Vediete aj vy život bez lepku?

Možno si občas pri pohľade na regály plné bezlepkových produktov v obchode aj vy kladiete otázku, prečo ľudia prestávajú jesť lepok. Ide opäť o nejaký diétny hit? Bohužiaľ, pre čoraz väčšie množstvo ľudí vylúčenie lepku z jedálnička nie je voľbou.

 

Vediete aj vy život bez lepku

 

Čo je to celiakia

Celiakia patrí medzi autoimunitné ochorenia. Je vyvolaná intoleranciou bielkovín obilných zŕn (lepok, alebo inak aj glutén), ktoré obsahuje pšenica, jačmeň, raž a ovos. Táto choroba postihuje najmä tenké črevo. Ak je včasne diagnostikovaná a pacient upraví svoj jedálniček, môže tým zamedziť poškodeniu svojho zdravia. Na celiakiu totiž neexistujú lieky a jediným spôsobom, ako toto ochorenie „liečiť“, je dodržiavanie prísnej diéty.

Dôležitá je včasná diagnostika

Neliečená intolerancia lepku má za následok poškodenie sliznice tenkého čreva a zmenšenie jeho absorpčnej plochy. V konečnom dôsledku môže dôjsť až k poškodeniu orgánov a tkanív celého tela.

„Význam včasnej diagnostiky spočíva predovšetkým v predchádzaní komplikácií a obmedzení vzniku asociovaných autoimunitných chorôb, akými sú napríklad zápal štítnej žľazy, pečene a hrubého čreva, či cukrovka 1. typu. V ojedinelých prípadoch aj závažnejších typov ochorení, akými sú napr. systémový lupus erythematodes a pľúcna fibróza,“ hovorí česká všeobecná lekárka Jana Dajková.

V Českej republike o svojej diagnóze nevie až 80 percent pacientov s celiakiou – ide o približne 75.000 nediagnostikovaných celiatikov. Na Slovensku sa tento počet odhaduje na 45 000. Počet Slovákov, ktorým bola celiakia diagnostikovaná, dosiahol ku koncu roka 2021 takmer 33 000 ľudí.

Väčšia z nás netuší, čo stojí za našimi zdravotnými problémami

Väčšina ľudí, ktorých trápia zdravotné problémy, o ich pôvode netuší. Ako uvádza Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD., problémom je, že asi 55 percent pacientov nemá klasické príznaky celiakie, akými sú napríklad hnačka a chudnutie. Celiakiu však dokáže odhaliť neinvazívny krvný test.

„Ľudia o celiakii stále ešte veľa nevedia a stáva sa, že pacient s príznakmi intolerancie lepku na ňu nie je vyšetrený. Mne trvalo šesť rokov, než som si sama na internete vyhľadala, že by som mohla mať celiakiu. Keď som sa sťažovala na častú svalovú slabosť, okolie si myslelo, že som hypochonder,“  popisuje svoju skúsenosť herečka a celiatička Jana Krausová. Ďalej dodáva, že je veľmi dôležité zistiť, že celiakiu máte, a potom dodržiavať niekoľko zásadných pravidiel, ktoré vám zaistia bežnú kvalitu života.

Potvrdzuje to aj jej herecká kolegyňa Miluše Bittnerová: „Dávam si pozor na to, čo jem, a fungujem normálne.“

Aké sú prejavy celiakie?

Nanešťastie, celiakia nemá jeden častý prejav, vďaka ktorému by u vás mohlo vzniknúť podozrenie, že toto ochorenie máte. Niekedy sa dokonca neprejavuje vôbec. Inokedy má iba jeden symptóm, ktorý s ňou na prvý pohľad vôbec nemusí súvisieť. MUDr. Božena Pekárková, predsedníčka pracovnej skupiny pre celiakiu pri výbore Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti, uvádza tieto symptómy:  

  • Častým prvým prejavom celiakie býva chudokrvnosť z nedostatku železa.
  • Neliečený celiatik sa môže ocitnúť aj na psychiatrii pre depresiu, ktorá sa vyskytuje až u 73% neliečených celiatikov oproti 7% u liečených celiatikov.
  • Celiakia môže byť príčinou osteoporózy a tým aj opakovaných zlomenín u mladých ľudí a to nielen u žien, ale aj u mužov v ktoromkoľvek veku. Okrem toho sa celiakia môže skrývať aj za neplodnosťou žien – prečítajte si skutočný príbeh Lucie, u ktorej kvôli rokmi neliečenej celiakii vznikla ťažká osteoporóza, a navyše pre celiakiu, o ktorej nevedela, nedokázala ani vynosiť vytúžené dieťatko.  
  • Celiakia sa vyskytuje častejšie ako v bežnej populácii u ľudí s Diabetes mellitus 1. typu (cukrovky závislej na inzulíne).
  • Ďalším častejším výskytom sú charakteristické systémové choroby spojiva ako je Reumatoidná artritída, Sjógrenov syndróm, Lupus erythematosus a podobne.
  • Príčinou poruchy pečene môže byť aj celiakia. Sú kauzisticky známe prípady, keď bola celiakia diagnostikovaná u pacientov už čakajúcich na transplantáciu pečene a po stanovení diagnózy celiakie a zahájení bezlepkovej diéty sa stav pacienta natoľko stabilizoval, že transplantácia nebola potrebná.
  • Ataxia (porucha koordinácie telesných pohybov) môže byť jedinou manifestáciou celiakie.
  • Medzi ďalšie neurologické prejavy celiakie patrí tŕpnutie prstov, svalová slabosť, znížená citlivosť.
  • Prvým prejavom celiakie môže byť herperiformý (herpesu podobný) zápal kože.

Okrem týchto prejavov býva častým signálom aj veľké vyčerpanie. S nevysvetliteľnou únavou bojovala počas svojej športovej kariéry aj najlepšia plavkyňa v histórii Slovenska – Martina Moravcová. Prečítajte si jej príbeh o tom, ako sa u nej toto ochorenie prejavovalo, a ako sa zmenil jej život po diagnostikovaní celiakie.  

 

Aké sú prejavy celiakie

 

Desatoro zásad pre celiatikov

Česká všeobecná lekárka Jana Dajková zostavila desatoro zásad, podľa ktorých by sa mali správať celiatici:

  1. Vyberajte si iba výrobky od certifikovaných výrobcov bezlepkových potravín.
  2. Varte z primárnych a prirodzene bezlepkových potravín.
  3. Dávajte pozor na to, kde sa tieto prirodzene bezlepkové suroviny spracovávajú – vo fabrikách, ktoré spracovávajú aj iné potraviny totiž môže dôjsť ku kontaminácii bezlepkových potravín lepkom.
  4. Čítajte zloženie potravín – dávajte si pozor najmä na dochucovadlá, sladidlá a ich pôvod.
  5. Pozor, bezlepkové neznamená vždy zdravé – lepok dodáva cestu vláčnosť. Často sa stáva, že ak v ceste lepok chýba, vláčnosť sa dosahuje pridávaním nevhodných chemických aditív.
  6. Buďte aktívni a motivujte školské jedálne, aby ponúkali aj bezlepkové jedlá.
  7. Neváhajte požiadať vašu poisťovňu o príspevok na bezlepkovú stravu.
  8. Príbuzní 1. a 2. stupňa osôb s celiakiou, pacienti s Downovým syndrómom, únavovým syndrómom a cukrovkou 1. typu, či autoimunitným zápalom štítnej žľazy, anémiou z nedostatku železa a tráviacimi ťažkosťami chronického charakteru by mali podstúpiť disgnostické vyšetrenie na celiakiu.
  9. Ak trpíte laktózovou intoleranciou (mávate napríklad hnačky a bolesti brucha po konzumácii mliečnych výrobkov), dodržiavajte bezlaktózovú diétu.
  10. Dôležitá je fyzická aktivita – zbavíte sa vďaka nej stresu, uvoľníte sa a Váš mozog vyplaví do tela endorfíny, zlepší sa metabolizmus a celkovo tak pomôžete telu, ktoré trpí autoimunitných ochorením.

Ak vášmu telu chýba niektorý z dôležitých vitamínov či minerálov a zároveň dodržiavate bezlepkovú diétu, neváhajte a vyberte si zo širokej ponuky AVITA doplnkov výživy, ktoré neobsahujú lepok.

Vhodné výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita