Ktoré dva výživové doplnky sú pri chudnutí najdôležitejšie?

chudnutie

Ktoré dva výživové doplnky sú pri chudnutí najdôležitejšie?

Pestrá strava je základom zdravého tela i psychickej pohody. Väčšina zdravých ľudí preto nepotrebuje dennodenne brať celé hrste vitamínov. Sme však toho názoru, že dva výživové doplnky by mal brať takmer každý. Sú to omega 3 mastné kyseliny a vitamín D.

Pravdepodobne ste už počuli, že omega 3 mastné kyseliny sú prospešné pre srdce a pôsobia protizápalovo. Pre tých, ktorí sa snažia zbaviť tuku v tele, je najdôležitejšie, že omega 3 mastné kyseliny zvyšujú lipolýzu, teda odbúravanie tuku uloženého v tukových bunkách. V preklade to znamená, že pomáhajú odbúravať tuk alebo „centimetre“.

 

Čo spôsobuje, že sme hladní?

V našom tele existuje niekoľko hormónov, ktoré sú nesmierne dôležité, no chudnutie nám vôbec neuľahčujú. Hormón grelín, prezývaný aj diétny diabol, spôsobuje, že sa cítime hladní. A to nielen vtedy, keď máme naozaj prázdny žalúdok. Pôsobí na náš mozog a je zodpovedný za neustálu chuť na jedlo a neschopnosť odolať ďalšej porcii jedla.

 

Prvá pomoc v boji proti grelínu

Medzi dôležité hormóny v boji proti tukovým vankúšikom je leptín. Ten reguluje chuť do jedla. Leptín, nazývaný aj hormón sýtosti, je pre náš apetít anjelským hormónom. Potláča pocit hladu, znižuje príjem potravy, ale aj zvyšuje metabolizmus a upravuje hladinu cukru v krvi. Leptín vám našepkáva, že už ste jedla prijali tak akurát. A preto, milujte leptín!

 

Leptín a vitamín D spolu úzko súvisia

Čím viac vitamínu D máme, tým vyššie sú aj hodnoty leptínu v našom tele. Pri nízkej hladine vitamínu D teda chudnutie, logicky, neprebieha tak rýchlo. A ešte je tu aj bonus. Vitamín D pomáha regulovať náladu a celkovú duševnú pohodu. Rýchlejšie chudnutie vyvoláva lepšiu náladu. Kto by už v takomto prípade odporoval?

Určite si preto doprajte dostatok vitamínu D, aby bol leptín, anjelský hormón apetítu, na vašej strane!

NÁŠ TIP: Položte si vitamíny blízko zubnej pasty. Každé umývanie zubov vám pripomenie, že ich máte užiť.

Doplnky výživy nenahrádzajú pestrú stravu a zdravý životný štýl.