Po akú dlhú dobu by sme mali užívať doplnky výživy?

Keď sa rozhodneme napraviť akúkoľvek nerovnováhu v našom tele, často si popri zmene životného štýlu zvolíme aj cestu užívania doplnkov výživy. Chceme sa tak uistiť, že sme spravili naozaj všetko pre to, aby sme znížili riziko vyplývajúce z nedostatku niektorej z látok nevyhnutných pre správne fungovanie nášho organizmu. Niekedy je tento proces jednoduchý, inokedy je návrat k rovnováhe zdĺhavý. Ako dlho by sme teda mali užívať doplnok výživy? Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď – záleží to od množstva faktorov.

 

Po akú dlhú dobu by sme mali užívať doplnky výživy

 

Zabudnite na multivitamínové kokteily v jednej tabletke

Pre organizmus každého človeka je ťažké dostať sa z nutričného nedostatku a je dobré myslieť na to, že jedna multivitamínová tabletka denne nás z tejto nerovnováhy nedostane. To platí rovnako pre deti i dospelých, najmä vtedy, ak máte veľmi selektívne stravovacie návyky.

Preto platí, že to, ako dlho budete práve vy musieť určitý vitamín či minerál suplementovať, bude ovplyvnené aj vaším stravovaním. Ak počas užívania doplnku stravy pristúpite aj k zmene vašich stravovacích návykov, aby ste konzumovali potraviny s vyšším obsahom potrebných živín, dá sa predpokladať, že vaša potreba dlhodobého dopĺňania danej látky sa zníži.

„Déčko“ a železo sa prejavia najskôr až o 3 mesiace

Prečo ste sa rozhodli užívať doplnok stravy? Možno ste si dali urobiť krvné testy, ktoré potvrdili nedostatok niektorého vitamínu či minerálu vo vašom tele. V tomto prípade je veľmi pravdepodobné, že potrebnú látku budete musieť dopĺňať (spolu so zmenami v stravovaní) minimálne 3 mesiace.

Táto doba, sa, samozrejme, bude líšiť v závislosti od toho, o ktorý vitamín alebo minerál ide. Napríklad pri liečbe nedostatku vitamínu D je zvyčajne potrebné počkať aspoň 3 - 6 mesiacov, kým sa zmeny v jeho hladine prejavia. Krvné testy by ste si preto určite nemali robiť skôr.

Rovnako je to aj so železom – ľudskému telu trvá až 3 mesiace, kým si vytvorí nové červené krvinky. Preto sa pri železe všeobecné odporúča užívať ho po dobu aspoň 3 mesiacov. Následne by ste si jeho hladinu mali opäť skontrolovať - ak sa vrátila do zdravého rozsahu, je to výborná správa.

Ak však hladina železa stále nie je úplne optimálna, možno budete musieť upraviť užívané množstvo či spôsob dopĺňania. Pri železe je to o to zložitejšie, že občas je potrebné skúmať hlbšie, aby váš lekár dokázal nájsť príčinu slabej absorpcie železa.

Zinok je ďalšou bežne doplňovanou živinou a opäť trvá v priemere 3-4 mesiace, kým sa jeho suplementácia prejaví na vyššej hladine tohto minerálu v krvi.

Magnézium omladzuje mozog, ale počkáme si na to

Nie všetky doplnky stravy sú vytvorené na rovnakej báze. Dobrým príkladom je magnézium, teda minerál horčík.

Magnézium nájdeme v ponuke v rôznych formách. Jednou z nich je citrát horečnatý (magnézium citrát), kde je minerál horčík naviazaný na aminokyselinu - kyselinu citrónovú. A práve to je kľúčové pre jeho vstrebateľnosť - to, na ktorý prvok alebo aminokyselinu je horčík naviazaný, totiž následne ovplyvňuje to, ako sa vstrebáva a ako ho naše telo využíva.

Magnézium citrát sa vstrebáva v tráviacom trakte a má prirodzený laxatívny účinok, preto sa často používa na liečbu zápchy. Ak ste sa rozhodli užívať práve túto formu horčíka, prejavy vyššej hladiny v tele si všimnete už v priebehu niekoľkých dní.

Iné je to pri horčíku vo forme magnézium treonátu, ktorý preniká hematoencefalickou bariérou a je vynikajúcou formou horčíka na podporu zdravia mozgu, vrátane porúch nálady, porúch správania a spánku. Na rozdiel od magnézium citrátu, denná suplementácia magnézium treonátu sa prejaví až po približne 6 týždňoch.

Naše lipozomálne magnézium obsahuje dicitrát trihorečnatý, ktorý patrí k najlepšie stráviteľným magnéziovým soliam.

 

Kľúčová je dôslednosť a pravidelnosť

Kľúčová je dôslednosť a pravidelnosť

Pri užívaní doplnku stravy by malo byť našim cieľom paradoxne „zbaviť sa ho“ a udržať si dobré zdravie jednoducho tým, že sa zdravo stravujeme a vedieme zdravý a vyvážený životný štýl. Preto by sme mali byť pri suplementácii živín dôslední. Pravidelné a správne užívanie doplnkov výživy nám pomôže rýchlejšie prinavrátiť nášmu telu rovnováhu. 

Z času na čas sa však v našom živote vyskytne potreba vrátiť sa k dopĺňaniu živín. Vezmime si napríklad probiotiká - pomocou suplementácie môžeme do tráviaceho traktu znovu zaviesť rozmanitú škálu baktérií a udržať si tak zdravú črevnú mikroflóru. Počas obdobia extrémneho stresu, cestovania, alebo po užívaní antibiotík je namieste vrátiť sa k suplementácii probiotík v krátkodobom horizonte.

Nutričný nedostatok u detí spomaľuje vývin tela i mozgu

U detí je dôležité napraviť zistený nedostatok základných živín čo najrýchlejšie. Detstvo je obdobie rýchleho rastu a rozvoja – nielen fyzického, ale aj psychického. Výživové nedostatky v detstve sú síce bežné, no prinášajú so sebou značné riziká. Závažné nutričné ​​​​nedostatky majú napríklad potenciál oneskoriť fyzický rast a vývoj. Zasahujú aj do spôsobu, akým sa vaše dieťa správa, sústreďuje a uchováva naučené informácie.

Dopĺňajte aspoň 3 mesiace a nezabudnite na pravidelnosť

Ako sme už na viacerých príkladoch ukázali, všeobecne platí, že pri užívaní doplnku stravy by ste mali zotrvať aspoň 3 mesiace. Nezabúdajte na pravidelnosť a popri suplementácii danej látky sa skúste zamerať aj na potraviny, ktoré majú prirodzene vysoký obsah potrebnej živiny.

Vhodné výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita