Tipy, ako posilniť svoju imunitu na jar

Aj keď do jarnej rovnodennosti zostáva ešte pár dní, neznamená to, že chladným dňom môžeme dať zbohom. Keďže teploty nestále stúpajú a opäť klesajú, naše telá môžu byť náchylnejšie na ochorenie. A to je posledná vec, po ktorej s príchodom teplých a slnečných jarných dní túžime. Ako nakopnúť náš imunitný systém, čo jesť a čo robiť, aby boli naše telá zdravé a dostatočne silné na to, aby dokázali bojovať proti prechladnutiu alebo vírusom? Máme pre vás pár tipov, ktoré môžete urobiť, aby ste svoje telo pripravili na prechod zo zimy do jari.

Céčko – kráľ všetkých vitamínov

V prvom rade je potrebné uvedomiť si, že imunitný systém sa v skutočnosti nedá posilniť. Takto jednoducho naše telo nefunguje. Správna výživa mu ale môže pomôcť fungovať čo najlepšie. Vitamín C by sme mali začleniť do našej stravy ideálne prostredníctvom konzumácie čerstvého ovocia, prípadne doplnkov výživy.

Do jedálnička by sme si mali zaradiť okrem citrusových plodov ako pomaranče a citróny aj čili papričky, kel, kivi, brokolicu či ružičkový kel. Rovnako jahody majú vysoký obsah vitamínu C. Dôležité je myslieť na pravidelnosť a nečakať, kým sa u nás prejaví začínajúce respiračné ochorenie. Príjem vitamínu C by mal byť súčasťou nášho každodenného života.

 

Zabudnite na jarné diéty a detoxy

 

Zabudnite na jarné diéty a detoxy

Ak má naše telo kalorický deficit, pretože sa zámerne obmedzujeme, aby sme po zime schudli, nerobíme dobre. Náš organizmus to totiž vníma ako hladovanie. V dôsledku toho zníži metabolizmus a obmedzí všetko, čo telo potrebuje, aby plne fungovalo. Telo sa tak snaží šetriť energiou.

Aby bolo naše telo dostatočne silné na boj s chorobami, musí mať dostatok energie. Organizmus  každého človeka je iný, a preto by sme sa nemali zbytočne zaoberať zázračnými diétami a detoxami (ktoré nefungujú), ktoré nám v skutočnosti iba poškodia. Naopak, načúvajme nášmu telu a dajme mu to, čo potrebuje.

Ak sa cítime unavení, hladní a na jedlo myslíme čoraz častejšie, môže to byť spôsob, akým nám naše telo hovorí, že potrebuje viac energie. A teda, že máme jesť viac. Doprajme mu preto dostatok výživných jedál, ktoré nám dodajú množstvo živín a dostatok energie. Konzumácia výlučne zelených šalátov a pitie smoothies je zaručenou cestou k zdravotným problémom a podvýžive.

Sacharidy plné vitamínov

Dobre vyvážená strava, to nie je sú len proteíny z mäsa a listová zelenina. Nebojme sa uhľohydrátov a nezabúdajme na obilniny. Ak napríklad zo stravy vylúčime obilniny, naše telo prichádza o množstvo vlákniny a vitamínov, ktoré sa v nej (v sacharidoch) nachádzajú. Ide napríklad o dôležité sú vitamíny skupiny B a vitamín A. Následne sa oslabuje aj náš imunitný systém.

Telu je potrebné zabezpečiť pestrú zmes živín. Nemôžeme preto jesť len úzko obmedzený výber jedál a očakávať, že náš organizmus bude fungovať tak, ako má. Keď totiž vylúčime veľkú skupinu potravín, a s nimi napríklad sacharidy či tuky, vylúčime tak i veľkú časť živín, ktoré naše telo nevyhnutne potrebuje.

Dôležité je nájsť rovnováhu. Jesť dostatok ovocia a zeleniny, ale dodávať do tela i dostatok bielkovín, tukov i sacharidov. Základom je rozmanitosť počas dňa, pretože každá hlavná skupina potravín nám poskytne špecifické výživné látky, ktoré naše telo potrebuje.

Zázračná kurkuma

Existuje množstvo spôsobov, ako môžeme zmierniť zápal v tele, ktorý náš organizmus a imunitu oslabuje. Jedným z nich je začlenenie protizápalových potravín do našej stravy. Takouto potravinou je napríklad kurkuma, ktorú si môžeme jednoducho pridať do jedál, do smoothies alebo čajov.

Mastné ryby (ako losos, tuniak, makrela, či sardinky), listová zelenina (špenát, kel alebo kapusta), avokádo, zelený čaj, paradajky, bobuľové ovocie (jahody, čučoriedky, čerešne), orechy a tiež extra panenský olivový olej sú známe pre svoje bohaté protizápalové vlastnosti.

Okrem potravín ale existuje ešte lepší spôsob ako znížiť zápal v tele a zároveň posilniť imunitu. Je ním zníženie stresu. Stresový hormón kortizol je jednou z hlavných príčin zápalu v tele. Preto by sme sa mali snažiť čo najviac znížiť stres, ktorý pociťujeme. Pomôcť nám môže pravidelný pohyb, ktorý okrem iného taktiež posilňuje imunitný systém, ale i rôzne meditačné techniky.

Hydratácia, odpočinok a spánok – máme ich dostatok?

Aj keď sa vo všeobecnosti dospelému človeku odporúča spať aspoň 6 – 8 hodín denne, naše telá sú špecifické, a preto by sme im mali načúvať. Sami najlepšie vieme, či sa ráno budíme svieži, alebo unavení a podráždení. Je preto veľmi dôležité venovať pozornosť nášmu telu a pochopiť, čo potrebuje a dopriať mu kvalitný spánok.

Spánok a čas na odpočinok, či už ide o fyzický odpočinok po dňoch po silovom tréningu, alebo rôzne formy psychohygieny sú nesmierne dôležité, pretože byť celý deň v strese nie je pre naše telo vôbec dobré a oslabuje to aj našu imunitu. Potrebujeme odpočívať, aby ste budovali svalovú hmotu, ale potrebujeme aj relaxovať a len tak si poleňošiť, aby sme si vyčistili a upokojili myseľ.

 

Ako posilniť svoju imunitu na jar

 

Zdravé črevá

Existuje dôvod, prečo odborníci na výživu a dietológovia neustále kážu o probiotikách. Je to preto, že zdravie čriev je rozhodujúce pre naše celkové zdravie a imunitu. Probiotiká sú definované ako živé mikroorganizmy, ktoré majú v prípade podávania v dostatočnom množstve pozitívny vplyv na zdravotný stav človeka. Ako probiotické kultúry sa najčastejšie využívajú baktérie, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ľudskom tráviacom trakte (napríklad  baktérie rodu Lactobacillus a Bifidobacterium). Preto sú potraviny, ktoré obsahujú probiotické baktérie, často označované ako tzv. funkčné potraviny.

Do nášho jedálnička by sme preto mali začleniť potraviny, ktoré obsahujú probiotiká. Najčastejšie sú živé mikroorganizmy pridávané do kyslých mliečnych výrobkov (jogurt, kefír, bakteriálne fermentovaný syr), výborným zdrojom je v našich podmienkach obľúbená kyslá kapusta a bryndza.

Konzumácia potravín obsahujúcich živé kultúry je pre posilnenie zdravého zloženia črevnej mikroflóry prospešná po celý rok. Avšak v období, ktoré je spojené s nadmerným stresom alebo napríklad príjmom antibiotík, je vhodné užívať probiotiká vo forme výživových doplnkov.

Jarné diéty nefungujú

S príchodom jari prichádza aj množstvo reklám a ponúk na zaručené jarné detoxikačné kúry a diéty. Pamätajme na to, že žiadne z nich nie sú pre naše telo prirodzené a v konečnom dôsledku nefungujú. Naopak, extrémnymi očistami alebo diétami si môžeme poškodiť sliznicu žalúdka a zničiť aj prospešné baktérie, ktoré skutočne potrebujeme. A oslabiť tak imunitný systém. Ako ich tam vrátiť? Počas dňa jedzme pravidelne, žiadne smoothies, ale celé a výživné potraviny. Keď bude náš tráviaci trakt skonzumované potraviny rozkladať, prospešné črevné baktérie budú prekvitať. A s nimi aj naša imunita.

Vhodné výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita