Doplnky stravy v lete – čo naše telo potrebuje?

Blíži sa leto a sním aj množstvo času stráveného na slnku, občas to možno preženieme so zmrzlinou a poriadne sa najeme na záhradnej párty. To všetko k letu neodmysliteľne patrí, avšak letná pohoda a aktivity s priateľmi môžu z nášho tela odčerpať potrebné živiny a spôsobiť ich nedostatok. Na čo by sme sa mali počas leta zamerať, aby sme sa aj na konci sezóny cítili a vyzerali dobre?

 

Doplnky stravy v lete – čo naše telo potrebuje

 

Leto plné pôžitkov

Ak je vaše leto nielen o relaxe, ale dodržiavate svoj tréningový plán, vedzte, že aj fyzická aktivita má v lete svoje nevýhody – nadmerným potením strácame viac minerálov ako v chladnejších mesiacoch. Ľudia, ktorí si leto nevedia predstaviť bez slnenia by tiež mali zbystriť, pretože vystavovanie sa slnku môže spôsobiť oxidačné poškodenie našej pokožky, a preto by sme mali dodržiavať pravidlá bezpečného pobytu na slnku.

Počas leta často upúšťame od zdravšieho jedálnička a doprajeme si množstvo dobrôt, stravujeme sa nepravidelne, a to zas môže v našom tele vytvárať rôzne zápaly a tráviace ťažkosti.

Aj keď sa to možno nezdá, takýto režim trvajúci tri mesiace predstavuje pre naše telo veľkú záťaž a je možné, že sa na konci letnej sezóny nebudeme cítiť alebo vyzerať práve najlepšie. To je dôvod, prečo je veľmi dôležité aj počas leta jesť plnohodnotnú stravu s vysokým obsahom živín, dopriať si dostatok zdravého spánku, byť aktívny a cvičiť, a popri tom všetkom nezabúdať na hydratáciu.

To hlavné, na čo by sme sa mali počas horúcich letných mesiacov zamerať, je dostatočná hydratácia, príjem antioxidantov a zdravie pokožky. Pomôcť nám s tým môžu aj doplnky stravy vhodné na leto. Ktoré to sú?

Hydratácia a elektrolyty

Možno ste si všimli, že sa počas leta potíte oveľa viac. Potenie je nie zdravotný problém, práve naopak – je to spôsob, akým sa naše telo ochladzuje, a zároveň zbavuje škodlivín. „Koža prirodzene dýcha a odparuje vodu. Množstvo potu, ktoré telo vylúči, sa líši na základe niekoľkých faktorov, akými je napríklad zvýšená fyzická záťaž alebo vysoké vonkajšie teploty. V bežnom stredoeurópskom počasí zo seba denne vypotíme priemerne pol litra vody. Počas dní, kedy ortuť sebavedomo stúpa po teplomere nahor a nezastaví sa ani na 30 alebo 35 °C, to však pokojne môže byť až päť litrov za deň,“ hovorí MUDr. Tomáš Kampe, špecialista v obore dermatovenerológie a alergológie.

Nadmerné potenie počas letných horúčav so sebou prináša aj stratu množstva mimoriadne prospešných minerálov, ktoré nazývame elektrolyty. Elektrolyty sú ako zapaľovacie sviečky pre naše bunky. Pomáhajú viesť elektrický náboj cez naše telo a pomáhajú tiež zabezpečiť, aby sa voda a iné živiny dostali do buniek, a odpad sa mohol dostať von.

Ako doplniť elektrolyty

Ak stratíme veľké množstvo elektrolytov, je oveľa jednoduchšie dehydratovať sa. Piť viac vody ale stačiť nemusí, je potrebné doplniť horčík, sodík, vápnik a draslík, ktoré naše telo vypotilo. V skutočnosti je to tak, že keď pocítime smäd, sme už pravdepodobne dehydratovaní.

Hladinu minerálov vo vašom tele pomôžu doplniť už tri kapsuly Minerál komplexu denne. Jeho unikátne zloženie obohatené o vitamín D3 pokrýva veľké spektrum minerálov, ktoré zabezpečujú správny chod životne dôležitých procesov v tele.

Melón hydratuje a osvieži

Aj keď prijímame skromné ​​množstvo elektrolytov z čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré skonzumujeme, je pravdepodobné, že ich v organizme (najmä počas letných mesiacov) jednoducho nemáme dostatok. Máte radi melón? Táto zelenina je skvelým zdrojom elektrolytov, a počas horúcich letných dní by mal byť súčasťou vášho jedálnička.

Jednoduchým trikom na zvýšenie hydratácie nášho organizmu je pridať veľkú štipku morskej soli do pohára vody. Zvýšime si tak hladinu minerálov, najmä sodíka.

Ak máte počas leta pocit, že vaša pleť stráca pružnosť a pevnosť, pomôže vám s tým Balíček pre hydratovanú a čistú pleť. Obsahuje Francúzsky patentovaný komplex CERAMOSIDES™, ktorého účinok je podložený klinickými štúdiami. Tento komplex dokáže udržať v pokožke dostatok vody, vďaka čomu pokožka nie je suchá, nesvrbí a nevznikajú v nej trhliny a vrásky. V balíčku nájdete tiež Lipozomálny kolagén, ktorý zvyšuje elasticitu pokožky, podporuje tvorbu elastínu a súčasne zvyšuje aj hydratáciu pleti. 

Vyhýbajte sa slnku a jedzte morské plody

Bohužiaľ, v našich končinách sa dozlatista opálená pokožka stále považuje za krásnu. Sami ste si určite všimli ľudí, ktorí slnenie vedú do extrému. Mali by sme si uvedomiť, že prílišné vystavovanie našej pokožky slnku pre naše telo vôbec nie je zdravé. Príliš veľa slnka môže spôsobiť oxidačné poškodenie pokožky, čo vedie k spáleniu, tmavým škvrnám, vráskam a dokonca až k rakovine kože. Antioxidanty môžu byť obrovskou pomocou v boji proti oxidačnému stresu v celom našom tele.

Najlepšie je, keď naše telo prijíma antioxidanty z celých potravín. Ak si môžete dopriať zdravého lososa, čerstvé morské plody ako homár a krevety, určite sa im nevyhýbajte. Tieto potraviny sú vždy nabité ďalšími živinami, ako sú tuky Omega-3 a bielkoviny, a navyše výborne chutia. Antioxidačné procesy v tele podporia aj Aloe vera enzýmy, ktoré okrem toho dokážu kontrolovať chuť do jedla a pomôcť s trávením, keď to napríklad preženieme na nejednej letnej grilovačke.

 

Doplnky stravy vhodné na leto

 

Doplnky stravy vhodné na leto? Jednoznačne Vitamín C

Všetci poznáme vitamín C. Taká brokolica je ním preplnená, a mali by sme si ho dopriať viac najmä vtedy, keď ochorieme. Vitamín C má pre naše telo veľmi veľa benefitov, počas letných mesiacov oceníme najmä pomoc pri syntéze kolagénu, obmedzovanie oxidačného poškodenia našich buniek, či pomoc iným antioxidantom pri regenerácii tela. Všetko to súvisí so zdravím našej pokožky.

Keď sa naša pokožka pri nadmernom vystavení slnku poškodí, ide o oxidačné poškodenie - podobné hrdzaveniu kovov. Navyše, konzumácia stravy s vysokým obsahom rafinovaných rastlinných olejov ako je repka a sója môže spôsobiť ešte väčšie škody (uvoľnením voľných radikálov). 

Vitamín C sa nachádza v množstve bežne dostupných potravín, akými sú pomaranče, brokolica, špenát alebo paprika. Doprajte si svetlú, farebnú zeleninu a ovocie pre veľkú antioxidačnú podporu vášho organizmu.

Ak ale máte pocit, že potrebujete trochu viac vitamínu C, vyskúšajte náš tekutý Lipozomálny vitamín C, ktorý patrí medzi doplnky stravy vhodné na leto. 

Hovädzí vývar pre zdravú pleť

Kolagén je skupina bielkovín, ktoré podporujú pevnú štruktúru pokožky, vlasov, nechtov a spojivových tkanív. Je dôležitý aj pre zdravie čriev, pomáha chrániť bariéru medzi tráviacim traktom a zvyškom nášho tela. Vitamín C je pre naše telo nevyhnutný aj preto, lebo organizmu pomáha syntetizovať kolagén z dostupných aminokyselín. Dostatok vitamínu C počas letných mesiacov je kľúčový, pretože príjem kolagénu v potrave v lete môže byť problém.

Počas leta, keď sme viac vystavení slnku, sa kolagén v našej pokožke môže poškodiť alebo dokonca rozpadnúť. Antioxidanty nám pomáhajú udržať takéto oxidačné poškodenie na minime. Zvýšený príjem aminokyselín taktiež pomôže opraviť a obnoviť spojenia medzi kožnými bunkami, najmä ak sú poškodené slnkom.

Kolagén sa vo veľkej miere nachádza v spojivovom tkanive živočíšnych produktov, ako aj v kostiach a chrupavkách. Skvelý spôsob, ako získať kolagén zo stravy, je jesť pomaly varené a dusené mäso, alebo si pripraviť vlastný vývar s hovädzími kosťami a kuracími nohami.

Teplé vývary plné kolagénu však nie sú jedlom, na ktoré by sme mali počas horúcich dní práve chuť. A preto je možné, že počas leta neprijímame z potravy toľko kolagénu, ako na jeseň alebo v zime. Kolagén liposomal plus je hydrolizovaný kolagén z bioaktívnych peptidov a dobrou správou je, že si ho stačí jednoducho pridať do ranného pohára džúsu či čaju a vypiť. 

Ako podporiť tvorbu kolagénu počas leta?

Dostatočný príjem kolagénu je počas leta výzvou aj pre aktívnych ľudí. Joy flex je unikátny výživový doplnok na podporu zdravých kostí, kĺbov, chrupaviek a svalov. Ocenia ho všetci, ktorí majú zvýšenú záťaž na kĺby ako sú športovci, fyzicky ťažšie pracujúci ľudia, ale aj ľudia s nadváhou.

Obsahuje aminokyselinu L-prolín, ktorá podporuje tvorbu kolagénu v organizme. Napomáha regenerácii poškodených chrupaviek, tkanív a väziva. S pomocou kyseliny hyalurónovej je pohybový aparát hydratovaný a jeho bunky majú dostatok vody na svoje najdôležitejšie procesy.

Vhodné výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita