Glutathion je najúčinnejším antioxidantom v ľudskom tele

superpotraviny

Glutathion je najúčinnejším antioxidantom v ľudskom tele

Glutathion je vďaka jeho vysokým hladinám hlavným vnútrobunkovým nebielkovinovým antioxidantom. Ide o hydrofilný (vo vode rozpustný) tripeptid, ktorý sa skladá z troch aminokyselín: kyseliny glutámovej, cysteínu a glycínu, ktorý má mnoho biologických funkcií – je neoddeliteľnou súčasťou fyziologickej obrany organizmu proti oxidačnému stresu a toxickým látkam, a jeho vnútrobunková prítomnosť má nezastupiteľné miesto pre zaistenie bunkovej vitality.

Glutathion sa vyskytuje nielen v ľudskom tele, ale aj v tele všetkých cicavcov, v rastlinách a hubách. Tento tripeptid je produkovaný všetkými bunkami tela, najviac pečeňovými. Vo vysokých koncentráciách sa vyskytuje aj v obličkových bunkách, slezine, erytrocytoch, leukocytoch a bunkách očnej šošovky. 

Glutathion sa môže vyskytovať v dvoch formách, a to voľnej alebo viazanej na proteíny a iné biomolekuly, s ktorými potom vytvára zmiešané disulfidy. Vďaka tejto jeho schopnosti dokáže účinne brániť oxidácii proteínov počas oxidačného stresu. Voľný glutathion vytvára tiež dve formy: redukovanú - thiol (GSH) a oxidovanú - disulfid (GSSG).
Práve pomer týchto dvoch foriem určuje charakter oxidačného stavu bunky a celkového oxidačného stresu v organizme. Tento pomer si bunky veľmi prísne regulujú a bežne je v bunkách prítomná jeho redukovaná forma až na 99%. Pri oxidačnom strese dochádza k poklesu koncentrácie redukovanej formy glutathionu a k zvýšeniu jeho oxidovanej formy.

Glutathion spomaľuje starnutie pokožky

Glutathion2

Glutathion sa podieľa na množstve metabolicky a fyziologicky dôležitých funkcií. Najvýznamnejšou je jeho antioxidačná funkcia – teda schopnosť chrániť organizmus pred oxidačným poškodením voľnými radikálmi a reaktívnymi zlúčeninami kyslíka. Úlohou glutathionu je prevencia – má schopnosť udržiavať rovnováhu medzi voľnými radikálmi a antioxidantami, ktoré sa v tele nachádzajú. Jeho najvyššie hladiny preto nájdeme v pečeni – hlavnom detoxikačnom orgáne. Glutathion sa podieľa na posilňovaní imunity, detoxikuje pečeň a podporuje funkciu obličiek.

Nemenej dôležitou je aj schopnosť udržiavať sulfhydrylové skupiny bielkovín v redukovanej forme, aby sa zachovala ich fyziologická funkcia. Chráni bunky pred škodlivým pôsobením xenobiotik - cudzorodých látok (napríklad brombenzen, formaldehyd alebo acetaminofen), ktoré detoxikuje a následne sa z tela vylúčia von. Dokáže tiež pomôcť odstrániť z tela ťažké kovy (napríklad ortuť či olovo).
Medzi ďalšie jeho funkcie patrí regenerácia vitamínu A a vitamínu C. Je zásobárňou a transportnou formou cysteínu, aminokyseliny, ktorá v organizme pôsobí ako dôležitá súčasť detoxikačného systému. Reguluje bunkový cyklus a moduluje bunkové procesy – napr. syntézu DNA a proteínov. Tým, že podporuje regeneráciu a revitalizáciu buniek, zlepšuje pružnosť pokožky a spomaľuje proces starnutia. 

Nedostatok spánku znižuje koncentráciu glutathionu v tele

Glutathion1

Nezdravý životný štýl, fajčenie a alkohol, stres, nespavosť, lieky i vyšší vek, to všetko môže znižovať koncentráciu glutathionu v tele. Medzi typické príznaky nedostatku glutathionu v organizme patrí chronická únava a zlý spánok, bolesť, znížená imunita, neurologické ochorenia či zápalové ochorenia čriev. Jeho nedostatočné zásoby zvyšujú pravdepodobnosť vzniku rôznych chronických ochorení.

Glutathion nájdeme v niektorých potravinách, napríklad čerstvom a nepasterizovanom mlieku a mliečnych výrobkoch, surovom mäse i v chrene. Avšak tepelná úprava jeho hladinu v potravine veľmi výrazne znižuje. Existujú aj potraviny, ktoré by mohli podporovať prirodzenú tvorbu glutathionu v tele. Ide o potraviny bohaté na síru, ako brokolica a karfiol, vajíčka, cibuľa a cesnak alebo orechy. V prípade nízkej hladiny glutathionu je ale najlepšie siahnuť po doplnku výživy, ktorého užívanie môže následne pomôcť zmierniť príznaky mnohých ochorení – napríklad Parkinsonovej choroby, porúch tráviaceho systému či porúch autistického spektra. Vyberte si najúčinnejší antioxidant v lipozomálnej forme – Glutathion liposomal plus.