Chcete byť opojne pokojní? Vyskúšajte ašvagandu

superpotraviny

Chcete byť opojne pokojní? Vyskúšajte ašvagandu

Ašvagandu možno v odborných publikáciách nájsť pod názvom Withania somnifera, po česky sa jej romanticky hovorí vitánie snodárná a v slovenčine vitánia opojná. Chcete byť opojne pokojní? Vyskúšajte ašvagandu. Ašvaganda pomáha bezpečne manažovať stres.

Poďme hneď bez stresu k veci: Na chronicky stresovaných dospelých sa robila seriózna medicínska štúdia na tému, ako táto známa ajurvédska bylina dokáže zmierniť pocity stresu, úzkosti a predovšetkým znížiť hladinu stresového hormónu kortizolu.

Čo je to adaptogénny účinok?

Dvojito zaslepená, randomizovaná, placebom kontrolovaná štúdia, ktorá sa uskutočnila v Centrálnom výskumnom inštitúte Ministerstva pre zdravie a rodinu v Bidhannagare, populárnej lokalite v indickej Kalkate, v súlade s odporúčaniami WHO pre správnu klinickú prax, tvrdí toto: ,,Withania somnifera je v Ázii tradične používaná pre bezpečné manažovanie stresu. Je známa aj ako ašvaganda a patrí do skupiny medicínskych rastín, ktoré stabilizujú a revitalizujú. Ajurvédsky systém medicíny tvrdí, že ašvaganda podporuje úľavu od stresu, zdravie a dlhovekosť podporou imunitného systému, obnovuje homeostázu, zabraňuje predčasnému starnutiu. Toto všetko dohromady sa nazýva adaptogénny účinok.

Tradičný medicínsky účinok pochádza z divej ašvagandy, ktorej koreň sa rozomelie na prášok. Ten má však relatívne nízku koncentráciu bioaktívnych látok. Kultivované druhy rastliny majú vyššie hladiny týchto bioaktívnych komponentov. Takisto sa už rozvinuli spôsoby, ako skoncentrovať účinnú látku v rámci štandardizovaných extraktov."

Vybraní stresovaní dospelí

Citovaná štúdia sa robila na chronicky stresovaných dospelých. Stresovaných pacientov špeciálne vyberali - meral sa im krvný tlak, neurologické reflexy, pulz a podobne. Takisto museli vyplniť dotazník symptómov stresu (bolesť hlavy, suchosť v ústach, zabúdanie, podráždenosť, nespavosť a mnoho iných). Na štúdii sa zúčastnili muži a ženy od 18 do 60 rokov rozdelení do štyroch skupín (125 mg raz denne, 125 mg dvakrát denne, 250 mg dvakrát denne a placebo skupina). Účastníci užívali identické želatínové kapsuly, pričom oni ani lekári nevedeli, kto z nich má placebo, a kto účinnú látku a v akom dávkovaní. V skupinách užívajúcich účinnú látku došlo k evidentnej redukcii pocitov stresu a úzkostí, zníženiu hladiny stresového hormónu kortizolu v sére (v krvi), zníženiu pulzovej frekvencie či tlaku. Čím vyššia dávka, tým boli výsledky jednoznačnejšie. Dokonca sa znížila hladina cukru (kortizol totiž zvyšuje hladinu cukru v krvi) a zlepšil sa lipidový profil účastníkov (to sú hladiny tukov v krvi, pričom biochemické parametre sa merali v deň 0 a v deň 60).

Ašvaganda naozaj funguje. Avšak kvalitný produkt

Zvýšila sa hladina hormónu DHEA v krvi. Treba len dodať, že DHEA je prirodzene sa vyskytujúci hormón v tele s upokojujúcim a omladzujúcim efektom, ktorý pomáha zmierniť stres. Vytvára sa v nadobličkách a jeho úroveň dosahuje vrchol okolo tridsiatky, neskôr klesá. Tento steroidný hormón je hlavným bojovníkom proti hormónu stresu kortizolu.

Táto štúdia je len jedným z mnohých dôkazov, že ašvaganda, jeden z najdôležitejších liekov v ajurvédskej medicíne, ktorá sa používa dlhé stáročia, naozaj funguje. Hovorí sa jej aj indický ženšen. Názov zimná čerešňa zas vznikol pre jej výrazný guľovitý žltý až červený plod, ktorý má síce tvar bobule, ale veľkosti hrozienka. Z ašvagandy sa však používa predovšetkým jej koreň.

Doplnkov výživy s ašvagandou je však veľmi veľa a treba striktne rozoznávať ich kvalitu. V jednej kapsule by malo byť aspoň 300 mg prášku z koreňa. Rozhodne nie menej. V opačnom prípade sa nemožno čudovať, ak ľudia účinok ašvagandy nepocítia.

Toto nie je propaganda! Pomôže vám ašvaganda.

 

ASHWAGANDHA AA+

Odporúčané denné dávkovanie

Dospelí: 2 kapsuly/600 mg po jedle
Výrobok nie je vhodný pre malé deti, tehotné a dojčiace ženy.

 

Krajina pôvodu: India

 

Zloženie: 100 % extrakt z koreňa rastliny Withania somnifera Dunal

Zloženie tobolky: hypromelóza

 

Produkt ASHWAGANDHA AA+ je vyhľadávaný pre tieto účinky:

- znižovanie stresu

- zlepšovanie pamäte a kognitívnych funkcií

- silné antioxidačné účinky

- zlepšenie spánku

- normalizácia funkcie štítnej žľazy

- pozitívny vplyv na kvalitu vlasov a kože

- ovplyvňovanie hormonálnej rovnováhy

- regulácia hmotnosti a chuti do jedla

- podpora sexuálneho a reprodukčného zdravia