Horčíka je nedostatok v pôde aj v potravinách, stres však 20-násobne zvyšuje jeho potrebu

Horčíka je nedostatok v pôde aj v potravinách, stres však 20-násobne zvyšuje jeho potrebu

Horčíka je nedostatok v pôde aj v potravinách, stres však 20-násobne zvyšuje jeho potrebu 

Vzhľadom na životné tempo, aké je dnes, máme takmer neustále nedostatok magnézia. Stres zvyšuje 20-násobne potrebu horčíka. Navyše výrazne poklesol obsah magnézia v potravinách. Viaceré výživové doplnky z lekární, kde sa horčík nachádza v rôznych zlúčeninách, majú často nedostatočnú vstrebateľnosť – niekedy len štyri percentá.

V súčasnom jedálnom lístku prijímame minimum horčíka. V jablkách sa dnes nachádza o 50 % menej horčíka ako v 80. rokoch. Veľké množstvo horčíka sa z potravín stráca aj technologickým spracovaním,“ povedal v minulosti na tlačovej konferencii prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., špecialista v oblasti klinickej výživy a intenzívnej metabolickej starostlivosti. Potravinová výroba sa zindustrializovala, šľachtia sa nové typy jabĺk, zemiakov. Úpravou múky sa stráca až 80 % horčíka, o ďalší potom prichádzame nevhodnou prípravou jedál ako smaženie či konzervácia. Za posledné desaťročia sa zaznamenal v ovocí a zelenine predovšetkým pokles horčíka a vitamínu C. Keďže horčík sa u nás nenachádza v povrchových vodách, máme ho nedostatok aj v pôde.

Unikátny prieskum o horčíku v organizme

Horčík je jedným z najdôležitejších prvkov v ľudskom organizme, je základným zdrojom energie v množstve enzymatických reakcií v tele. Nízka hladina horčíka je nebezpečná aj pre zdravých ľudí. Viac ako odporúčanú dennú dávku horčíka je potrebné prijímať v záťažových situáciách.

Pred niekoľkými rokmi sa realizoval unikátny prieskum na vzorke Slovákov vo veku 17 – 84 rokov o horčíkovej bilancii u slovenskej populácie. Uskutočnilo ho Centrum pre výskum a vývoj Fakultnej nemocnice v Hradci Králové a Katedra výživy ľudí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Výskum sa robil v rámci skupiny 300 osôb (100 Čechov a 200 Slovákov) formou biologického skríningu a dotazníka, ktorý je medzinárodne uznávaným podkladom pre určenie príznakov nedostatku horčíka. Obsahuje vyše šesťdesiat otázok z oblasti stravovania, životného štýlu, príznakov nedostatku horčíka či zdravotného stavu človeka. Biologický skríning znamenal stanovovanie hodnôt horčíka v moči a z krvného séra, pričom práve stanovovanie v moči sa ukázalo ako neinvazívne a veľmi spoľahlivé.

Ako to dopadlo? Nedostatok horčíka v organizme mala vyše tretina účastníkov. Pravdepodobnosť deficitu horčíka sa niekoľkonásobne zvýšila vo vekovej skupine nad 50 rokov a vo vyššej miere u účastníkov s indexom telesnej hmotnosti (BMI) vyšším ako 25. Možno teda predpokladať, že nedostatok horčíka v organizme sa spája nielen s vyšším vekom, ale aj s nezdravým životným štýlom a výskytom obezity. Medzi slovenskými a českými respondentmi nijaké veľké rozdiely neboli.

V tele ho máme dve až tri desiatky gramov

Telo obsahuje 20–30 gramov horčíka. 50–70 % sa ho nachádza v kostiach, zvyšok vo svaloch, žľazách s vnútorným vylučovaním, určité množstvo aj v krvi.

Horčík je dôležitý prvok kostnej látkovej premeny. Magnézium je nevyhnutné pre správnu funkciu nervov a svalov, je známe ako protistresový prvok, pomáha pri zvládnutí depresie, podporuje zdravú funkciu srdca a krvného obehu, ochraňuje tkanivá pred ukladaním vápnika a tvorbou obličkových a žlčníkových kameňov obsahujúcich vápnik, pôsobí proti zápche a má množstvo ďalších funkcií.

Ležiaci pacienti, kardiaci, diabetici

Jeho dôležitosť vidieť najmä na kritických pacientoch, ktorí sú na umelej ventilácii a výžive. Ležiaci pacienti môžu denne strácať až 300 gramov svalstva, najcennejšieho majetku nášho tela. Práve horčík je okrem iného dôležitý pre udržanie svalovej hmoty. Prirodzene, odhliadnuc od pohybu.

Horčík by mal užívať aj každý pacient užívajúci diuretiká, lieky na odvodňovanie (užívajú ich napríklad hypertonici, pacienti s vysokým krvným tlakom), pretože vďaka týmto liečivám organizmus vo zvýšenej miere spoločne s tekutinami vylučuje nielen sodík, ale aj horčík.

Takisto diabetici trpiaci polyneuropatiou, pacienti so syndrómom nepokojných nôh a s rôznymi nepríjemnými pocitmi v nohách spôsobenými poškodením nervov vrátane známych svalových kŕčov.

Je rozdiel medzi prijatým a vstrebaným horčíkom

horcik2

 

Treba si uvedomiť aj to, že prijatý horčík nerovná sa vstrebaný horčík. Náš organizmus vstrebe len 30–40 % horčíka a toto vstrebávanie zhoršuje prítomnosť tukov, cukrov, vlákniny či voľného vápnika. Horčík je lepšie vstrebateľný, ak s ním prijímate B vitamíny (najmä pyridoxín B6). Všetky formy horčíka sa lepšie vstrebávajú ak sa užívajú súčasne s jedlom.

Čo sa týka výživových doplnkov na našom trhu, všímať si treba odporúčanú dávku magnézia a jeho viazanie na rôzne soli, ktoré vypovedá o schopnosti horčíka vstrebať sa v organizme. Najnižšiu vstrebateľnosť má horčík viazaný ako oxid, ktorý sa nachádza v mnohých, prevažne lacnejších doplnkoch výživy.

Na druhej strane barikády sú lipozomálne produkty, ktoré majú vysokú, 90-95 % vstrebateľnosť. Magnézium je v tomto prípade uzatvorené v mikrobublinke z lecitínu a táto transportná molekula prírodného pôvodu umožní prechod účinnej látky (v tomto prípade horčíka) membránami buniek. Denná dávka magnézia od Avity (10 ml) obsahuje 120 mg elementárneho horčíka s vysokou vstrebateľnosťou.

Na porovnanie, prípravky viazané s citrátom horečnatým obsahujú 80 mg elementárneho horčíka na 500 mg tabletu, prípravky s maleátom horečnatým 56 mg, s glukonátom horečnatým 27 mg, s uhličitanom horečnatým síce 125 mg na 500 mg tabletu, ale so zlou absorpciou v organizme.

Kedy máme zvýšenú potrebu horčíka:

  • Zvýšená potreba horčíka nastáva v obdobiach: tehotenstvo a dojčenie, rast vo všeobecnosti, nadmerná športová záťaž, pravidelná náročná fyzická aktivita
  • K nadmerným stratám horčíka dochádza: pri používaní preháňadiel, pri poruchách činnosti čriev, pri používaní diuretík (lieky na odvodňovanie), pri užívaní antikoncepcie, pri nadmernej konzumácii alkoholu, pri ochorení obličiek, pri pití destilovanej vody (bez minerálov), pri hyperaktivite štítnej žľazy, počas stresu, pri nadmernej konzumácii kávy, počas dlhodobého stresu
  • Prejavy nedostatku horčíka: celková únava, bolesti hlavy, problém koncentrovať sa, svalové kŕče a bolesti, zápcha, náchylnosť na stres
  • Prirodzené zdroje horčíka: oriešky, semienka, cereálie, otruby, datle, banány, špenát, brokolica, listová zelenina (obsahujú však aj fytáty a sírany, ktoré vstrebateľnosť horčíka znižujú), minerálne vody bohaté na horčík