Bolí vás hrdlo, máte kašeľ, zvýšenú teplotu alebo upchaté dutiny?

Jednou z najčastejších príčin návštevy lekárne sú práve infekcie dýchacích ciest. Bolí vás hrdlo, máte kašeľ, zvýšenú teplotu alebo upchaté dutiny? „Poďakujte“ sa infekčným vírusom a baktériám, ktoré u vás vyvolali zápal dýchacích ciest. 

Podľa miesta infekcie rozlišujeme ochorenia horných alebo dolných dýchacích ciest. Rinovírusy sú najčastejšou príčinou nádchy a prechladnutia. Spôsobujú 30 – 50 % všetkých respiračných ochorení, sezónne až 80 %. Prenášajú sa kvapôčkovou infekciou a do nášho tela vstupujú cez sliznicu nosa alebo očnú spojivku. Následne sa v tele množia, čo spôsobuje opuch a svrbenie v nose a hrdle i dráždenie na kýchanie. Ťažšie sa nám dýcha, tečie nám z nosa, bolí nás hlava a máme zvýšenú teplotu. Tento stav určite všetci dobre poznáme.

Rinovírusy môžu byť príčinou aj ďalších komplikácií. Najmä u malých detí, ktorým imunita ešte nepracuje tak ako nám dospelým, je potrebné dávať veľký pozor na upchaté dutiny, ktoré môžu viesť až k zápalu stredného ucha a dutín. K tomuto ochoreniu sa často pridružujú baktérie, čo spôsobuje hnisavý zápal a potrebu liečby antibiotikami.

 

Pri vírusovej infekcii vám antibiotiká naozaj nepomôžu

Vďaka CRP testom už v súčasnosti nie je žiaden problém rozpoznať pôvodcu ochorenia. Môže ísť o vírusovú alebo bakteriálnu infekciu. Ak totiž naše dýchacie cesty napadli baktérie, často je potrebné liečiť ich antibiotikami. Bohužiaľ, veľké množstvo ľudí sa aj pri vírusovej infekcii stále dožaduje antibiotík, ktoré pri takomto ochorení nemajú opodstatnenie a dokonca môžu zdravotný stav aj zhoršiť.

Počas antibiotickej liečby bakteriálnej infekcie by sme nemali zabúdať na užívanie probiotík. Antibiotiká narúšajú zloženie črevnej mikroflóry, teda miesto, kde sídli imunita. Probiotiká sa využívajú ako prevencia a pre udržanie dobrého zdravotného stavu, počas a po liečbe antibiotikami. Mali by sme ich začať užívať už s antibiotikami, ideálne 3 až 4 hodiny po užití antibiotika, a pokračovať v ich užívaní až dva týždne po ukončení liečby antibiotikami.

shutterstock_250375267

Aj covid-19 je vírusové ochorenie

Ak naše horné dýchacie cesty napadli vírusy, mali by sme sa snažiť ochorenie zmierniť. Základom je oddych, dostatočný príjem tekutín a liečba symptómov akými sú kašeľ, upchatý nos, bolesť hrdla či zvýšená teplota.

Rovnako platí, že ak náš organizmus potrápi koronavírus a príznaky ochorenia sú mierne, teda podobné ako pri bežných ochoreniach dýchacích ciest, mali by sme sa liečiť doma a oddychovať.

 

Využite prírodnú lekáreň

Horné dýchacie cesty je možné regenerovať bylinnými kúrami, ktoré na sliznicu pôsobia antisepticky, protizápalovo a zmäkčujúco.

Vaše dýchacie cesty pomôže zregenerovať a prečistiť naša novinka – Zdravé dýchacie cesty a hrdlo, lipozomálne spojenie liečivých rastlín ako baza čierna, divozel veľkokvetý, prvosienka jarná či hrab obyčajný, doplnené o vysokoúčinný beta glukán získaný z hlivy ustricovej, ktorý podporí imunitný systém v boji proti baktériám, vírusom i herpesom. Navyše, veľmi priaznivo pôsobí aj pri problémoch s astmou.

Ak ste fanúšikom zberu byliniek, určite ste sa už stretli s divozelom a jeho krásnymi žltými kvetmi. Vďaka vysokému množstvu slizovitých látok sa divozel veľkokvetý využíva pri ochoreniach celej dýchacej sústavy. Pomáha uvoľňovať hlieny, upokojuje dusivý kašeľ, využíva sa pri zápale priedušiek a je účinný aj pri problémoch s astmou.

S príchodom jari sa na lúkach objavuje čoraz viac byliniek, ktoré na naše dýchacie cesty pôsobia blahodarne. Príroda zrejme dobre vie, že po dlhých zimných mesiacoch potrebuje naša dýchacia sústava zregenerovať. Zbierame podbeľ i prvosienku jarnú, ktorá dokáže zmierniť dráždenie na kašeľ, uľahčuje vykašliavanie hlienov, je nápomocná pri bronchitíde a zahlienených prieduškách a tlmí zápaly. Od mája až do konca leta je možné zbierať materinu dúšku, ktorá má vďaka obsahu vonných silíc antibakteriálny a antiseptický účinok. Pomáha dezinfikovať zapálené dýchacie cesty, uvoľňovať hlieny, tlmí kašeľ, je veľmi účinná pri bronchitíde, astme a zápale pľúc.

Z prírodnej lekárne využijeme ďalej i medovku, mätu, echinaceu, šalviu lekársku či žihľavu. Z týchto byliniek si môžete pripraviť čaj, ale vhodné sú aj na inhaláciu.