Potením prichádzame o životne dôležité živiny – ako ich získať späť?

Po slnečnom dni strávenom pri vode či výživnej jazde na bicykli by sme sa po príchode domov mali ihneď zastaviť v kuchyni. Aj keď možno nepociťujeme hlad, po takomto „letnom potení“ je pre nás strava dôležitejšia, ako inokedy. Je totiž veľmi dôležité, aby sme do nášho tela doplnili minerálne látky, ktoré sme vypotili. Ako na to?

 

Potením prichádzame o životne dôležité živiny

 

Potenie je prirodzený a veľmi účinný proces, ktorým sa náš organizmus ochladzuje. Bráni telu, aby sa prehrialo, a organizmus si vďaka poteniu dokáže udržiavať stabilnú teplotu. „Pot obsahuje 99 % vody a 1 % minerálov, najmä soli, preto je slaný. Dospelý človek bežne vypotí asi 1,5 litra potu. Ľudské telo má však úžasnú schopnosť prispôsobiť sa a v extrémnych horúčavách je schopné vypotiť aj 20-krát viac,“ hovorí MUDr. Jana Bendová, PhD. Nezáleží na tom, či ide o nadmerné letné potenie zapríčinené vysokými teplotami vzduchu alebo športovými výkonmi. Nášmu organizmu by sme mali dodať to, čo vypotil.

Potením strácame dôležité minerály

Potenie spôsobuje straty niektorých minerálnych látok, ktoré označujeme ako makroprvky. Tieto sú pre ľudské telo nevyhnutné. Ide napríklad o draslík a sodík. Okrem toho môže z nášho organizmu vyčerpať zásoby glukózy, ktoré potrebujeme ako zdroj energie. Je to skutočne tak, aj po dni preležanom pri vode s málom pohybu sa večer môžeme cítiť unavení.  

Aj keď naše telo počas „letného potenia“ stráca sodík, nie je potrebné užívať žiadne špeciálne soľné tablety či jesť niečo prehnane slané. V skutočnosti je to tak, že počas potenia sa koncentrácia sodíka v krvi zvyšuje, pretože strácame omnoho viac vody ako sodíka. Tieto straty ale veľmi jednoducho napravíme pohárom vody či zriedenou ovocnou šťavou, a naše telo sa dostane späť do rovnováhy.

Počas potenia prichádzame aj o draslík. Ako hovorí manažérka klinickej biochémie spoločnosti Medirex MUDr. Eva Ďurovcová, PhD., „intenzívne potenie nahrádzané len čistou vodou môže tiež spôsobiť hypokaliémiu. V niektorých prípadoch je nedostatok draslíka spojený so súčasným nedostatkom horčíka, ktorý podporuje strácanie draslíka močom. V tomto prípade je dôležité najprv doplniť horčík a až potom je úspešná aj úprava hladín draslíka.“

Rovnako aj vypotený draslík dokážeme do tela doplniť pomerne jednoducho, napríklad vypitím pohára pomarančového džúsu alebo zjedením banánu, sušených hrozienok či zemiakov. „Draslík je hlavným vnútrobunkovým iónom nielen u človeka, ale aj v iných živých organizmoch. V rozličných množstvách sa nachádza prakticky v každej potravine, vyšší je však v rastlinnej,“ hovorí o zdrojoch minerálu prof. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK. Ak nášmu telu chýba draslík, do stravy by sme mali zaradiť viac rastlinných pokrmov a pridať aj mliečne potraviny, bobule, melón, pomaranče alebo broskyne.

Aj potením prichádzame o horčík

Potenie spôsobuje aj stratu magnézia. Pri jeho miernom deficite môže pomôcť konzumácia celozrnného chleba a obilnín. Je ale dobre myslieť na to, že prijatý horčík nerovná sa vstrebaný horčík. Náš organizmus vstrebe len 30 - 40 % prijatého horčíka a toto vstrebávanie zhoršuje prítomnosť tukov, cukrov, vlákniny či voľného vápnika. Horčík je lepšie vstrebateľný, ak s ním prijímate vitamíny skupiny B (najmä pyridoxín - vitamín B6). Všetky formy horčíka sa lepšie vstrebávajú ak sa užívajú súčasne s jedlom.

 

Potením strácame dôležité minerály

 

Ako doplniť vypotené minerály?

Ako môžeme svojmu telu doplniť životne dôležité živiny stratené počas letných aktivít? Máme pre vás pár tipov:

  • Konzumujme potraviny bohaté na sacharidy – po aktívnom letnom dni si práve vďaka sacharidom doplníme zásoby glukózy, ktoré nám dodávajú energiu. Týka sa to potravín ako sú zemiaky, ryža, cestoviny a pečivo.
  • Zabudnime na rýchle občerstvenie s nízkym obsahom výživy. V lete máme tendenciu jesť rýchlo, počas pobytu pri vode často siahame po hotdogoch či sladkých nanukoch, alebo vyjedáme zemiakové lupienky. Všetky tieto jedlá však majú veľmi nízku nutričnú hodnotu. Ak takéto rýchle jedlo tvorí veľkú časť toho, čo počas dňa zjeme, naše telo stráca výživu a pravdepodobne sa na konci dňa budeme cítiť unavení.
    Dajme radšej prednosť čerstvému ovociu a zelenine, ktoré sú počas letných mesiacov takmer všade k dispozícii. Pri ich výbere si všímajme farbu - zelenina sýtej a tmavej farby obsahuje najviac vitamínov a minerálov. Skúsme nahradiť napríklad ľadový šalát rímskym šalátom alebo špenátom, jedzme brokolicu, zelenú papriku, rajčiny a mrkvu.
  • Aj v lete myslime na štyri základné skupiny potravín a jedzme dobre vyváženú stravu. Zelenina a ovocie nám dodáva vitamín A, vitamín Cvlákninu, mliečne výrobky zas vápnik, riboflavín i bielkoviny. Konzumáciou mäsa, vajíčok a orechov si doplníme bielkoviny a železo, a vďaka obilninám zas tiamín, niacín, železo i riboflavín.
  • Vytvorme si zdravé letné alternatívy. Hamburgery, klobásky a tučné syry sú bežnou letnou pochúťkou podávanou na nejednej grilovačke. Skúsme si tieto jedlá vychutnať výživnejším spôsobom. Prihoďme ku klobáskam na gril aj zeleninu, pripravme si šalát a vyhýbajme sa prílišnému koreneniu, ktoré zvyšuje teplotu tela a tiež podporuje potenie.
  • Sledujme, koľko tekutín vypijeme. Vyhýbajme sa sladeným nápojom, pretože po ich konzumácii musí telo rozložiť cukor na glukózu, a to si vyžaduje energiu. Počas letných horúčav by sme sa mali vyhýbať aj kofeínu a alkoholu. Ide totiž o diuretiká, kvôli ktorým popri potení strácame ešte viac vody. Ak máme chuť na pohár vína či jedno orosené, doprajme si ich radšej až večer, keď je už teplota vzduchu prijateľná.
    Najúčinnejším a najzdravším spôsobom, ako do tela doplniť tekutiny, je pitie čistej vody. Voda by mala byť vlažná, počas horúčav sa vyhýbajme ľadu, ktorý zvyšuje potenie a môže nám spôsobiť zápal horných dýchacích ciest. Pitný režim môžeme doplniť o minerálne vody. Tu je však dobré mať na pamäti, že minerálky je potrebné striedať.

Optimálnu hladinu minerálov v organizme vieme dosiahnuť aj užívaním doplnkov výživy. Keďže na trhu je nepreberné množstvo rôznych produktov, je potrebné dávať si pozor a vyberať si len kvalitné doplnky stravy. Tie menej kvalitné môžu totiž obsahovať minerály v inej chemickej štruktúre, ako sú minerály v strave, čo by mohlo napríklad narušiť ich vstrebávanie v organizme.

Ak hľadáte kvalitný, vysokovstrebateľný doplnok stravy, ktorým si do tela doplníte potrebné minerály (aj tie, ktoré počas leta vypotíte) a navyše vďaka nemu podporíte vašu psychiku a správny priebeh látkovej výmeny buniek, funkčnosť svalov i pevnosť kostí a zubov, vyskúšajte náš lipozomálny Minerál komplex.

Vhodné výživové doplnky

Foto: Shutterstock
Text: Avita