VYUŽITE ŽIVOTNÝ ŠTÝL VEGÁNSTVA A VEGETARIÁNSTVA NAPLNO VĎAKA VHODNÝM DOPLNKOM STRAVY

VYUŽITE ŽIVOTNÝ ŠTÝL VEGÁNSTVA A VEGETARIÁNSTVA NAPLNO VĎAKA VHODNÝM DOPLNKOM STRAVY

VYUŽITE ŽIVOTNÝ ŠTÝL VEGÁNSTVA A VEGETARIÁNSTVA NAPLNO VĎAKA VHODNÝM DOPLNKOM STRAVY 

O výrobe a priemyselnom spracovaní potravín sa v súčasnosti vedú široké diskusie. Ich komplikovaný pôvod  i nejasné spôsoby spracovania mäsa prispievajú k nárastu skupín vyznávajúcich  filozofiu vegetariánstva a vegánstva. Život založený na prírodnej strave má pre ľudské zdravie množstvo pozitív, aby ste ich však vedeli naplno využiť, je potrebný pravidelný prísun vhodných vitamínov.

 

Vegánska strava znižuje vznik ochorení

 

Vegánska filozofia stravovania je založená na odmietaní konzumácie produktov živočíšneho pôvodu vrátane včelieho medu, vajec, mliečnych výrobkov či živočíšnej želatiny, zatiaľ čo vegetariáni sa vyhýbajú len mäsu, ale mliečne výrobky, med alebo vajcia im nerobia problém. Vegánstvo vzniklo v Británii a jeho prioritným cieľom sú etické a enviromentálne dôvody spojené s bojom za práva zvierat. To, že životný štýl vyznávajúci konzumáciu produktov rastlinného pôvodu má kopec benefitov pre ľudské zdravie, bol až druhotný aspekt tejto iniciatívy. Vegánska strava je totiž odborníkmi odporúčaná pri prevencii vzniku rakoviny, infarktu, vysokom cholesterole, krvnom tlaku, ale aj mŕtvici. Na druhej strane má takéto stravovanie i určité riziká. Tie súvisia predovšetkým s látkami, ktoré majú vplyv na celkový výkon organizmu. Väčšina z nich síce je v rastlinách obsiahnutá, no vegetariáni a vegáni ich požívajú v obmedzenom množstve a niektoré prvky v nej dokonca úplne absentujú, čo sa napokon prejavuje vo forme únavy, depresie či inými ťažkosťami.

 

shutterstock_617618081 

 

Nenahraditeľná B12-ka

 

Ak ste sa rozhodli byť vegánom, tak určite viete, že by ste si mali dávať pozor na dostatočný prísun vitamínu D, jódu, selénu, vápnika, omega 3 mastných kyselín a super vitamínu B12. A práve B12-tka alebo inak nazývaná aj kobalamín je prítomna len v potrave živočíšneho pôvodu ako je hovädzie a jahňacie mäso, pečeň, sardinky, losos, jogurt, plnotučné mlieko alebo tvaroh. Bez B12 je náš život do značnej miery ohrozený, pretože jeho účinky na organizmus sú obdivuhodné. Vďaka kobalamínu máme nielen dostatok energie, ale má priaznivý vplyv aj na činnosť srdca a celkovú psychickú pohodu organizmu. Preto ak vyznávate vegánsku filozofiu, mali by ste denne užívať B12-tku v podobe doplnkov stravy bez pridaných látok živočíšneho pôvodu, aby ste podporili zdravie a zachovali súlad medzi dušou a telom.

 

Unikátny B-komplex

 

Vitamín B12 sa na trhu v rámci doplnkov stravy vyskytuje prevažne ako súčasť vitamínov B-komplex. Skupina vitamínov B obsahuje dokopy 17 vitamínov, pričom najdôležitejšie z nich sú B1, B6 a B12. Účinky jednotlivých vitamínov zo skupiny B však majú synergický efekt a preto sa súborne zlučujú do B-komplexu, ktorý má maximálnu vstrebateľnosť v lipozomálnej forme. Lipozomálny B-komplex forte z našej dielne obsahuje už spomínané trio B1, B6, B12 ako aj vitamíny B2, B3, B5, B7, B9, ktoré spoločne tvoria silnú kombináciu vitamínov bojujúcich s únavou či komplikáciami so psychikou, no  riešia aj stavy so stabilizáciou hormonálneho systému, zlepšujú kvalitu vlasov a pokožky a majú tiež pozitívny vplyv na metabolizmus. Lipozomálny B-komplex Forte je tak vyhľadávaným doplnkom stravy, nielen kvôli jeho unikátnym vlastnostiam, ale aj zloženiu, ktoré má čisto vegánsky pôvod.

 

Nepodceňujte železo

 

Železo je minerálna látka, ktorú si ľudský organizmus nevie vytvoriť sám, napriek tomu, že v ňom má mimoriadne dôležitú úlohu. Zúčastňuje sa totiž na preprave kyslíka z pľúc do ostatných tkanív a jeho nedostatok sa prejavuje v anémií či únave. Preto by sme denne mali konzumovať dostatočné množstvo železa, ktoré je obsiahnuté napríklad v červenom a morčacom mäse, pečeni, rybách či morských plodoch ako aj v strukovinách alebo  špenáte. Keďže však vegetariáni i vegáni mäso nekonzumujú, oberajú telo o významný zdroj železa. Ten však môžu nahradiť vegánskymi doplnkami stravy. Výbornou pomôckou je v tomto prípade lipozomálne prírodné železo z lístkov karí v unikátnej kombinácii s vitamínom C, kyselinou listovou (vitamán B9) a už spomínaným supervitamínom B12, ktoré zabezpečia maximálne využitie všetkých spomínaných látok v organizme.

 

Silný hráč magnézium

 

Okrem B12 a železa dôležitú úlohu pri vegetariánstve a vegánstve zohráva aj horčík. Ten sa zúčastňuje vo viac ako 300 enzymatických procesoch, a keďže jeho bohaté zastúpenie v mäse nemusí byť v rastlinnej strave vždy vyvážené, je vhodné siahnuť po lipozomálnom magnéziu, ktoré momentálne ponúkame za zvýhodnenú cenu spolu B – komplex forte.