Superpotraviny: predstavujeme vám moringu, ashwagandhu, acerolu a camu camu

superpotraviny

Superpotraviny: predstavujeme vám moringu, ashwagandhu, acerolu a camu camu

Superpotravinou označujeme potravinu s mimoriadnym účinkom prospešným pre zdravie človeka. Je to špecifická skupina potravín, ktoré sú bohaté na minerály, vitamíny, antioxidanty, proteíny či enzýmy a ďalšie zdraviu prospešné látky v prírodnej podobe, ktorých sa organizmu obvykle nedostáva v potrebnom množstve.

Aj keď termín superpotravina je relatívne nový, nejde o nič prevratné, pretože tieto potraviny tu boli stále a množstvo z nich konzumujeme denne bez toho, aby sme vedeli, že ide o superpotravinu. Hovoríme napríklad o ovsenných vločkách, cesnaku, červenej repe, zelenom čaji či kvalitnom mede od včelára, brusniciach, jahodách alebo vlašských orechoch. Okrem toho k nim však zaraďujeme aj exotické potraviny, ako čoraz viac obľúbené chia semienka, quinou či karob, ktoré sú už ale bežne dostupné aj u nás. Avšak medzi superpotravinami nájdeme aj ďalšie potraviny, ktoré si v obchode len tak nekúpime a sú pre nás dostupné vo forme potravinových doplnkov - acerola, ashwagandha, camu camu, riasa kelp, chlorella a riasa spirulina či moringa. Niektoré z týchto exotických superpotravín nájdeme aj ako súčasť Avita prírodných doplnkov výživy, a pár z nich vám teraz predstavíme bližšie.

Moringa olejodárna

Moringa olejodárna patrí k najviac využívaným liečivým rastlinám a v súčasnosti sa pestuje už takmer na celom svete. Pôvodný výskyt moringy je v Indii, Pakistane, Bangladéši a Afganistane. Aj keď jej účinky nie sú u nás veľmi známe, moringa má široké medicínske uplatnenie a v tradičnej medicíne sa používa celé stáročia. Je označovaná ako strom života či zázračná rastlina. Okrem medicíny sa využíva aj v potravinárstve, pri výrobe doplnkov stravy a kozmetiky.

 
Každá časť rastliny obsahuje veľké množstvo antioxidantov, celkovo rastlinu tvorí množstvo biologicky aktívnych látok – bielkoviny, aminokyseliny, proteíny, sacharidy, vitamíny, mastné kyseliny a minerály. Aby toho nebolo málo, moringa obsahuje tiež karotenoidy, fytosteroly, flavonoidy a fenoly ako sekundárne metabolity, ktoré podporujú nutričné zloženie rastliny. Hladiny týchto biologicky aktívnych látok sa v rastline menia v závislosti od klimatických podmienok a toho, kde bola pestovaná.
Listy moringy obsahujú najviac sacharidov a vlákniny, okrem toho aj veľké množstvo esenciálnych minerálov, vitamínov (A, C,D, E a B), ďalej aminokyseliny tvoriace proteíny. Listy ďalej obsahujú značné množstvo fotochemikálií, ktoré podporujú výživné zloženie tejto rastliny. Navyše, strom života obsahuje iba malé množstvo antinutričných látok (napr. fytáty, saponiny, taníny a oxaláty). Vyskúšajte 100% sušinu z listov moringy olejodárnej v BIO kvalite.

Ashwagandha

Ashwagandha, alebo inak indický ženšen či witánia opojná, sa v ajurvédskej medicíne využíva viac ako 3000 rokov. Je to účinný prírodný adaptogén, ktorý pomáha organizmu počas psychicky a fyzicky náročného obdobia, pri úzkostných stavoch, nervozite a strese. Ashwagandha znižuje hladinu kortizolu a tým napomáha veľkou mierou k plnohodnotnému spánku. Podobne ako moringa, aj indický ženšen má svoj pôvod v Indii, pestuje sa na blízkom východe, ale i v severnej Afrike a Európe. 

superpotraviny1


Najviac liečivých látok sa nachádza v koreni. Ide o alkanoidy, flavonoidy, triesloviny a saponíny. Obsahuje veľké množstvo aminokyselín a železa. Má preukázané protizápalové, antioxidačné, antidepresívne a kardioprotektívne účinky. Uvažuje sa o nej ako o potencionálnom kandidátovi pri liečbe neurodegeneratívnych ochorení. Okrem toho sa používa aj ako prírodné afrodiziakum pre mužov i ženy.
Aktívne zložky (withanolidy) obsiahnuté v rastline majú preukázané imunostimulačné účinky – tým, že potláčajú aktiváciu jadrového faktora, ktorý je zodpovedný za vznik rôznych ochorení súvisiacich s imunitou (zápalové procesy či rakovinové bujnenie), inhibujú rast nádorových buniek. Pacientom s cukrovkou 2. typu užívajúcim prípravok z koreňa ashwagandhy počas 30 dní preukázane klesla hladina glukózy a lipidov (najmä cholesterolu a triglyceridov).
Náš organický extrakt z koreňa indického ženšenu, ASHWAGANDHA AA+, je výrobok najvyššej kvality vyrobený na Slovensku. Neodporúča sa však tehotným a dojčiacim ženám a malým deťom. Rovnako pacienti s cukrovkou, vysokým tlakom či žalúdočnými vredmi by mali užívanie indického ženšenu najskôr konzultovať s lekárom či lekárnikom.

Acerola

Ďalšou superpotravinou je acerola, známa aj ako barbadoská čerešňa. Je to tropický ker, ktorý pochádza z Karibských ostrovov, ale rastie aj v Južnej Amerike, USA a Indii. Medzi superpotraviny ju zaraďujeme hlavne kvôli vysokému obsahu vitamínu C – dozretá čerešňa aceroly má jeden z najvyšších podielov vitamínu C zo všetkých druhov ovocia.

superpotraviny2

Okrem toho plody aceroly obsahujú aj množstvo makro a mikronutrientov – vitamínov, proteínov, minerálnych solí, ale i tukov, karbohydrátov a nenahraditeľných bioflavonoidov). Vďaka vysokému podielu minerálov (najmä magnézia, fosforu, selénu, medi, vápnika, sodíka, zinku, železa) a vitamínov skupiny B (najmä B1, B2, B3 a B5) či vlákniny má acerola vysoké nutričné hodnoty.
Acerola účinne pomáha v boji s chorobami, ktoré spôsobuje oxidačný stres, má antimykotické a protizápalové účinky. Avita prírodný Super vitamín C 1000 je vyrobený z výťažkov tropickej čerešne aceroly, ktorej plody sa po zbere sušia a spracovávajú na jemný prášok obsahujúci prírodný vitamín C a ďalšie zdraviu prospešné látky.

Okrem plodov aceroly sú na vitamín C bohaté aj plody malého stromu Camu Camu. Majú veľmi vysokú nutričnú hodnotu – okrem vitamínu C obsahujú množstvo bielkovín, vitamínov skupiny B a vitamín E, tiež fosfor, vápnik, železo či mangán. Vďaka tomu posilňujú imunitný systém a zvyšujú odolnosť voči chladu, pomáhajú bojovať proti únave a majú anitoxidačné účinky. Prášok Camu Camu bude už čoskoro dostupný aj v našom e-shope.