5 dôvodov, prečo by mali dojčiace ženy a ženy po pôrode užívať magnézium

V období po pôrode je pre čerstvé mamičky, najmä tie, ktoré dojčia, veľmi dôležité zamerať sa popri všetkých povinnostiach na starostlivosť aj o svoje zdravie. Podporia tak rýchlejšie zotavenie po pôrode a poskytnú optimálnu výživu pre dieťa. Často prehliadanou živinou, ktorá hrá veľmi dôležitú úlohu počas dojčenia a po samotnom pôrode, je magnézium (horčík). Prečítajte si 5 dôležitých dôvodov, prečo by dojčiace ženy a ženy po pôrode mali zvážiť užívanie doplnku horčíka.

 

Dojčiace ženy a ženy po pôrode užívať magnézium

 

Magnézium podporuje zotavenie po pôrode

Obdobie po pôrode je pre telo každej ženy náročným časom hojenia a regenerácie. Horčík je minerál nevyhnutný pre správnu funkciu svalov, vrátane maternice. Pomáha jej vrátiť sa do stavu pred otehotnením. Okrem toho horčík podporuje zdravie kostí. U väčšiny žien sú ale hladiny tohto minerálu vyčerpané už počas tehotenstva, preto je užívanie magnézia po pôrode mimoriadne dôležité.

Potvrdzuje to aj gynekológ MUDr. Tomáš Danys, PhD., MPH z Gynekologickej a pôrodníckej ambulancie z Nových Zámkov, ktorý hovorí, že: „Tehotnosť predstavuje stav magnéziového nedostatku a potreba horčíka sa v I. a II. trimestri zvyšuje o 10%, v III. trimestri o 30%, v období dojčenia o 25%. Najnižšie hodnoty magnézia v tele sú medzi 24. - 30. týždňom tehotnosti.“

Horčík zvyšuje kvalitu materského mlieka

Každá dojčiaca žena chce poskytnúť svojmu dieťaťu vysokokvalitné materské mlieko. Práve horčík hrá veľmi dôležitú úlohu pri tvorbe a zložení materského mlieka. Navyše zabezpečuje, aby dieťa dostávalo základné živiny, ktoré potrebuje.

Materské mlieko najlepšie podporí imunitu malých detí

Základ imunitného systému sa tvorí už v prenatálnom období, teda v čase, keď je bábätko ešte u mamičky v brušku. Toto obdobie, a prvé roky po narodení dieťatka, je pre vývoj imunity najdôležitejšie. Po pôrode sú však funkcie a množstvo niektorých zložiek imunitného systému znížené. V súčasnosti sa opäť čoraz viac hovorí o význame dojčenia a medzi mamičkami môžeme pozorovať trend dojčiť bábätko dlhšie, ako tomu bolo v minulosti. Výživa v ranom období je totiž najvýraznejším faktorom, ktorý má zásadný vplyv na vývoj imunity dieťaťa. Optimálnu výživu pre malé dieťa predstavuje práve materské mlieko. Magnézium podporuje tvorbu a zloženie materského mlieka.

Dieťatko, ktoré je dojčené, dostáva v potrave okrem dôležitých nutričných látok aj imunoaktívne zložky a ďalšie látky (napríklad oligosacharidy), ktoré pomáhajú vytvoriť v tráviacom trakte zdravú mikroflóru. Tá zabezpečuje správne fungovanie slizničného imunitného systému. Črevná mikroflóra detí, ktoré nie sú dojčené, je odlišná a tento fakt má výrazný vplyv aj na vývoj imunity dieťatka. Prečítajte si viac o vývoji imunitného systému detí.

Zabudnite na popôrodnú depresiu

Obdobie po pôrode býva sprevádzané hormonálnymi výkyvmi a emočnými zmenami, vrátane často až ťažkej popôrodnej úzkosti (depresie) a výkyvov nálad. Horčík je minerál, ktorý má upokojujúci účinok na náš nervový systém, podporuje relaxáciu a znižuje úzkosť.

Po pôrode je zdravý imunitný a nervový systém matky veľmi dôležitý – vďaka omega-3 mastným kyselinám, ktoré spoločne s horčíkom zaručujú psychickú pohodu, mamičky zvládajú stresové situácie pri starostlivosti o bábätko lepšie. Produkt Moringa Premium prirodzeným spôsobom zvyšuje energiu tehotným ženám a ženám po pôrode, a jej užívanie sa odporúča aj po pôrode na podporu produkcie materského mlieka.

Preto zaradením doplnku horčíka do každodennej rutiny môžu dojčiace ženy podporiť svoju psychickú pohodu a stabilizovať si náladu, vďaka čomu sa budú cítiť lepšie aj ich bábätká. Potvrdzuje to aj MUDr. Eva Beňová, pediatrička s viac ako 35-ročnou praxou: „V tomto období plnom zmien a nových výziev je základom podpora okolia a vytvorenie psychickej pohody matky, ktorá sa potom prenesie aj na dieťa.“

 

Zdrava strava pre dojciace zeny

 

Aj dojčiace matky môžu byť plné energie

Starostlivosť o novorodenca si vyžaduje značné množstvo energie a trpezlivosti. Horčík sa v ľudskom tele podieľa na tvorbe energie, podporuje metabolizmus sacharidov a tukov. Suplementáciou horčíka môžu dojčiace ženy zvýšiť svoju energetickú hladinu a bojovať proti popôrodnej únave. Čerstvé mamičky by navyše nemali zabúdať na dostatočný kalorický príjem, pretože dojčiaca žena by mala denne prijať o 300 – 500 kalórií viac.

Spite ako bábätko

Nedostatok spánku je bežnou súčasťou väčšiny dojčiacich žien a žien po pôrode. Začlenením horčíka do stravy môžu čerstvé mamičky podporiť pokojný spánok, vďaka čomu budú cítiť viac energie, čo bude v konečnom dôsledku prospešné pre matku i dieťatko. Ak mávate problémy so spaním, pozrite si naše tipy, ako spať kvalitne a zdravo.  

Zdravá matka vďaka lipozomálnemu magnéziu

Zvýšenú spotrebu magnézia majú nielen ženy po pôrode a v čase dojčenia, ale už aj počas tehotenstva. Horčík sa totiž podieľa na stavbe orgánov plodu, tvorbe jeho kostí a vývoji centrálnej nervovej sústavy. Jeho nedostatok sa prejavuje kŕčmi v nohách tehotnej ženy a môže viesť až k predčasnému pôrodu.

Či už ste tehotná, alebo milované bábätko práve dojčíte, nezabudnite na dopĺňanie magnézia. MUDr. Katarína Vicianová, I. detská klinika DFNsP a LFUK uvádza, že: „Odporúčaná denná dávka horčíka je pre tehotné ženy 400 mg a pre dojčiace 450 mg.“ Najúčinnejšia, lipozomálna (tekutá) forma horčíka už v 1 čajovej lyžičke (5 ml) denne zvýši hladinu magnézia vo vašom tele. Dávku si stačí zamiešať v 1dcl džúsu či vody a vypiť.

Foto: Shutterstock
Text: Avita