Ako sa zbaviť vakov a tmavých kruhov pod očami?

Zdravý životný štýl a dostatok spánku, no stále vaky pod očami. Spoznali ste sa? Vačky a tmavé kruhy pod očami môžu byť výsledkom mnohých faktorov. Patrí medzi ne napríklad vysoký vek, nezdravé jedlo, nedostatok vitamínov a minerálov, zlé spánkové návyky, ale i životné prostredie, ktoré nás obklopuje. Preto, ak patríte medzi ľudí, ktorí sa každé ráno síce budia čerství ako rybička, no s vakmi pod očami, berte to ako znamenie, že vo vašom živote je potrebné niečo zmeniť.

 

Ako sa zbaviť vakov a tmavých kruhov pod očami

 

Tmavé kruhy pod očami – čo to je a čo ich spôsobuje?

Tmavé kruhy pod očami pozorujeme vtedy, keď pokožka pod oboma očami stmavne. Ide o výsledok dvoch dermatologických stavov:

  • rednutie kože pod očami, vďaka čomu sú krvné cievy viditeľnejšie,
  • opuchnuté oči, ktoré vedú k vzniku tmavých kruhov pod očami.

Tmavé kruhy pod očami sa môžu objaviť z rôznych príčin, a môžu, ale nemusia byť spojené so zdravotným problémom. Kvalita a dostatok spánku, strava a pravidelné cvičenie ovplyvňujú náš fyzický vzhľad vrátane toho, ako vyzerajú naše oči. Alergie a niektoré lieky môžu tiež spôsobiť, že naše oči budú pôsobiť opuchnuto.

Vaky pod očami a tmavé kruhy môžu byť tiež dedičným znakom, ktorý sa vyskytuje v ranom detstve, a ktorý sa môže zhoršovať s pribúdajúcim vekom.

Tmavé kruhy sa však zvyčajne dajú liečiť v závislosti od toho, čo ich spôsobuje. Aké sú teda príčiny vzniku vakov a tmavých kruhov pod očami?

Nedostatok spánku a vek neoklameme

Starnutie je prirodzený proces, ktorý sa najviac prejavuje najmä na našej pokožke. Platí, že s pribúdajúcim vekom tkanivo okolo očí začína rednúť. Preto oči pôsobia unavene a opuchnuto.

Aj nedostatok spánku je problém. Môže totiž spôsobiť, že naša pokožka stratí farbu a bude bledá. Následkom toho sa krvné cievy pod kožou stávajú zreteľnejšími. Výsledkom je stav, kedy pozorujeme tmavé kruhy pod očami. Mali by sme si preto dať záležať na tom, aby sme spali kvalitne a zdravo.

Ak večer čo večer zaspávate so stresom a myslíte na to, koľko ste toho dnes nestihli, mali by ste si uvedomiť, že všetky starosti sa lepšie riešia, keď má človek dostatok energie a je vyspatý. Pretože kvalitný spánok zlepšuje aj naše kognitívne funkcie.

Počas stresového obdobia vám môže pomôcť užívanie lipozomálneho magnézia, ktoré podporuje nervový systém a pôsobí regeneračne – pred spánkom uvoľňuje svaly a telo príjemne zrelaxuje. Okrem magnézia odporúčame užívať aj Ashwagandhu-aa, ktorá prispieva k zníženiu stresu a tiež zlepšuje spánok.

Lipozomálny komplex Relaxin pozostáva okrem Ashwagandhy aj zo špeciálneho extraktu zo šafránu, ktorý obsahuje komplex bioaktívnych látok zodpovedných za zlepšenie nálady u ľudí s príznakmi úzkosti, depresie, stresu, a ktorých trápi zlý spánok.

Tmavé kruhy pod očami potrápia alergikov

Ak ste alergik a často mávate pocit suchých očí, tiež to môže prispievať k tvorbe tmavých kruhov a vakov pod očami. Pri alergickej reakcii telo uvoľňuje histamíny, ktoré spôsobujú svrbenie a začervenanie očí. Často to vedie k tomu, že si začneme pretierať oči, čím sa zvyšuje podráždenie, opuch a zhoršuje sa vzhľad tmavých kruhov pod očami.

Tmavé kruhy ste mohli dostať do vienka

Tmavé kruhy a vaky pod očami môžu mať mnoho príčin. Jednou z nich býva aj genetika. Štúdia z roku 2015 publikovaná v brazílskom lekárskom časopise Anais Brasileiros de Dermatologia skúmala fyziologické faktory a faktory životného štýlu, ktoré prispievajú k riziku a závažnosti vzniku tmavých kruhov v brazílskej populácii.

Výskumníci zistili, že rodinná anamnéza bola najvýznamnejším faktorom spojeným so vznikom  tmavých kruhov pod očami, a že priemerný vek ich vzniku bol medzi účastníkmi štúdie 24 rokov.

Genetika môže určiť niekoľko faktorov, ktoré prispievajú k vzniku tmavých kruhov: hladiny kolagénu a produkcia melanínu.

Kolagén ako dôležitý proteín v našom tele pomáha udržiavať elasticitu pokožky a znižuje výskyt vrások. Melanín vytvára tmavohnedé alebo čierne pigmenty v koži. Tento stav sa často označuje ako „genetická hyperpigmentácia“ a môže ju liečiť dermatológ.

 

Dbajte na zdravý životný štýl

 

Dbajte na zdravý životný štýl

Anémia je závažný zdravotný stav charakteristický nedostatočným množstvom červených krviniek. Zvyčajne ju spôsobuje nedostatočný príjem železa v strave.

Pri anémii nie sú krvinky schopné prenášať dostatok kyslíka do telesných tkanív – vrátane tých, ktoré sa nachádzajú pod očami. To môže mať za následok vznik tmavých kruhov pod očami.

Štúdia z roku 2014 publikovaná v Indian Journal of Dermatology zistila, že približne polovica z 200 pacientov s tmavými kruhmi mala anémiu z nedostatku železa. Aj keď liečba anémie ich úplne nezbavila tmavých kruhov pod očami, mnohí účastníci štúdie hlásili zlepšenie stavu v dôsledku liečby ich anémie.

Fajčiari starnú rýchlejšie – a to platí aj pre ich pokožku

Fajčenie a konzumácia alkoholu môžu zvýšiť výskyt tmavých kruhov pod očami tým, že dehydratujú pokožku.

Alkohol rozširuje krvné cievy pod očami, čím sa tmavé kruhy stávajú ešte výraznejšími. Alkohol môže tiež negatívne ovplyvniť spánok, a teda opäť zhoršiť vzhľad tmavých kruhov.

Oxid uhoľnatý v cigaretách zbavuje pokožku kyslíka, čo môže spôsobiť, že pokožka bude tmavšia na miestach, kde je tenká. Napríklad pod očami. Fajčenie tiež urýchľuje starnutie pokožky rozkladom kolagénu.

Vhodné výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita