Trio bojovníkov vitamín C, D3 a zinok proti pandemicko-jarnej únave. Prečo?

proti-pandemicko-jarnej-unave-tri-bojovnikov-c-d3-zinok

Trio bojovníkov vitamín C, D3 a zinok proti pandemicko-jarnej únave. Prečo?

V týchto dňoch sme unavení. Nielen unavení z pandémie koronavírusu, ktorú máme na Slovensku vyše roka. K slovu sa dostala aj každoročná jarná únava – štandardné vyčerpanie z nedostatku slnka, pohybu na čerstvom vzduchu a absencie vitamínov.

Imunitný systém je po nervovom druhý najzložitejší systém v našom tele. Slovo imunita znamená schopnosť nášho organizmu odolávať choroboplodnému vplyvu rôznych mikroorganizmov či cudzorodých látok. Najväčšou hrozbou pre naše zdravie sú – infekcie.

To, či náš imunitný systém funguje dobre, zistíme jednoducho. Proste neochorieme, a ak aj ochorieme, priebeh infekcie je ľahký a krátky, organizmus sa pomerne rýchlo „otrasie“ a vzchopí. Vo svete stresu, nedostatku pohybu a čerstvého vzduchu, keď sa kŕmime potravinami plnými farbív a konzervačných látok, miliardy našich obranných buniek strategicky rozostavených po celom organizme často nestíhajú plniť svoje funkcie. Pribúda porúch imunity, navyše v „covidových časoch“ je užívanie doplnkov výživy priam nevyhnutné. Pripúšťajú to aj odborníci, ktorí doposiaľ zdôrazňovali dostatočný príjem výživných látok len zo zdravej stravy – v zimnom období a bez vlastnej záhrady je to ilúzia.

Trojica, na ktorú nesmiete zabudnúť

V ,,covidovom aj postcovidovom období“ sa do popredia dostala predovšetkým trojica látok s dokázaným protivírusovým účinkom: vitamín C, vitamín D a stopový prvok zinok. Bohužiaľ, ľudia vedia len veľmi málo o ich dávkovaní a ak ich aj užívajú, často ide o produkty s minimálnou vstrebateľnosťou, kde človek veľkú časť „céčka“ vymočí a celková využiteľnosť ďalších účinných látok z doplnku výživy je zanedbateľná. Aj preto je namieste zvážiť užívanie tzv. lipozomálnych doplnkov výživy, ktoré sú možno o niečo drahšie, ale ich vstrebateľnosť a využiteľnosť organizmom vyváži ich vyššiu cenu. Na rozdiel od 5-20 % vstrebateľnosti bežných produktov vysokoefektívne prípravky vyrobené na báze lipozómov zaručujú vstrebateľnosť až cca 90 %!

Vitamín C, čiže kyselina askorbová

LipoC

Je vo vode rozpustný vitamín, ktorého užívanie sa neoddeliteľne spája so zvyšovaním imunity. Je to prvý vitamín, po ktorom roky siahame pri nachladnutí, chrípke či iných virózach.

V tele nevytvára tzv. depo (čiže zásoby) s výnimkou malého množstva vo svaloch a slzách. Ľudský organizmus je odkázaný na jeho pravidelný príjem, jeho nadbytok sa vylúči močom, preto obvykle nevzniká nadbytok a predávkovanie. V organizme má tento známy antioxidant veľké množstvo funkcií a jeho potreba sa zvyšuje pri zápalových ochoreniach a rekonvalescencii (zotavovaní sa po chorobe). Hoci v dospelosti sa jeho denná potreba oficiálne udáva v rozmedzí 70-100 mg, v skutočnosti je omnoho vyššia, nehovoriac o fajčiaroch, počas užívania iných liečiv, pri liečbe, zotavovaní sa, športovaní a podobne. Uvedomme si, že v infúznom vitamíne C je dávka až 7 gramov „céčka“! Pri „covide“ sa terapeutické odporúčania ohľadom vitamínu C pohybujú bežne okolo 1000-2000 mg denne (ale aj viac).

Zinok je stopový prvok

 zinok1

Jeho nedostatok v organizme sa prejavuje častými infekciami – aj horných dýchacích ciest. Naše telo nedisponuje systémom, ktorý by zásoby zinku udržiaval a príjem zo stravy obyčajne nepokryje dennú potrebu. Jeho účinky v rámci protivírusovej obrany sú veľmi dôležité – podporuje tvorbu interferónov aj bunkové mechanizmy protivírusovej imunity. Pri bežnom prechladnutí môže jeho včasné dodanie podľa štúdií skrátiť trvanie ochorenia o 1-3 dni a v laboratóriách (v štúdiách in vitro) sa dokázala schopnosť zinku zabrániť rozmnožovaniu rinovírusov (spôsobujú prechladnutie) a koronavírusov SARS-CoV. Je pravdepodobné, že má rovnaký efekt aj pri SARS-CoV-2. Denné dávky zinku odporúčané WHO sú priemerne 8,5 mg denne. U detí sa pohybujú od 5 do 7 mg, u dospelých 15 mg, u športovcov a rizikových skupín 25 mg a viac. Počas liečby COVID-19 sa odporúča užívať až 100 mg zinku denne. Samozrejme, treba zas brať do úvahy fakt, že zinok v lipozomálnej forme má omnoho vyššiu vstrebateľnosť ako iné produkty.

Vitamín D a význam jeho dostatočnej hladiny

D3_lipo

V rámci ochrany pred vírusmi sa už niekoľko rokov dostáva do popredia aj pri informovaní laickej verejnosti. Svoje „top obdobie“ má najmä v súčasnosti, keď pribúdajú dôkazy, že „déčko“ by mohlo zmierniť celospoločenský dopad pandémie najmä u skupín pacientov, kde je jeho deficit (nedostatok) najzávažnejší. To je zároveň populácia najviac náchylná na ťažký priebeh ochorenia COVID-19. Aj odborný časopis Vnitřní lékařství z roku 2020 pripúšťa, že u týchto pacientov je počas pandémie rozumné zvážiť podávanie až 4000 IU (medzinárodných jednotiek) tohto vitamínu, čo je najvyššia odporúčaná dávka, aká sa doposiaľ oficiálne predpisovala len v rámci „svalovo-kostrovej indikácie“ (napr. pri rednutí kostí). Sú však odborníci, ktorí odporúčajú ešte vyššie dávky D vitamínu a podľa nich sa netreba báť predávkovania ani pri dávke 10 000 IU denne - ak má človek z krvi dokázaný závažný deficit a konzultuje užívanie s lekárom.

 

C_D3_ZINOK

C+D3+Zinok LIPOSOMAL PLUS obsahuje v dennej dávke (2 x 5 ml):

vitamín C    1000 mg

zinok                15 mg

vitamín D3   2000 IU (50 mikrogramov)