Jarná únava nie je výmysel

Jarná únava nie je výmysel

Jarná únava nie je výmysel

Pre klimatické pásmo, v ktorom sa Slovensko nachádza, je príznačné striedanie štyroch ročných období a ľudský organizmus sa tak musí prispôsobovať s tým súvisiacim zmenám. Pre zdravého človeka by to nemal byť žiaden problém. Mladý organizmus sa ľahšie vyrovnáva so zmenami tlaku a teploty. Problémy sa vyskytujú prevažne u starších ľudí a alergikov v období, keď sa začína jar.

Príznaky jarnej únavy

Keď hovoríme o jarnej únave, myslíme tým subjektívny stav celého organizmu, ktorý sprevádza zvýšená fyzická a psychická únava, ospalosť, bolesti hlavy či podráždenosť a celkovo oslabená imunita človeka.

Jarnou únavou trpia predovšetkým ľudia, ktorých organizmus si počas zimných mesiacov takpovediac oddýchol. Hovoríme o znížení fyzickej aktivity a telesného pohybu, ale aj o strave, ktorá je počas zimných mesiacov spravidla chudobnejšia na ovocie a zeleninu a bohatšia na tuky. Počas zimných mesiacov je telo viac vystavované rôznym respiračným infekciám a ochoreniam dýchacích ciest,  je vyčerpané a chýbajú mu dôležité minerálne látky a vitamíny. Chýba mu aj vláknina, ktorá podporuje trávenie. V strave chýbajú aj flavonoidy, ktoré sú napríklad dôležité pre posilnenie účinku vitamínu C. Kvôli nedostatku slnečného svitu počas zimných mesiacov je telo ochudobnené aj o dôležitý vitamín D, ktorého nedostatok výrazne oslabuje imunitu. Svoje zohráva aj nadmerný stres, znečistený vzduch a smog, vďaka ktorým sa v tele uvoľňuje zvýšené množstvo voľných kyslíkových radikálov, ktoré organizmus ešte viac oslabujú. Toto všetko sa podpíše na oslabenom imunitnom systéme človeka.  

Jarná únava nie je výmysel

Ako sa zbaviť jarnej únavy

Základom v boji proti únave je vyvážená a pestrá strava, pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu a dostatok telesného pohybu a spánku. Mnoho sa dá dosiahnuť zmenou jedálnička – pre telo je prínosné uprednostniť ľahšiu a pestrú stravu obsahujúcu dostatok vitamínov a minerálov. Svoj význam preto majú aj jarné pôsty. Jar je ideálnym obdobím, kedy do jedálnička (napríklad pridaním do šalátu) môžeme zaradiť množstvo prospešných bylín - mladé púpavové listy, pažítku, žihľavu či rôzne klíčky a výhonky. Telu prospešné sú aj čaje z paliny lekárskej či listov brezy.

Jarný detox – ktoré vitamíny pomôžu telu bojovať proti únave?

Ani zmena jedálnička nemusí stačiť. Niekedy je preto na mieste pocit nadmernej únavy potlačiť doplnkami výživy. Ideálne je zamerať sa na najvýznamnejšie antioxidanty – vitamín C, vitamín E a glutatión, ktoré tiež pomáhajú organizmu bojovať so stresom. Pozor by si mali dávať aj fajčiari, pretože fajčenie tiež negatívne vplýva na imunitu človeka a znižuje hladinu vitamínu C v organizme. Počas zimy je zvýšené riziko respiračných infekcií a zvýšená je aj stresová záťaž na organizmus a vyšší príjem vitamínu C telu iba prospeje. Okrem ovocia a zeleniny ho nájdeme napríklad aj v zemiakoch.

Vitamín E chráni bunky pred oxidáciou. Starším ľuďom pomáha proti starnutiu ich imunitného systému. Ideálne je kombinovať ho so selénom a koenzýmom Q10, ich antioxidačné vlastnosti sa tak dopĺňajú. Selén má imunostimulačné účinky a nájdeme ho najmä v strukovinách a obilninách. Koenzým Q10 dokáže viazať voľné kyslíkové radikály. Vitamín E nájdeme v repkovom či slnečnicovom oleji i semenách a ovsených klíčkoch.

Vitamíny zo skupiny B podporujú správne fungovanie nervového systému. Významnú úlohu v boji proti stresu zohráva vitamín B6 – pyridoxín, ktorý zvyšuje počet bielych krviniek. Ideálne je užívať ho spolu s magnéziom, ktorého nedostatok spôsobuje únavu. Kyselina listová pomáha nielen v boji proti únave, ale podporuje imunitu a správne fungovanie nervového systému. Dôležitú úlohu pri podpore imunitného systému má aj zinok jód.

A v neposlednom rade je veľmi dôležité nastavenie našej mysle – jar je predsa obdobím, na ktoré by sme sa mali všetci tešiť.