Potrebujeme dopĺňať vitamín D aj počas leta?

Väčšina z nás už má povedomie o tom, že náš organizmus má vitamínu D v zime málo. Otázka ale je, či je potrebné dopĺňať ho do tela aj počas leta. A ak áno, prečo a ako?

 

Potrebujeme dopĺňať vitamín D aj počas leta

 

Vitamín D je oveľa viac ako „len“ vitamín

Každá bunka v našom tele má receptor pre vitamín D, ktorý napríklad podporuje imunitu a vstrebávanie vápnika, ale ovplyvňuje aj zdravie kostí, našu náladu či kvalitu spánku.

„Déčko“ je tvorené slnečným žiarením, avšak v severných zemepisných šírkach je slnko dostatočne silné na to, aby stimulovalo produkciu vitamínu D v našej pokožke, iba 3 až 4 mesiace v roku, zvyčajne od mája do augusta. Počas týchto mesiacov si naša pokožka vytvorí dostatok „déčka“ na udržanie dobrej hladiny vitamínu v krvi.

Slnečný vitamín

Niekedy sa môže zdať, že už v apríli je slnko veľmi silné, a je čas vytiahnuť deky a slniť sa niekde pri jazere. Ako však vysvetľuje imunológ MUDr. Radovan Košturiak, na tvorbu vitamínu D to nestačí: „Vitamín D je zvláštny v tom, že na jeho tvorbu je potrebný slnečný lúč s konkrétnou vlnovou dĺžkou, respektíve iba s malým rozptylom. Tento lúč sa v apríli všetok vstrebe už v atmosfére. Slnko je nízko nad obzorom, lúč letí šikmejšie a prekonáva väčšiu hrúbku atmosféry. Na rovníku je slnko úplne nad našimi hlavami, tam je cesta lúča najkratšia a tvorí sa najviac vitamínu D.“

Ako ďalej pán doktor uvádza, v našich zemepisných šírkach je efektívna tvorba „déčka“ možná len v letných mesiacoch a iba vtedy, keď je slnko najvyššie, teda na poludnie. „Vôbec vám nepomôže, keď sa v krásny teplý letný večer vyberiete na prechádzku. Už od tretej popoludní je to z pohľadu tvorby vitamínu D zbytočné.“

Lekár upozorňuje aj na množstvo prízemného ozónu či znečistenie ovzdušia. Ide o faktory, ktoré spôsobujú absorpciu slnečných lúčov, ktoré sú nevyhnutné na syntézu „déčka“ v našom tele. „No a posledná a veľmi dôležitá vec je používanie ochranných krémov, to je absolútny zabijak pre vitamín D“, uzatvára lekár.

Zo stravy sa „déčka“ nenajeme

Imunoalergiologička MUDr. Daria Buchvaldová, PhD. z Via Clinic v Bratislave vysvetľuje, že stravou si vieme do tela doplniť 10 – 20 % vitamínu D. Nájdeme ho najmä v tučných rybách (napríklad losos, makrela, tresčia pečeň) alebo rybom oleji, v menšom množstve ho obsahuje plnotučné mlieko či vaječný žĺtok. Ako však dodáva: „ale pobyt na slnku to aj tak nenahradí.“

Čo sa týka bábätiek, základom ich stravy je materské mlieko, ku ktorému sa postupne pridáva ďalšie jedlo podľa veku dieťaťa. „Materské mlieko obsahuje malé množstvo vitamínu D, preto je po šiestom mesiaci veku dieťaťa potrebná jeho substitúcia v príkrmoch. Dieťa potrebuje dvakrát viac vitamínu D na kilogram hmotnosti ako dospelý človek,“ hovorí docent MUDr. Milan Kuchta, CSc., prezident Slovenskej pediatrickej spoločnosti, z Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.

Vzhľadom na fakt, že naša strava nie je bohatá na morské ryby a tiež nedostatok slnečných lúčov počas zimných mesiacov sa bábätkám už od druhého týždňa života podáva vitamín D vo forme kvapiek.

„Déčko“ by sa malo dojčatám podávať jeden rok, avšak deťom narodeným v zime ho môžeme dopĺňať dlhšie. „Vyššie dávky tohto vitamínu potrebujú aj nedonosené deti,“ hovorí pediater MUDr. Mário Moro z pediatrickej ambulancie v Cíferi.

 

Slnečný vitamín_1

 

Potrebujeme dopĺňať vitamín D aj v lete?

Za normálnych okolností by náš organizmus mal byť schopný nahromadiť si počas leta dostatok vitamínu D. Avšak často sa to nedeje. Nedostatok vitamínu D je ťažké zistiť, pretože symptómy môžu súvisieť aj s inými problémami. Medzi hlavné príznaky nedostatku „déčka“ patrí únava a málo energie, slabá imunita a strata kostí a ich bolesť.

Ak si myslíte, že máte nedostatok vitamínu D, nechajte si urobiť krvný test, vďaka ktorému zistíte vaše skutočné hladiny „déčka“. Ak pozorujete príznaky nedostatku vitamínu D, môžete užívať aj doplnky stravy. V ideálnom prípade by ste mali siahnuť po doplnku vitamínu D3, ktorý deklaruje aspoň 2 000 IU na dennú dávku.

Siahnite po lipozómoch

Ako vieme, „déčko“ patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tuku. Špeciálnym postupom sa molekuly lipozomálneho vitamínu obalia molekulami tuku (lecitínu), čím sa vytvorí fosfolipidový obal, vďaka ktorému dokáže vitamín D3 priamo prestúpiť cez črevnú stenu do lymfatického systému a do krvi. Okrem toho ho takýto tukový obal chráni pred rýchlym rozkladom v pečeni.

Lipozomálny vitamín D3 má preto najlepšiu možnú vstrebateľnosť zo všetkých foriem doplnkov výživy. Náš Vitamín D3 liposomal plus sa do lipozomálnej formy získava z lišajníka islandského, ktorý rastie v čistom, vysokohorskom prostredí a je jedným z najkvalitnejších zdrojov tohto vitamínu.

Foto: Shutterstock
Text: Avita