Aj vás trápi predmenštruačný syndróm? Poradíme vám, ako zmierniť jeho príznaky

Aj vás trápi predmenštruačný syndróm? Poradíme vám, ako zmierniť jeho príznaky

Aj vás trápi predmenštruačný syndróm? Poradíme vám, ako zmierniť jeho príznaky

 

Predmenštruačný syndróm (PMS) postihuje milióny žien v reprodukčnom veku po celom svete -  odhaduje sa, že s príznakmi PMS sa stretne až 75 % žien s pravidelným menštruačným cyklom. Či už ide o opakujúce sa psychické alebo fyzické problémy, všetky príznaky znižujú kvalitu života postihnutých žien a PMS by sa preto nemalo zľahčovať ako niečo, čo je prirodzené a nie je potrebné to riešiť.

Niektoré ženy pociťujú len miernu nervozitu, u iných sú ale príznaky podstatne intenzívnejšie a často si vyžadujú niekoľkodňovú práceneschopnosť a odbornú terapiu. PMS môže vyústiť až do jeho najzávažnejšej formy - predmenštruačnej dysforickej poruchy (PMDP), ktorá postihuje 2 – 10 % žien.   

Príznaky PMS sa zvyčajne objavujú okolo 20. roku života a pretrvávajú až do menopauzy. Najsilnejšie prejavy mávajú ženy vo veku okolo 30 rokov. Hoci sa touto problematikou zaoberajú viaceré vedecké výskumy, jednoznačné príčiny PMS zatiaľ nie sú známe. Vedci predpokladajú, že príčinou je veľký nepomer estrogénu a progesterónu, náhla hormonálna zmena na konci menštruačného cyklu a nedostatok serotonínu. To všetko sa podieľa na vzniku najčastejších príznakov PMS - negatívnych emócií ako sú hnev, podráždenosť až agresivita. Prečo však PMS postihuje len niektoré ženy, to zatiaľ nie je známe.

Ako sa PMS prejavuje a ako si žena môže pomôcť?

Aj vás trápi predmenštruačný syndróm? Poradíme vám, ako zmierniť jeho príznaky

Medzi najčastejšie príznaky PMS patria problémy s trávením a nadúvanie, ženy pociťujú napätie v prsiach, bolesť hlavy či svalov. Sú unavené, zle spia a majú problém sústrediť sa. Typickými prejavmi, ktoré si všimne aj okolie, sú akné a kožné problémy, striedanie nálad, pocit smútku až úzkosti. Príznaky PMS sa objavujú 1 až 2 týždne pred začiatkom menštruácie a množstvo žien si ich nevšíma. Na druhej strane stojí veľká časť žien, ktorým PMS pravidelne naruší bežné fungovanie života. 

Pri miernej forme PMS sa využívajú nefarmakologické metódy liečby a dôležitá je zmena životného štýlu ženy a zdravé stravovanie. Veľmi prospešná je pravidelná fyzická aktivita, počas ktorej sa do tela vyplavia hormóny šťastia, telo sa prekrví a žena má viac energie. Pozitívnym efektom je aj fakt, že cvičenie pomáha schudnúť a žena sa vo svojom tele cíti lepšie. Výborná je aj meditácia a jóga, ktorá telo a myseľ upokojí. Ďalej sa odporúča zdravý a dostatočne dlhý spánok, obmedzenie príjmu soli, cukru a tukov, ale taktiež kofeínu. Ženy trpiace príznakmi PMS by nemali fajčiť a konzumovať alkohol.

Zmena životného štýlu ma pozitívny vplyv aj na priebeh samotnej menštruácie. Žena, ktorá cvičí a zdravo sa stravuje, má dostatok energie a lepšie zvláda aj náročnejšie dni menštruačného cyklu. Pocit sviežosti počas dňa, ale i pohodlný spánok, zabezpečí správny výber hygienických vložiek. Pri silnej menštruácii je vhodné doplniť do tela aj železo. Prírodné železo z listov curry prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy, podporuje chuť do jedla a fyzickú výkonnosť.   

Čo ešte pomáha v boji s PMS?

Aj vás trápi predmenštruačný syndróm? Poradíme vám, ako zmierniť jeho príznaky

Žena by sa mala vyhýbať stresovým podnetom a nehanbiť sa o svojich pocitoch hovoriť. Aj keď na PMS neexistuje diagnostický test, je namieste porozprávať sa o problémoch s gynekológom. A to najmä vtedy, keď PMS sťažuje žene bežné fungovanie v spoločnosti či práci, alebo dokonca zhoršuje niektoré zdravotné problémy (depresia, alergia, astma či migréna).

Za jednu z príčin vzniku PMS sa považuje aj nedostatok základných vitamínov a minerálov. Ženy, u ktorých sa pravidelne objavujú príznaky PMS, mávajú pred menštruáciou nezdravé chute, alebo naopak, trpia nechutenstvom. Tak či onak, teplo nemá dostatok potrebných živín, žena je navyše nervózna a unavená, hormonálna nerovnováha tento stav iba prehlbuje. Je preto vhodné stravovať sa zdravo a do svojho jedálnička zaradiť potraviny bohaté na vitamíny skupiny B – najmä vitamín B6, ktorý zlepšuje náladu a pamäť, ale pomáha aj pri zlom trávení a nadúvaní. Ďalej je to vitamín E, kyselina listová, vápnik (ktorý znižuje únavu a depresiu) a antistresový minerál magnézium, alebo si pomôcť doplnkami stravy. O závažnosti ochorenia rozhoduje lekár, ktorý môže odporučiť aj farmakologickú liečbu, pozostávajúcu najčastejšie z hormonálnej terapie, ale niekedy i užívania antidepresív.