Kyselina listová chráni bábätko už v tele matky

kyselina-listova

Kyselina listová chráni bábätko už v tele matky

Kyselina listová je syntetická zlúčenina, ktorá sa využíva na doplnenie folátov, teda vitamínu B9, v organizme. Jeho aktívna forma sa síce prirodzene nachádza v našej strave, no zahrievaním pri príprave jedla sa veľká časť vitamínu znehodnocuje. Kyselina listová je však chemicky stabilná a odolná voči oxidácii. Je nevyhnutná pri replikácii DNA a deľbe buniek či syntéze aminokyselín a vitamínov a hrá dôležitú úlohu pri krvotvorbe. Zlepšuje tiež činnosť imunitného systému a prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania. Označuje sa aj ako vitamín dobrej nálady, pretože aj za jej pomoci v organizme vznikajú hormóny šťastia - serotonín a noradrenalín. Názov sa odvodzuje z latinského „folium“, teda list, pretože prvýkrát bola izolovaná zo špenátu v roku 1940.

Zvýšený príjem kyseliny listovej vďaka surovej zelenine

Kyselinu listovú nájdeme nielen v potravinách rastlinného, ale i živočíšneho pôvodu. Okrem listovej zeleniny (napríklad špenátu a šalátu) ju nájdeme aj v paradajkách, kapuste, uhorkách, hrášku, červenej repe či mrkve. Nachádza sa taktiež v ovocí – pomarančoch, avokáde, banánoch, čerešniach i jahodách. Ak chceme z potravy vyťažiť čo najviac kyseliny listovej, zeleninu a ovocie by sme mali konzumovať v surovom stave. Ďalšími zdrojmi sú kvasnice, celozrnné obilniny, orechy ale i vajíčka a vnútornosti. Vstrebáva sa v hornej časti tenkého čreva a jej priemerná absorpcia zo zmiešanej stravy sa pohybuje okolo 50%, pričom platí, že folát zo živočíšneho zdroja sa vstrebáva lepšie ako folát rastlinného pôvodu.

Deficit kyseliny listovej je v spoločnosti veľmi rozšírený a prejavuje sa napríklad vznikom megaloblastickej anémie, u starších ľudí dochádza k neuropsychickým poruchám. Počas tehotenstva môže plodu spôsobiť rôzne závažné vrodené vady. Aby sa zvýšil príjem kyseliny listovej, niektoré krajiny ňou obohacujú múku či cereálne výrobky.

kyselina-listova1

Kyselina listová ako pomocník pri otehotnení

Počas tehotenstva potrebuje organizmus ženy zvýšené množstvo folátov aby zabezpečil jeho spotrebu vyvíjajúcemu sa plodu. Veľmi závažným dôsledkom nedostatku folátov v tele matky môže byť poškodenie neurálnej (nervovej) trubice plodu. Tá sa uzatvára už v štvrtom týždni tehotenstva, kedy si mnohé ženy ešte nie sú vedomé, že čakajú bábätko. Pre správny vývin plodu je tak zásadné, aby hladina kyseliny listovej v tele matky bola dostačujúca. Odporúča sa preto užívať kyselinu listovú už pred otehotnením. Následne jej užívanie počas tehotenstva napríklad v prvom trimestri výrazne znižuje riziko rázštepu nervovej trubice plodu a to až o 70%. Viaceré vedecké štúdie taktiež potvrdili pozitívny vplyv užívania kyseliny listovej aj v ďalších fázach tehotenstva.

kyselina-listova2

Ani vyvážená strava na doplnenie vitamínu B9 niekedy nestačí

Kyselina listová patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Náš organizmus ju nevie skladovať a nadbytok telo vylúči močom. Preto je potrebné dopĺňať ju na dennej báze. Aj keď sa predávkovania obávať netreba, v prípade opakovaného užitia vysokých dávok sa môžu vyskytnúť nežiadúce účinky v podobe porúch trávenia, alergickej reakcie či problémov s koncentráciou. Takéto predávkovanie je možné iba pri užívaní výživových doplnkov. Preto sa nesmie prekračovať odporúčané dávkovanie.

Svetlo, teplo a hlavne varenie pri vysokej teplote môžu zničiť až 95% kyseliny listovej obsiahnutej v potravinách. Nie je teda zaručené, že si ľudský organizmus zabezpečí dostatok vitamínu B9 výlučne zo stravy. Preto je niekedy na mieste siahnuť po doplnkoch výživy.

Vyberte si aktívnu formu kyseliny listovej najnovšej 4.generácie. Folát sa už v tele nemusí ďalej premieňať, ale je pre organizmus ihneď k dispozícii. Naša kyselina listová je vhodná aj pre ľudí s mutáciou MTHFR, ktorí nevedia kyselinu listovú spracovať a v tejto forme ju vedia normálne využiť. Keďže ide o vitamín rozpustný vo vode, ideálne je jednu dávku lipozomálnej kyseliny listovej pridať do 1dcl džúsu alebo čaju a vypiť.