Vitamín C a opaľovací krém? Najsilnejšia ochrana počas opaľovania

Vitamín C a opaľovací krém sú dve zložky, ktoré tvoria silnú kombináciu pre ochranu našej pokožky pred poškodením slnkom. Počas leta by sme preto mali mať po ruke nielen opaľovací krém s dostatočne silným SPF faktorom, ale aj ovocie a zeleninu bohatú na vitamín C, respektíve kvalitný doplnok stravy, ktorý nám dodá tento dôležitý vitamín. 

 

Vitamín C a opaľovací krém Najsilnejšia ochrana počas opaľovania

 

Vitamín C spomaľuje predčasné starnutie pleti

Vitamín C, alebo inak aj kyselina askorbová, je prirodzene sa vyskytujúci antioxidant, ktorý nášmu telu pomáha vytvárať a udržiavať spojivové tkanivá, chráni imunitný systém a pomáha znižovať zápal. Okrem toho však účinne pomáha aj pleti. „Okrem zdravotných výhod je to aj fantastický skrášľovač – je to silný antioxidant a je životne dôležitý pre tvorbu kolagénu, a môže spomaliť rýchlosť poškodenia spôsobeného voľnými radikálmi,“ uvádza dermatovenerologička a odborníčka so zameraním na anti-ageing a estetickú medicínu, MUDr. Vanda Przewlocka, PhD.

Viaceré vedecké štúdie ukázali, že keď sa vitamín C aplikuje na pokožku alebo sa užíva perorálne, môže pomôcť pri produkcii kolagénu, vďaka čomu naša pokožka vyzerá zdravo a mladistvo. Vyššia hladina kolagénu pomáha znižovať výskyt jaziev po akné a zvyšuje elasticitu pokožky, čím bráni vzniku jemných línií a vrások. Okrem toho, lokálna aplikácia vitamínu C môže pomôcť pokožke zahojiť sa po poškodení slnečným UV žiarením.

„Vitamín C má pre pokožku neuveriteľné antioxidačné vlastnosti,“ tvrdí lekárka. „Pomáha nášmu telu opraviť poškodené kožné bunky, napomáha zdravej regenerácii a zabraňuje predčasnému starnutiu. Rovnakým spôsobom, akým potraviny bohaté na antioxidanty pomáhajú nášmu telu v boji proti voľným radikálom, môžu topické produkty pomôcť pokožke.“ Pri výbere opaľovacieho krému sa preto zamerajte aj na jeho obsah vitamínu C.

Antioxidanty proti vráskam

Antioxidačné vlastnosti tohto vitamínu pomáhajú chrániť našu pokožku pred poškodením slnkom, ale platí to iba vtedy, ak sa na pokožku vitamín C aplikuje pravidelne. Na trhu už nájdeme množstvo produktov zameraných na starostlivosť o pleť s obsahom vitamínu C, a tiež ho môžeme užívať ako doplnok stravy, ktorý nám môže pomôcť zlepšiť zdravie vlasov, nechtov a, samozrejme, chráni našu pokožku.

Antioxidanty sú látky prirodzene sa vyskytujúce v našom tele. Ich úlohou je chrániť bunky pred poškodením a tiež chrániť celkové zdravie nášho tela. Vďaka svojej schopnosti neutralizovať voľné radikály antioxidanty pomáhajú predchádzať poškodeniu pokožky, ktoré na nej vytvára jemné linky a vrásky. Podporujú tiež syntézu kolagénu a zabraňujú poškodeniu tkaniva, ktoré môže viesť až k rakovine kože.

 

Vitamín C spomaľuje predčasné starnutie pleti

 

Oxidatívny stres a vitamín C

V našom tele prebieha nepretržite biochemická činnosť, počas ktorej sa milióny buniek môžu dostať do oxidatívneho stresu. Ide o stav nerovnováhy medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi v našom tele. Preto platí, že ak má naše telo dostatok antioxidantov, tieto sú schopné pôsobiť proti tomu, aby sa bunky dostali do stavu oxidatívneho stresu.

„Môžeme povedať, že vitamín C je najsilnejší antioxidant. Keď bunka nemá dostatok antioxidantov a nevráti sa späť do rovnovážneho stavu, vtedy vzniká zápal tkaniva a každý zápal generuje voľné radikály. Voľné radikály bojujú proti patogénom a podporujú zápal, ktorý je dôležitou obrannou reakciou organizmu na patogén. Ale v správny čas musia byť voľné radikály neutralizované antioxidantom, akým je napríklad vitamín C,“ hovorí MUDr. Vladislav Abaffy. Doprajte svojej pokožke ochranu prostredníctvom lipozomálneho vitamínu C od Avity.

Tento silný vitamín tiež zlepšuje produkciu kolagénu v pokožke, Účinky vitamínu C na pokožku sú také silné, že sa často nachádza v produktoch starostlivosti o pleť proti starnutiu. Bonusom je, že tento silný vitamín tiež pomáha posilňovať prirodzenú obranyschopnosť tela pred škodlivými účinkami slnka.

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita