Jód je to, čo ľudské telo potrebuje

Jód je to, čo ľudské telo potrebuje.

Prečo práve jód? Jód patrí medzi vzácne stopové prvky a jeho prítomnosť v tele je nevyhnutná pre správne fungovanie organizmu. Prispieva k správnej tvorbe hormónov štítnej žľazy a k jej správnej činnosti.

prirodny-jod

Udržiava zdravú pokožku, pomáha správnemu fungovaniu nervového systému, správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie a správnej kognitívnej funkcii. Jód má tiež pozitívny vplyv na schopnosť organizmu v boji proti zápalom.

V prírode ho nájdeme len vo forme zlúčenín, pretože je veľmi reaktívny. Jeho anorganická forma sa nachádza najmä v morskej vode, ktorá je jeho hlavným zdrojom. Organická forma sa nachádza v živých organizmoch, napríklad v červenej morskej riase Kelp.

kelp

Hlavný rozdiel medzi organickými a anorganickými zlúčeninami je v ich odlišnej štruktúre a rozdielnych chemických, fyzikálnych a biologických vlastnostiach. Vďaka tomu majú chemické reakcie organických zlúčenín iný, pomalší priebeh. Organické molekuly hormónov, ktoré vytvára štítna žľaza, pre svoj vznik nutne potrebujú dostatok jódu, ideálne prírodného jódu. Takéto molekuly v neživej prírode nevznikajú. 

Jód: Správna hladina je dôležitá

Pri narušení správnej hladiny jódu v tele sú ohrozené hlavne tehotné a dojčiace ženy, dospievajúce deti, starší ľudia a osoby trpiace na poruchy štítnej žľazy. Okrem štítnej žľazy potrebuje jód každá bunka ľudského tela, ale je dôležité dodávať ho organizmu v správnej a bezpečnej organickej forme. Vtedy je telo schopné samoregulovať potrebnú hladinu jódu.

Nedostatočný príjem jódu znižuje funkciu štítnej žľazy, ktorá následne produkuje znížené množstvo hormónov. Ak príjem jódu klesne na kritickú hodnotu, objavuje sa hypotyreóza, ktorú často sprevádza struma – najskorší klinický príznak deficitu jódu v tele. Ide o veľmi nebezpečný stav najmä pre tehotné ženy, pretože takýto deficit jódu môže spomaliť rast plodu či dokonca spôsobiť potrat až smrť novorodenca. Veľmi nízke hladiny jódu v maternici spôsobujú kretenizmus. U dospelých ľudí tiež duševné poruchy, obezitu a zníženie vitality. Chronický nedostatok jódu je spájaný s rizikom vzniku rakoviny štítnej žľazy.

Kojencom spôsobuje kritický nedostatok jódu nižšie IQ a ďalšie neurologické poruchy až mentálnu retardáciu. Jeho znížené množstvo v materskom mlieku tiež zvyšuje riziko poruchy pozornosti a hyperaktivity. Tehotné a dojčiace ženy by preto mali dbať na dostatočný príjem jódu. Pozor by si mali dať aj vegetariáni či ľudia trpiaci alergiami na mlieko a ryby.

Problémom však nie je len nedostatok jódu, ale aj jeho nadbytok. Aj ten spôsobuje strumu. Okrem toho aj hypertyreózu až karcinóm štítnej žľazy. Hypertyreóza je spojená so zmenami nálady, poruchou spánku alebo napríklad chudnutím pri veľkej chuti na jedlo.

 Ako doplniť prírodný jód?

Najlepším zdrojom organickej formy jódu sú morské ryby. Tie dokážu naviazať anorganický jód z morskej vody a viažu ho na voľné väzby nenasýtených mastných kyselín, ktoré produkujú. Takýto jód sa potom ľahko vstrebáva a metabolizuje. Morské ryby sú okrem toho bohatým zdrojom bielkovín a vitamínu D.

fish_market

Dostatočné množstvo zdravých morských rýb však v našich podmienkach zabezpečiť nevieme. Dospelý človek by mal denne prijať 150 mikrogramov jódu a tehotným a dojčiacim ženám sa odporúča túto dávku zvýšiť až na 250 mikrogramov. Strava bohatá na jód zahŕňa fenikel, mlieko, jogurty, tvaroh a vajíčka, ale napríklad aj sušené slivky. Tie obsahujú množstvo živín a vitamíny A a K, draslík železo.

V našich podmienkach sa jód v pôde a vode vyskytuje v nižšom množstve a preto sa niektoré potraviny obohacujú anogranickým jódom. Ten ale naše telo využije len v malom množstve. Pre ľudský organizmus je dôležité prijímať práve organický jód. 

Telu ho môžeme dopĺňať aj vďaka výživovým doplnkom. V našej ponuke nájdete jód v lipozomálnej forme. Jeho veľkou výhodou je vysoká vstrebateľnosť a fakt, že sa ľahko metabolizuje. Dávka je nastavená pre správne fungovanie štítnej žľazy. Ideálne je rozmiešať si jednu dávku pre dospelého človeka, teda 2 čajové lyžičky lipozomálneho jódu, v 1dl džúsu, ktorý chuť lipozomálnych doplnkov výživy neutralizuje a vypiť.