Dojčenie vplýva nielen na zdravie bábätka, ale i matky

Vďaka množstvu vedeckých publikácií dnes už vieme, aký dôležitý vplyv má zloženie materského mlieka na zdravie bábätka - výživa materským mliekom dáva základ imunity dieťatka. Len veľmi málo však vieme o tom, aký zásadný vplyv má dojčenie na zdravie matky. Tvorba materského mlieka totiž spotrebúva extrémne veľa energie a z tela ženy odčerpáva množstvo živín. Každá žena by preto mala dbať na správny a dostatočný kalorický príjem a dopĺňať potrebné vitamíny a minerály i prostredníctvom doplnkov výživy.

Dojčenie ovplyvňuje niekoľko faktorov. Denný príjem živín má zásadný vplyv na celkové zdravie matky, jej psychickú pohodu a výrazne ovplyvňuje aj zloženie materského mlieka. Živiny, ktoré prechádzajú do materského mlieka, ovplyvňujú zdravie bábätka nielen krátkodobo, ale bolo dokázané, že majú dlhodobé pôsobenie na jeho zdravie i v dospelosti. Nutričné zloženie materského mlieka totiž ovplyvňuje množstvo biochemických a metabolických procesov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri vývoji väčšiny orgánov – napríklad tráviaceho traktu, kardiovaskulárneho systému, pľúc či imunitného a nervového systému bábätka.

 Mother Breastfeeding her Child

Dojčiaca žena by mala denne prijať o 300 – 500 kalórií viac 

Pre telo matky je tvorba materského mlieka energeticky veľmi náročná. Väčšina živín prechádza do materského mlieka z nutričných zásob matky, ktorá ich následne musí doplniť zo stravy. Rovnako, ako ani počas tehotenstva už dávno neplatí, že „mamička by mala jesť za dvoch“, ani počas dojčenia by sa žena nemala prejedať. Dojčiace ženy by mali podľa najnovších výživových odporúčaní prijať približne o 20% kalórií viac, než v období pred tehotenstvom. Ak však dojčiaca žena neprijíma dostatok kalórií, ktoré sú potrebné na produkciu mlieka, živiny sa začnú odčerpávať z jej tkanív. V období dojčenia je preto dôležité upraviť svoj jedálny lístok tak, aby žena prijímala dostatok vitamínov, minerálov a stopových prvkov, čím zabezpečí nielen svoje zdravie, ale i zdravú a dostatočnú výživu bábätka. 

 

Snaha po pôrode rýchlo schudnúť ohrozuje zdravie matky i dieťatka

Je potrebné si uvedomiť, že na kvalitu materského mlieka vplýva nielen kvantita, ale hlavne kvalita potravy matky. Veľmi často sa stáva, že mamička popri starostlivosti o dieťa nemá dostatok času na prípravu jedla, alebo svojmu jedálničku nevenuje toľko pozornosť. A to je chyba. Pozor by si mali dávať aj alternatívne sa stravujúce ženy, ktorým môžu v strave chýbať dôležité živiny vo veľkom množstve.
V posledných rokoch je čoraz viac mamičiek, ktorých kalorický príjem počas dojčenia nie je dostatočný z dôvodu, že chcú po pôrode čo najskôr schudnúť. Ideálne je ale chudnúť postupne, a to 0,5 – 1kg za mesiac. Faktom zostáva, že výživové nároky na dojčiace ženy sú vyššie a dostatočný príjem živín matkou ovplyvňuje nielen jej zdravie, ale i schopnosť úspešne dojčiť bábätko.

 

 296_balicek-pre-dojciace-mamicky

 

Dojčíte? Pite spolu so svojím dieťatkom

Pri dojčení platí zásada, že mamička by mala piť spolu so svojím dieťatkom. Je vhodné piť v malých množstvách, ale nepreháňať to. Okrem vody a minerálok je dobré piť aj mlieko. Pozor si treba dávať na kávu a čierny čaj. Pri minerálkach je potrebné si všímať obsah sodíka, ktorý v tele zadržiava vodu a spôsobuje opuchy.

 

Dojčiace ženy by nemali s jedlom experimentovať

Strava ženy v období tehotenstva a dojčenia by mala byť pestrá a vyvážená s dostatkom bielkovín, vápnika, železa a vitamínov. Obdobie dojčenia nie je ideálne na experimentovanie, žena by mala konzumovať všetky základné potraviny, hlavne tie, ktoré sú charakteristické pre náš región a na ktoré je zvyknutá. Pre správne fungovanie tela ženy aj dieťatka je dôležité prijímať vitamín D a jód. Doplniť do tela dostatok jódu ale nie je také jednoduché, keďže sa vyskytuje najmä v rybách, morských živočíchoch a, samozrejme, v jodidovanej soli. Množstvo mamičiek počas dojčenia obmedzuje slnenie, konzumáciu rýb či nadmerné solenie, preto je v tomto prípadne vhodné investovať aj do výživových doplnkov. Kým denná odporúčaná dávka jódu pre dospelých je 150 μg (deti do 5 rokov 90 μg, deti od 6 do 12 rokov 120 μg), u tehotných a dojčiacich žien je to 220 až 250 µg. V tehotenstve a v období dojčenia potreba jódu značne stúpa.

Počas dojčenia sa mäso a mliečne výrobky „nekamarátia“

U žien, ktoré dojčia, býva nedostatočný príjem aj ďalších vitamínov a stopových prvkov. Ide najmä o vitamín B12, B6 a kyselinu listovú, vitamín E, horčík, vápnik a železo. Vápnik do tela doplníme jednoducho – konzumáciou mliečnych výrobkov. Dojčiace ženy by mali pamätať na to, že mliečne výrobky je vhodné jesť aspoň 2 hodiny pred jedlom, ktoré je bohaté na železo, pretože vápnik znižuje jeho vstrebateľnosť. Aj pri konzumácii vajíčok by si mali dojčiace ženy dávať pozor – vajíčka síce doplnia vitamín B12, ale kvôli salmonelóze sa odporúča uvariť ich natvrdo.

Aj koncentrácia vitamínu C v materskom mlieku  je dôležitá. Pohybuje sa od 44 do 158mg/L a veľmi málo súvisí s príjmom v strave matky.  Ak matka prijíma málo vitamínu C, jej telo obetavo udržuje hladinu vitamínu C v mlieku a to aj za cenu vlastného nedostatku. Naopak, ak prijíma extra veľa (nad 1000mg denne), do mlieka sa dostane aj tak len určité potrebné množstvo. Z toho vyplýva, že vitamíny by mala jesť predovšetkým matka, aby nemala vlastný nedostatok.

 

Dobrá imunita a psychická pohoda = zdravá mamička

Po pôrode je zdravý imunitný a nervový systém matky veľmi dôležitý – vďaka omega-3 mastným kyselinám, ktoré spoločne s horčíkom zaručujú psychickú pohodu, mamičky zvládajú stresové situácie pri starostlivosti o bábätko lepšie. Produkt Moringa Premium prirodzeným spôsobom zvyšuje energiu tehotným ženám a ženám po pôrode a jej užívanie sa odporúča aj po pôrode na podporu produkcie materského mlieka. Pri vitamínových doplnkoch je dôležité pozerať na vstrebateľnosť. Naše výrobky sú vyrobené na Slovensku a sú prevažne v lipozomálnej forme, ktorá má vstrebateľnosť 90-95%.