5 benefitov zinku pre vaše zdravie

Zinok je kritický stopový prvok, ktorý nájdeme v každej bunke ľudského tela. Je súčasťou viac ako 200 enzýmov, ktoré ho využívajú na tvorbu mnohých dôležitých zlúčenín potrebných pre fungovanie ľudského organizmu. V porovnaní s inými minerálmi sa zinok vyskytuje v najväčšom množstve enzymatických reakcií.

 

5 benefitov zinku pre vaše zdravie

 

Väčšinu enzýmov tvoria bielkoviny a základné minerály, niekedy je prítomný aj vitamín. Enzým nemôže správne fungovať, ak mu chýba esenciálny minerál alebo vitamín. Preto ak sú hladiny zinku nízke, narúša to prakticky každý telesný systém. Okrem svojej úlohy v enzýmoch je tento stopový prvok potrebný pre správne pôsobenie mnohých telesných hormónov, vrátane inzulínu, rastového hormónu a pohlavných hormónov, ako je testosterón a estrogén.

Dostatočná hladina zinku je nevyhnutná pre dobré zdravie – obzvlášť dôležitá je pre správnu imunitnú reakciu, hojenie rán, mozgové a zmyslové funkcie, sexuálne funkcie a zdravie pokožky.

Zinok pomáha s kožnými problémami a akné

Zinok hrá dôležitú úlohu pri podpore štruktúry a zdravia nielen pokožky, ale i vlasov a nechtov. Ukázalo sa, že suplementácia zinku ponúka značné výhody pri zlepšovaní týchto problémov. Tento stopový prvok posilňuje nechty, je rozhodujúci pre rast a štruktúru vlasov, a je potrebný aj na to, aby si pokožka zachovala správnu hydratáciu.

Ako uvádza MUDr. Jana Kováčová Gajanová, „Zinok, ako súčasť mnohých enzýmov a transkripčných faktorov, sa zúčastňuje na väčšine patofyziologických procesov prebiehajúcich na úrovni kože.“ Lekárka vo svojom článku potvrdzuje, že existujú mnohé odborné práce, ktoré poukazujú na terapeutický potenciál zinku v liečbe niektorých kožných ochorení.

Dopĺňanie zinku je užitočné najmä vtedy, keď je pleť namáhaná akné, pretože zinok má priaznivé účinky na tvorbu kožného mazu a hormonálny metabolizmus. Deficit zinku sa často vyskytuje u dospievajúcich a môže viesť až k vzniku akné.

Nielen čas, ale aj zinok hojí rany

Zinok tiež preukázal výhody pri podpore hojenia rán. Potvrdzuje to aj doc. MUDr. Dušan Buchvald, PhD., ktorý vo svojom článku uvádza, že „Zinok sa v koži uplatňuje predovšetkým v priebehu hojenia rán a pri regulácii zápalových procesov.“ Tento účinok je veľmi dôležitý u ľudí s cukrovkou, pretože sú vystavení riziku zlého hojenia rán a následných infekcií.

Význam zinku pre hojenie rán bol jasne preukázaný v dvojito zaslepenej štúdii u 60 pacientov s takzvanou diabetickou nohou. U pacientov, ktorým sa podávalo 50 mg zinku denne, došlo po 12 týždňoch k výraznému zlepšeniu hojenia vredov na nohe, ako aj k zlepšenej kontrole krvného cukru. Títo pacienti mali zlepšenú hladinu glutatiónu v krvi a znížené markery zápalu. Všetky tieto zlepšenia boli zjavným výsledkom obnovenia adekvátnej hladiny zinku v tele.

Cukrovkári, máte dostatok zinku?

Zinok sa zúčastňuje prakticky všetkých aspektov metabolizmu inzulínu, avšak jeho nedostatok je u pacientov s cukrovkou bežný. Bez dostatočného množstva zinku inzulín nefunguje správne. Keďže ľudia s cukrovkou zvyčajne vylučujú príliš veľa stopových prvkov a iných živín rozpustných vo vode v moči, suplementácia zinku a ostatných vitamínov a minerálov rozpustných vo vode je pre nich nevyhnutná.

 

Cukrovkári, máte dostatok zinku

 

Zdravý mozog si pýta zinok

Nedostatok zinku spôsobuje zmeny v chémii mozgu, ktoré môžu viesť až k depresii a zhoršeniu mentálnych funkcií. Jeho dostatočná hladina je kritická najmä pre deti a starších ľudí. Predpokladá sa, práve zinok je hlavným faktorom pri rozvoji slabej mentálnej funkcie a nedostatočnej pamäti i porúch nálady práve v týchto vekových skupinách.

Ďalšou skupinou, kde nedostatok zinku môže byť základným faktorom porúch nálady a funkcie mozgu, sú ľudia s nadváhou alebo so zlou kontrolou hladiny cukru v krvi.

Výhody zinku pri zlepšovaní nálady môžu vyplývať zo zlepšenej kvality spánku. V dvojito zaslepenej klinickej štúdii zaznamenalo 54 sestier pracujúcich na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), ktoré užívali 50 mg zinku raz za tri dni počas jedného mesiaca, výrazné zlepšenie kvality spánku. Tieto zlepšenia zodpovedali zvýšeniu hladín zinku v krvi.

Zinok zvyšuje množstvo spermií

Zinok je dôležitý pre mužské sexuálne zdravie a funkcie. Podieľa sa na metabolizme hormónov, tvorbe spermií a ich pohyblivosti. Nedostatok zinku je charakterizovaný okrem mnohých iných vecí aj zníženou hladinou testosterónu a počtom spermií. Štúdia z roku 1996 ukázala veľmi jasný vzťah medzi nedostatkom zinku a hladinou testosterónu. Vedci sa zmerali sa hladiny testosterónu u mladých mužov a zistili, že po 20 týždňoch diéty s nízkym obsahom zinku došlo k výraznému poklesu testosterónu v ich tele (takmer 75 %).

Štúdia tiež skúmala suplementáciu zinku u starších mužov. Vedci dokázali, že so zvýšeným príjmom zinku sa hladina testosterónu u staršej populácie takmer zdvojnásobila.

Navyše, hladiny zinku sú zvyčajne oveľa nižšie u neplodných mužov s nízkym počtom spermií, čo naznačuje, že nízky stav tohto stopového prvku môže prispievať k neplodnosti.

Ako sa uvádza v lekárskom článku Úloha zinku v procese reprodukcie, „Zinok má nezastupiteľnú úlohu v procese reprodukcie. Spoluzodpovedá za vývoj a správnu funkciu pohlavných orgánov, produkciu testosterónu a spermiogenézu. Ďalej chráni spermie a ich DNA pred poškodením oxidačným stresom a znižuje imunitnú odpoveď organizmu proti spermiám. Viaceré štúdie dokázali výrazné zlepšenie kvality spermií u mužov, ktorých strava obsahovala väčšie množstvá zinku.“

Zinok ako bojovník za dobrú imunitu

Zinok sa podieľa prakticky na každom aspekte imunitnej funkcie. Vedecké štúdie potvrdzujú, že suplementácia zinku dokáže zvrátiť nízku imunitnú reakciu, najmä zníženú imunitu charakteristickú pre starnutie. Tento účinok môže byť spôsobený obnovením hladín tymulínu v krvi. Ide o hormón podporujúci imunitu a produkovaný týmusovou žľazou, ktorého hladina sa starnutím prirodzene znižuje. To vedie k narušeniu imunitnej funkcie a zvýšenému riziku infekcie.

Stopový prvok zinok tiež pôsobí antivírusovo proti niekoľkým vírusom, ktoré môžu spôsobiť bežnú nádchu. Jeho účinky v rámci protivírusovej obrany sú veľmi dôležité – podporuje tvorbu interferónov aj bunkové mechanizmy protivírusovej imunity. Pri bežnom prechladnutí môže jeho včasné dodanie podľa štúdií skrátiť trvanie ochorenia o 1-3 dni a v laboratóriách (v štúdiách in vitro) sa dokázala schopnosť zinku zabrániť rozmnožovaniu rinovírusov (spôsobujú prechladnutie) a koronavírusov SARS-CoV.

Vyskúšajte Zinok forte v lipozomálnej forme pre vysokú vstrebateľnosť v organizme.

Vhodné výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita