Čo sú to lipozómy? Mikrobublinky z lecitínu s ohromnou vstrebateľnosťou!

lipozomalna-technologia1

Čo sú to lipozómy? Mikrobublinky z lecitínu s ohromnou vstrebateľnosťou!

V mori najrôznejších výživových doplnkov sa laik stretáva aj s termínmi „lipozomálny produkt“ a „lipozómy“. Väčšina ľudí to vníma ako čosi „kvalitnejšie a drahšie“, netuší však, čo to vlastne je. A je dôležité to vedieť!

V odborných článkoch sa dočítate desivo znejúce vety o tom, že lipozómy sú „sférické lipidové častice, ktoré enkapsuláciou liečiva do vnútra vezikuly umožňujú jeho transport“. Znie to ako vesmírna technológia a svojím spôsobom vlastne aj je, len sa to dá vysvetliť omnoho jednoduchšie.

Predstavte si účinnú látku, akou môže byť vitamín, minerál, stopový prvok alebo liečivý extrakt uzatvorený v mikroskopickom guľatom mechúriku z tuku (preto časť názvu „lipo“, lebo lipidy sú tuky). Tieto mikrobublinky sú vyrobené z lecitínu. Majú voľným okom neviditeľnú veľkosť v nanometroch až mikrometroch (to všetko je menšie ako milimeter). Už samotný lecitín je látka, ktorú mnohí užívajú v doplnkoch výživy pre jej pozitívne účinky na metabolizmus cholesterolu, na zvýšené vstrebávanie vápnika a fosforu, ako „potrava pre mozog“, proti stukovateniu pečene a podobne. Účinky lecitínu nie sú témou tohto článku, ale dôležitá je informácia, že samotná transportná molekula je vyrobená z látky prírodného pôvodu, ktorá je sama osebe prospešná. Obsahuje ju napríklad vaječný žĺtok, niečo, čo konzumujete (aj ukryté v iných jedlách) každý deň. Samotný lecitín sa často získava zo sóje, ale v prípade kvalitných lipozomálnych produktov je vyrobený zo slnečnicových semien, resp. z ich oleja.

Takže lipozómy sú mikročastice, ktoré sú použité na prenos liečiva, resp. nejakej účinnej látky. Na čo je to dobré? Takáto lieková forma umožňuje prechod membránami buniek. Tým sa dosiahne omnoho vyššia vstrebateľnosť a využiteľnosť organizmom. Zatiaľ kým vitamíny v tabletách dosiahnu priemernú vstrebateľnosť 5-20 %, minerály sú skôr pri tej nižšej hranici, lipozomálne produkty majú vysokú, 90-95 % vstrebateľnosť. Je to tak, väčšina bežných výživových doplnkov sa naozaj nedostatočne vstrebe v tenkom čreve a často len malá časť z nich skončí v krvnom obehu - a teda v bunkách.

Lipozomálna technológia je moderný trend na trhu kvalitných doplnkov výživy aj liečiv, hoci lipozómy boli objavené už začiatkom 60. rokov!  Vedci sa nimi dlho zaoberali len teoreticky, až neskôr sa začalo skúmať, ako ich využiť v medicíne.

Vnútrajšok malého guľatého mechúrika, drobnej bubliny mikroskopickej veľkosti s vonkajším obalom zloženým z dvojitej vrstvy mastných kyselín, je teda dutý. A toto duté jadro je možné vyplniť množstvom rozličných látok. Účinné látky by mali byť po celý čas prenosu vďaka lipozomálnej membráne chránené pred enzýmami a žalúdočnými kyselinami v našom tráviacom trakte, čiže pred znehodnotením. Vďaka tomu sa daná látka dostane rovno do krvného obehu. Stavebné jednotky lipozómov – tzv. fosfolipidy zo spomínaného lecitínu – tvoria dokonca prirodzenú súčasť našich bunkových membrán, vďaka čomu je táto forma spracovania doplnkov výživy nezaťažujúca pre organizmus. Možno sa niekde stretnete aj s názvom fostatidylcholín ako hlavná zložka prirodzených membrán našich buniek a základná zložka na výrobu lipozómov. Je to vlastne – lecitín. Lipozómy sa pripravujú z prírodných tukov (lipidov) a pod pojmom lecitín  sa komerčne označujú zmesi nielen rastlinného, ale aj živočíšneho pôvodu.

Lipozómy ako transportné molekuly majú mnohé fyzikálno-chemické vlastnosti, ktoré nadobúdajú vďaka povrchovým úpravám. Tento proces sa dá jednoducho vysvetliť informáciou, že lipozomálne častice dokážu v prípade potreby aj dlhšie cirkulovať v našej plazme a rozpadnúť sa napríklad až za 20 hodín. Iste ste už počuli o doplnkoch výživy s dlhodobým uvoľňovaním, takže toto je niečo podobné. Okrem toho môže byť stimulom na rozpad „inteligentnej“ lipozomálnej častice nejaká vlastnosť prostredia – teplota, tlak, svetlo, pH... Toto sa využíva pri liečbe, umožňuje to presun liečiva, účinnej látky v lipozóme, na miesto v tele, kam účinnú látku potrebujeme dostať. Napríklad niektoré nádorové ochorenia sú typické tým, že majú nižšie pH ako normálne tkanivo. Lipozóm citlivý na kyslosť prostredia sa teda rozpadne a „vypustí svoj obsah“ práve tam.

Prečo teda už dávno neužívame všetky vitamíny, minerály, stopové prvky a liečivá v lipozómoch, keď je táto nanotechnológia taká úžasná? Technologická príprava je veľmi náročná a takisto je nedostatok základnej suroviny, fosfatidylcholínu, čiže lecitínu. Lipozómy majú aj svoje limity, pri výrobe treba brať do úvahy aj vzájomný pomer veľkosti častice k obsahu prenášaného liečiva a podobne. Lipozómy však v budúcnosti pravdepodobne nahradia niektoré bežné liekové formy, aj keď náročnosť výroby a vysoká cena výroby i surovín stále bráni širokému využitiu.

Vy ste ich však už u nás objavili – a viete, že stoja za to!

 

Výhody lipozomálnych produktov:

-         vysoká, až vyše 90 % vstrebateľnosť

-         ochrana vitamínov, minerálov či obsiahnutých stopových látok pred znehodnotením

-         lepšia tolerancia našou tráviacou sústavou

-         výhodné pre ľudí s problémom prehltnúť tabletku

-         rovnaký účinok tekutej lipozomálnej formy pri nižšej dávke v porovnaní s tabletovou formou

-         vyššia biologická dostupnosť

-      schopnosť „inteligentnej molekuly“ dopraviť na miesto určenia zložky rozpustné aj nerozpustné vo vode

 

Kvalitné lipozomálne produkty pre značku Avita sú

 

- vyrobené výhradne z prírodných surovín

- neobsahujú prídavné látky ako dochucovadlá alebo farbivá

- sú vďaka minimálnej veľkosti svojich molekúl schopné preniknúť z krvného obehu až ku bunkám mozgu

- prechádzajú náročným procesom, ktorý zabezpečí, že lipozomálna membrána s aktívnou látkou vo vnútri vydrží, ostane nepoškodená, a to zaručuje ich trvanlivosť

- majú takmer priesvitnú farbu (čo je znakom vysokej kvality)

- lecitín na výrobu lipidových častíc sa získava zo slnečnicového oleja z Európy a pochádza z rastlín, ktoré nie sú geneticky modifikované, podstupuje viacstupňový proces čistenia bez použitia rozpúšťadiel a prechádza procesom filtrácie, aby sa dosiahla najvyššia možná úroveň čistoty

 

- neobsahujú lepok, aditíva, sú GMO free a  vhodné aj pre vegánov

- sú balené v tmavom skle, aby nedošlo k ich znehodnoteniu slnečným žiarením