Wild Yam pre zdravie ženy

Jedlá rastlina Wild Yam pochádza z atlantického pobrežia Severnej a Strednej Ameriky. Na zemskom povrchu môže pripomínať vinič, no jej sila sa ukýva pod povrchom – vo veľkom podzemku (hľuze), ktorý sa podobá na sladký zemiak. To je Yam.

 

Pomoc v období menopauzy Wild Yam pre zdravie ženy

 

Koreň - Yam je dôležitou súčasťou mnohých tradičných jedál v Japonsku, Číne či Vietname. Nájdeme ho v polievkach, hlavnom jedle, naservírujú nám ho ako súčasť prílohy či sladkého dezertu i osviežujúceho nápoja. Číňania veria, že Yam dokáže naše telo zbaviť únavy a posilniť jeho „chi“ energiu, vďaka čomu si udržíme dobrú náladu a zaženieme diablov. Navyše, vďaka konzumácii Yam bude naša pokožka krásna a mladistvá. Je to ale naozaj tak?

Wild Yam poznali už starovekí Číňania

Prvé zmienky o terapeutickom využití rastliny Wild Yam siahajú až do 13. storočia. V starovekej Číne ho využívali na stimuláciu chi energie a ako výživu krvi, taktiež ním liečili hnačky. Nielen starovekí Číňania poznali silu Yamu, rovnako i Aztékovia a Inkovia si cenili jeho medicínske účinky – využívali ho ako ženský liek na zmiernenie menštruačných kŕčov, a dokonca aj na zmiernenie pôrodných bolestí.

Ak sa dnes pozrieme na Wild Yam z pohľadu biochémie, rovnako ako stredovekí čínski lekári musíme oceniť obsah množstva účinných a jedinečných látok, z ktorých mnohé v žiadnej inej rastline nenájdeme. Yam obsahuje najmä dva fytosteroly dioscín a diosgenín. Diosgenín obsiahnutý v Yame označujeme ako fytoestrogén. Ide o rastlinnú molekulu veľmi podobnú molekule progesterónu.

Wild Yam plný rastlinných „hormónov“

Rastlina ďalej obsahuje katecholamíny podobné hormónom produkovaným kôrou nadobličiek či dopamín - chemickú látku, ktorá dokáže aktivovať prenos nervových impulzov v mozgu.

Môžeme preto povedať, že rastlina Wild Yam akoby obsahovala hormóny. Okrem nich aj množstvo vitamínov (napríklad vitamín B1, vitamín C či niacín (vitamín B3)). Tieto sa starajú o ochranu buniek našej kože i nervového tkaniva pred poškodením - potláčajú aktivitu škodlivých voľných radikálov, majú hojivý a regeneračný účinok a pomáhajú spomaliť starnutie. Vo Wild Yame sa nachádza aj kyselina fytová, karotén, vápnik, meď a niekoľko vzácnych oligo prvkov – najmä bárium, kobalt a berýlium.

Pomoc v období menopauzy

S vekom hladina ženských hormónov (estrogénov) klesá a po období menopauzy (klimaktérium) je veľmi nízka. Tento fakt spôsobuje, že pokožka je tenšia, stráca časť ochranných lipidov, syntéza kolagénu, elastínu a kyseliny hyalurónovej je nízka. Znižuje sa aj citlivosť pokožky na estrogény, preto sa často stáva, že ani hormonálna liečba výrazne nezlepší stav pokožky.

Okrem horšieho stavu pokožky má menopauza aj ďalšie príznaky - menštruačné bolesti, predmenštruačný syndróm (PMS) či vaginálna suchosť. Všetky tieto nepríjemné prejavy klimaktéria vám môže pomôcť zvládnuť práve obsiahnutý diosgenín.

 

Vaša maternica si Wild Yam obľúbi

 

Vaša maternica si Wild Yam obľúbi

Extrakt z podzemku rastliny Wild Yam obsahuje množstvo prospešných rastlinných zložiek, ktoré sa používajú na podporu zdravia maternice a pravidelného menštruačného cyklu. Dokáže tonizovať maternicu, čím pomáha ženám náchylným na silnejšie menštruačné kŕče. Pozitívne tiež ovplyvňuje pokožku a trávenie.

Okrem toho obsahujú hľuzy rastliny Wild Yam aj látku dioscoretín, ktorej priaznivé účinky boli preukázané počas výskumu na diabetických králikoch – podávaný dioscoretín extrahovaný z hľúz Wild Yamu pomohol králikom znížiť hladinu cukru v ich krvi.

Wild Yam podporí zdravé starnutie

Kapsuly Wild Yam extrakt sú doplnené o PQQ – disodnú soľ pyrolochinolínchinón, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu buniek. V ľudskom tele nepriamo podporuje tvorbu bunkovej energie, ktorú následne využíva mozog, ale i svaly. Výsledkom je pocit energie a lepší výkon nielen pri športe, ale v kognitívnom zdraví a pamäti. PQQ je navyše účinný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom.

PQQ dodáva telu viac energie, pozitívne vplýva na mozgovú činnosť a zlepšuje pamäť a koncentráciu. Je tak účinnou látkou, ktorá podporí zdravé starnutie.

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita