S nedostatkom energie vám pomôže „béčko“

Únavu obvykle popisujeme ako subjektívny pocit nedostatku energie, pri ktorom sa cítime veľmi vyčerpaní, máme spomalené reakcie a nevieme sa sústrediť. Aj keď to nie je choroba, je to signál organizmu, ktorým nás naše telo chráni pred fyzickým či psychickým preťažením. Riešením je kvalitný spánok a dostatok oddychu, ale i aktívne formy relaxácie.

nedostatok energie chronicka unava vitamin B

Pozor na chronickú únavu

Sú dni, kedy sa z objektívnych dôvodov cítime unavení a jediné, čo potrebujeme, je vyspať sa. Iné je to ale pri chronickej únave, ktorá nie je primárne výsledkom záťaže, a ktorá neustupuje ani pri dostatočnom odpočinku a výrazne narúša denný režim človeka.

Príčinou býva dlhodobý stres či vysoké pracovné nároky, rýchle životné tempo, kedy má človek pocit, že „nič nestíha“, ale i rôzne choroby. Napríklad obézni ľudia mávajú počas spánku problémy s dýchaním, čo môže viesť až k spánkovej apnoe. Každé ráno sa tak budia unavení  apočas dňa im chýba energia.

S pribúdajúcim vekom sa rôzne faktory, ktoré zapríčiňujú únavu, kombinujú – chronickou únavou často trpia napríklad staršie ženy, ktoré sa popri práci starajú o deti, domácnosť i starnúcich rodičov a ich telo sa pripravuje na klimaktérium.

Kofeín je dobrý sluha, ale zlý pán

Nedostatok energie počas dňa a únavu rieši mnoho ľudí najznámejším stimulantom – kofeínom, ktorý zvyšuje stav bdelosti, znižuje pocit únavy, upravuje náladu a zlepšuje pracovné i športové výkony. Hoci nám kofeín v malom množstve dokáže pomôcť, je potrebné dávať si pozor na predávkovanie, ktoré sa prejavuje nárastom úzkosti, psychickými poruchami, vysokým krvným tlakom, nekvalitným spánkom ale i nevoľnosťou či zvracaním.

S kofeínom to naozaj netreba preháňať, pretože tento stimulant môže vyvolať až fyzickú závislosť. Znamená to, že ak zrazu upustíte od zvyku piť povedzme 5 káv denne, môžu sa u vás prejaviť abstinenčné príznaky ako bolesti hlavy, únava, ospalosť, úzkosť alebo nepokoj.

Aj unavený organizmus potrebuje stimuláciu

Človek, ktorý má deň čo deň pocit nedostatku energie, by mal prehodnotiť svoj režim. Aj keď si to mnohí ľudia myslia, určite nie je vhodný dlhodobý pasívny odpočinok. Ten je u starších ľudí dokonca veľmi škodlivý, pretože pasivita vedie k zníženiu schopnosti zvládať bežnú záťaž.

Aj unavený organizmus by mal mať stálu stimulačnú záťaž, čo napríklad znamená ľahký pohyb ako prechádzka v prírode či zber hríbov. Ak je to možné, počas dňa by sme si mali vytvoriť emočne pozitívny program a snažiť sa vyvarovať stresu. Dôležitá je i mierna psychická záťaž, napríklad v podobe čítania obľúbenej knihy. Samozrejme, základom je kvalitný spánok - zdravý spánok je kľúčovým faktorom pre pocit dobrého zdravia, zaručuje psychickú pohodu a výkonnosť organizmu

Zdravý jedálniček

Nedostatok odpočinku môže byť spúšťačom mnohých ochorení a tiež vedie k poruche obranyschopnosti organizmu. Okrem úpravy denného režimu je pri únave potrebné pozrieť sa i na náš jedálniček. Strava, ktorá sleduje princípy racionálnej výživy, dodáva telu dostatok minerálov, vitamínov a živín a to čo najprirodzenejšej podobe.

Niekedy však ani kvalitná a vyvážená strava nedodá telu dostatok potrebných látok. Pri nedostatku energie je dôležité v tele zvýšiť hladinu vitamínov skupiny B, ktorých absencia spôsobuje práve únavu, stres a vyčerpanie a oslabuje imunitu.

B-komplex forte liposomal organizmu dodá extra dávku všetkých ôsmych vitamínov skupiny B, ktorá podporí správne fungovanie nervového systému a psychiky, pomôže vášmu telu zregenerovať sa po zvýšenom fyzickom alebo psychickom strese a, samozrejme, znižuje únavu.