavke, kde tvorí približne 50% celkového objemu. Nachádza sa aj v očnej rohovke a sklovci. Využíva sa v tkanivovom inžinierstve, kde slúži ako pletivo. Spolu s kolagénom I. typu je z hľadiska využiteľnosti pre pohybový aparát najdôležitejší.  

 

Kolagén tretieho typu nájdeme v hladkých svalových bunkách a nervových vláknach, stenách tepien a iných dutých orgánoch. Svojim zložením je veľmi podobný kolagénu typu I. Starnutím telo stráca značné množstvo kolagénu tohto typu, a preto sa nachádza najmä v mladom tkanive.

 

Existujú ďalšie typu kolagénu (IV. – X.) – napríklad kolagén bazálnych membrán (kolagén IV. typu), kolagén typu V. a VI. nachádzajúci sa v spojovacích tkanivách, či kolagén typu IX., ktorý nájdeme v chrupavkách.   

 

Pri výbere kolagénu je preto žiadúce poznať rôzne typy kolagénu a podľa druhu problému si vybrať ten správny. Napríklad pri regenerácii chrupaviek je pre telo prospešný kolagén typu II., pokožke a vlasom pomôže typ I. a šľachy a väzivá podporí kolagén III. typu. Niektoré doplnky výživy obsahujú niekoľko typov kolagénu a teda deklarujú pozitívne účinky pri viacerých problémoch, avšak takýto „mix“ kolagénov pôsobí v tele len veľmi pomaly.

 

kolagen

Vysoká denná dávka kolagénu zaťažuje organizmus

 

Na trhu sa najčastejšie vyskytujú dva druhy kolagénu. Z plutiev, kože, kostí a šupín morských rýb sa vyrába tzv. morský kolagén, ktorý obsahuje nižšie množstvo hydroxyprolínu a jeho peptidové reťazce sú menšie, vďaka čomu je ľahšie stráviteľný a organizmus ho dokáže využiť o niečo viac, ako kolagén z hovädzieho mäsa. Ide o kolagén prvého typu. Mnohým ľuďom však prekáža rybacia chuť takéhoto kolagénu a preto niektoré produkty obsahujú aj prídavné látky, ktoré upravujú chuť. Tieto následne môžu zhoršiť využitie kolagénu telom. Hovädzí kolagén sa vyrába predovšetkým z kože, šliach, kostí a chrupaviek. Obsahuje najmä kolagén typu I. a III., a teda podporuje šľachy a väzivá, ale i pokožku.

  

Výživové kolagénové doplnky deklarujú určitú hodnotu dennej dávky na obale, avšak dôležité je skutočné množstvo kolagénu, ktoré telo využije. Denná dávka kolagénu, ktorú vie ľudský organizmus spracovať, sa pohybuje v rozmedzí 500 – 1000mg kolagénových peptidov. To znamená, že užívanie produktov s vyššou hodnotou dennej dávky zbytočne zaťažuje organizmus a nevyužitý zvyšok aj tak organizmus vylúči.

 

Aby mohol organizmus z kolagénu využiť čo najviac, je potrebné chrániť ho pred žalúdočnou kyselinou, enzýmami, žlčovými šťavami či ďalšími faktormi, ktoré vstupujú do procesu trávenia. Hydrolyzované kolagénové peptidy sú veľmi náchylné na rozloženie v tráviacom trakte. Výrobcovia kolagénových prípravkov buď chránia kolagén za pomoci ochranného obalu (kapsula či lipozomálny ochranný obal), alebo ponúkajú výrobky s nadmerným množstvom dennej dávky v podobe kolagénového prášku. Takéto množstvo však zaťažuje organizmus (najmä pečeň a obličky) a ukazuje sa, že telo je schopné využiť len 10-20% kolagénu a zvyšok vylúči.     

 

Náš hydrolizovaný kolagén z bioaktívnych peptidov využíva lipozomálny obal pomocou fosfolipidov, vďaka čomu je viac ako 90% kolagénu chráneného pred vplyvom tráviacich štiav a telo ho tak môže maximálne využiť.

 

Absorpcii kolagénu pomáhajú niektoré vitamíny a minerály. Avšak aj tu platí, že menej je niekedy viac, pretože peptidové molekuly sú veľmi malé a ak k nim pridáme nekompatibilný vitamín či minerál, môže to vstrebávaniu naopak uškodiť.
Vstrebávanie kolagénu podporuje vitamín C, vitamín E d-alfa-tokoferol, zinok a vitamín B-7 biotín. Takýto mix podporných vitamínov a minerálov, ktorý obsahuje aj náš hydrolizovaný kolagén, zaručí telu vysokú vstrebateľnosť a tak aj maximálne využitie kolagénu.

 

Schopnosť tvoriť kolagén klesá s rastúcim vekom. Tento proces sa nedá zastaviť, no pomocou dopĺňania kolagénu je možné udržať si zdravú pokožku, zuby, vlasy a vnútorné orgány a chrániť si pohybový aparát. Pri problémoch s kĺbmi pomôže okrem kolagénu aj kombinácia vitamínu C, D3 a zinku. Organizmus je vďaka dostatočnej hladine kolagénu schopný udržať si pružnosť a pevnosť, zdravý pohybový aparát, ale aj krásu a mladistvý vzhľad.
Okrem starších ľudí by kolagén mali dopĺňať aj ľudia, ktorí žijú aktívne, ťažko fyzicky pracujú či športujú. Siahnite po našom lipozomálnom kolagéne najvyššej kvality.

 

Kolagen Liposomal Plus banner 1200x1200

Kolagén liposomal plus

Náš lipozomálny kolagén sa vyznačuje kombináciou 18 hlavných aminokyselín s najvyššou koncentráciou glycínu, prolínu a hydroxyprolínu. Obsahuje peptidy s nízkou molekulovou hmotnosťou, ktoré sa vyrábajú získavaním kolagénu typu I. a III. totálnou hydrolýzou. Množstvo hydrolyzovaných kolagénových peptidov (typu I. a III.) v dennej dávke je 1000mg. Zdrojom týchto bioaktívnych kolagénových peptidov je divo pasúci sa hovädzí dobytok.

Kolagén liposomal plus je ľahko stráviteľný, rýchlo absorbovaný a distribuovaný do ľudského tela. Príjem kolagénových peptidov má priaznivé účinky na kosti, chrupavky, pokožku, kĺby a väzivá tela.