Kĺby trápia aj mladých ľudí – čo môže byť príčinou a čo s tým?

Kĺby trápia aj mladých ľudí – čo môže byť príčinou a čo s tým?

Zdroj: Andres Ayrton

Kĺby trápia aj mladých ľudí – čo môže byť príčinou a čo s tým? 

 

Už dávno neplatí, že kĺbová výživa je doplnkom stravy určeným primárne pre starších ľudí, ktorým sa kĺby opotrebúvajú prirodzene vekom. Nadmerné fyzické zaťaženie pri náročnej práci či športe, ale paradoxne i sedavý spôsob života, nezdravý životný štýl a obezita, toto všetko má na naše kĺby negatívny vplyv. Opotrebovanie kĺbov je čoraz bežnejšie u mladých ľudí a osteoartróza sa tak stala civilizačným ochorením. Ako opotrebovaniu kĺbov predísť?

Kedysi sa artróza považovala za ochorenie seniorov. Moderná doba so sebou však prináša boom sedavého spôsobu života, cukrovky, obezity a nezdravého životného štýlu u mladých ľudí, alebo naopak, miestami až extrémne zaťaženie kĺbov pri cvičení a športe. Mladí ľudia sú tak vystavení omnoho väčšiemu riziku poškodenia kĺbov ako v minulosti. Prvé zmeny sa môžu objaviť veľmi skoro – už okolo dvadsiateho roku života. Typickým prejavom je ranná pohybová stuhnutosť a bolesť kĺbov po dlhšom odpočinku, ale i pri pohybe a po nadmernej námahe, a to najmä vo večerných hodinách. Ďalšími príznakmi, ktoré nastupujú s rozvojom artrózy, sú opuch, rôzne deformity kĺbov až krívanie. V pokročilom štádiu ochorenia je kĺb tak poškodený, že je potrebné pristúpiť k operatívnemu riešeniu na nahradiť ho kĺbom umelým.

Zdravý životný štýl = zdravé kĺby

Rovnako ako pri väčšine civilizačných ochorení, aj pri artróze platí, že zdravý životný štýl znižuje riziko jej vzniku. Napríklad v prípade obezity sú kĺby niekedy až extrémne preťažované. Je tak namieste začať sa stravovať zdravšie, do života zaradiť pravidelnú pohybovú aktivitu a znížiť telesnú hmotnosť. Stačí začať prechádzkami v prírode či ľahkou turistikou, kedy sú dobrým pomocníkom paličky. Vďaka nim sú pri pohybe odľahčené kolená a členky.

tenis_2

Zdroj: SHVETS production

Naopak ľudia, ktorí vyznávajú zdravý životný štýl a majú dostatok pohybu, no pociťujú bolesti kĺbov, by mali zvážiť zníženie záťaže a nastaviť si primeranú pohybovú aktivitu a dostatok odpočinku. Rizikom je aj jednostranné zaťažovanie kĺbu pri športovej aktivite.

Aj naša strava má zásadný vplyv na zdravie kostí a kĺbov

Pri bolesti kĺbov pomôže aj príroda – obklady z kostihoja lekárskeho, brezy a repíku. Avšak zdravie kĺbov je potrebné podporiť aj stravou. Je vhodné konzumovať dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, pretože vitamín C je dôležitý pri tvorbe kolagénu – základnej zložky šliach a chrupaviek. Vhodné sú citrusové plody, bobuľové ovocie a listová zelenina. Telu tak dodáme nielen potrebné vitamíny, ale i množstvo antioxidantov, ktoré dokážu zmierňovať príznaky a samotný priebeh artritídy. 

klby2

Zdroj: Olia Danilevich

Domáci hovädzí vývar a huspenina zas do tela doplnia kolagén, ktorý je základnou stavebnou zložkou chrupaviek a kostí. Podieľa sa na správnom fungovaní spojivových tkanív svalov a kostí a má priaznivé účinky aj na zdravie kĺbov a väzív. Tieto pokrmy by sa však nemali konzumovať často a preto pri zvýšenej potrebe kolagénu (pri úraze alebo pri už rozvinutej chorobe kĺbov) je vhodné dopĺňať ho do tela prostredníctvom doplnku výživy. Hydrolizovaný kolagén z bioaktívnych peptidov zlepšuje stav kĺbov a väzív, kvalitu svalovej hmoty a znižuje riziko zranenia počas športu.

Zmierňovať bolesť a zápal pomáhajú omega-3 mastné kyseliny. Nájdeme ich najmä v morských rybách a preto je vhodné zaradiť do jedálnička napríklad tuniaka, lososa či sardinky. Organizmus okrem mastných kyselín dostane aj dávku vitamínu D, ktorý pôsobí preventívne pred vznikom artritídy a osteoporózy – teda rednutím kostí.

Dá sa spraviť pre zdravie kĺbov ešte viac?

Zdravie kĺbov, chrupaviek a svalov je možné podporiť aj komplexne. Avita kĺbová výživa pomáha ľuďom, ktorí majú kĺbové ťažkosti, ale účinkuje aj proti starnutiu. Na rozdiel od bežných produktov na podporu zdravia kĺbov, ktoré obsahujú kombináciu Glukozamínu hydrochloridu a Chondroitín sulfátu, je naša kĺbová výživa doplnená o kyselinu hyalurónovú, polysacharidy a kolagén. 

Glukozamín je dôležitým stavebným prvkom chrupavky, ktorý pôsobí protizápalovo a využíva sa pri problémoch s artritídou. Chondroitín sulfát vytvára v kostnej chrupavke hmotu, vďaka ktorej si telo ukladá kolagén. Zvyšuje tvorbu kyseliny hyalurónovej a chrupavke navracia elasticitu a zlepšuje pohyblivosť kĺbov. Pôsobí protizápalovo a spomaľuje priebeh artrózy.

Prítomnosť kyseliny hyalurónovej pomáha zvlhčovať mäkké tkanivá, znižovať trenie a zlepšiť pohyb medzi chrupavkami, vďaka čomu kĺby fungujú správne a nebolia. Kolagén pomáha pri zníženej pohyblivosti kĺbov, zápaloch i osteoporóze.