Máte zlú náladu a ste unavení? Možno vám chýbajú tieto základné živiny

Určite to poznáte – sú ľudia, ktorí vám ihneď, ako ich zbadáte, vyčaria úsmev na tvári. Sú ale aj takí, ktorým sa, popravde, radšej vyhnete. Všetci máme vo svojom okolí ľudí z oboch skupín, avšak „tí druhí“ nám občas dokážu znepríjemniť deň. Väčšina z nás ich označí za pesimistov či cholerikov, ale nezamyslíme sa nad tým, že príčinou ich negatívnej nálady môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a živín.

Únava, nervozita, náladovosť, strata chuti do života a depresia – všetky tieto stavy môžu mať na svedomí vitamíny a minerály, ktoré nášmu telu chýbajú. Ak sa aj vy cítite dlhodobo unavení a tento stav nesúvisí so žiadnou objektívnou príčinou, akou je napríklad nedostatok spánku alebo stres, mali by ste sa zamerať na ďalšie príznaky, ktoré váš nedostatok energie sprevádzajú. Ktoré to môžu byť?

Svalová slabosť a nekvalitný spánok

Dlhodobá únava môže byť príznakom zdravotného problému. Ak sa k nej pridá aj svalová slabosť a svalové kŕče, je dosť možné, že vaše telo nemá dostatok magnézia. Horčík je, okrem iného, dôležitý pre metabolizmus a produkciu energie a jeho hladina v organizme výrazne ovplyvňuje schopnosť zaspať i kvalitu spánku.

Ak okrem nedostatku energie pozorujete aj niektorý z týchto príznakov, alebo dokonca búšenie srdca či dýchavičnosť, možno vám tým vaše telo chce naznačiť, že potrebuje viac horčíka.

zlá nálada unaveny chýbajuce ziviny svalová slabost

Bledá pokožka, studené ruky a chodidlá

Neustála únava často sprevádzaná podráždenosťou môže tkvieť v nedostatku železa. Jeho hlavnou funkciou je okysličovanie krvi a vytváranie energie. Pri deficite železa sú svaly a orgány v našom tele nedostatočne okysličené a pracujú na energetický dlh. Organizmus sa unaví aj pri miernej námahe.  

Nedostatok kyslíka spomaľuje tvorbu nových buniek, čím oslabuje aj vlasy a pokožku. Vlasy bývajú suché a lámavé a naša pokožka je bledá. Môže za to znížená tvorba hemoglobínu, vďaka ktorému je krv sýtočervená.

Krv v našom tele pri deficite železa necirkuluje dostatočne a končatiny nie sú správne prekrvené. To je príčinou studeného pocitu v rukách a chodidlách.

Zhoršená pamäť, brnenie v rukách i nohách a afty

Okrem toho, že supervitamín B12 chráni naše srdce (spolu s kyselinou listovou znižuje hodnoty homocysteínu v krvi, vďaka čomu redukuje riziko vzniku srdcových chorôb), dodáva nám životnú energiu. B12-ka sa podieľa na normálnom energetickom metabolizme, čím prispieva k tvorbe energie.

Jeho deficit sa v našom tele prejavuje zníženou hladinou karnitínu, čo spôsobuje, že hladina tukov sa neznižuje a je škodlivejšia. Tvorba energie kvôli tomu stagnuje. Ďalšími prejavmi sú tak nedostatok energie, dlhodobá únava a vyčerpanie. Vitamín B12 je prítomný aj pri tvorbe serotonínu a dopamínu – látok, ktorých dostatočná hladina v našom tele vyvoláva pocit šťastia a vyrovnanosti.

Vitamín B12 podporuje správnu funkciu nervovej sústavy a ak ho máme málo, pociťujeme zvýšené napätie, zhoršenie pamäte, máme sklony k depresii a sme náladoví. Porucha nervov sa prejavuje aj brnením v rukách a nohách i problémami s udržaním rovnováhy. Nedostatok vitamínu B12 si všimneme aj na našom zovňajšku – prejavuje sa bledosťou a častou tvorbou áft.

 

Bolesti hlavy a vypadávanie vlasov

Zaznamenali ste okrem únavy a zhoršenej psychiky i problém s vypadávaním vlasov? Možno vás častejšie bolieva hlava, zhoršil sa stav vašej pokožky a praskajú vám kútiky úst. Aj toto sú prejavy nedostatku vitamínov skupiny B. Ich hlavnou úlohou je chrániť náš nervový systém a niektoré z nich sa podieľajú na metabolizme a tvorbe energie.

B-komplex forte liposomal vášmu telu dodá extra dávku všetkých ôsmych vitamínov skupiny B, ktorá podporí správne fungovanie nervového systému a psychiky, pomôže vášmu telu zregenerovať sa po zvýšenom fyzickom alebo psychickom strese a, samozrejme, pomôže vám znížiť únavu a vyčerpanie.