Pečeň nemusí poškodzovať iba alkohol

Žltooranžové korenie kurkuma proti rakovine. Vážne!

Pečeň nemusí poškodzovať iba alkohol

 

Pečeň dospelého človeka váži približne 1,5 kg. Je to najväčšia a najkomplexnejšia žľaza v ľudskom organizme. Spoliehame sa na jej neobyčajne dobrú regeneračnú schopnosť, ale pacienti hepatologických ambulancií by vedeli rozprávať o tom, že aj táto „supervlastnosť“ má svoje hranice. A poškodenie pečene nemusí vôbec súvisieť s alkoholom!

V súvislosti s pečeňou sa často používajú slová ako steatóza, čiže stukovatenie, fibróza a cirhóza. Zjednodušene sa dá povedať, že sú to štádiá poškodenia pečene.

Najčastejším ochorením pečene vôbec je diagnóza, o ktorej ste možno ešte vôbec nepočuli. Nealkoholová tuková choroba pečene (steatóza) sa po dlhú dobu nemusí prejaviť nijakými príznakmi. Jednoduchá forma tohto ochorenia však bez liečby  v 10 – 25 % prípadov pokračuje do štádia tzv. nealkoholovej steatohepatidídy, čo už je zápal pečene. Tieto dve štádiá ochorenia sú zvrátiteľné, poškodzovanie pečene sa ešte dá zastaviť pri zmene životosprávy a správnej liečbe.

Každý piaty človek má stukovatenú pečeň

Stukovatenie pečene sa obyčajne zistí u lekára počas ultrazvuku brušnej dutiny. Je potrebné venovať mu pozornosť a zmeniť životosprávu. Zákernosť poruchy spočíva v tom, že pečeň nebolí, preto sa zdravotný problém často prejaví až v pokročilom štádiu. Chorobu majú najčastejšie obézni ľudia, pričom najrizikovejší je mužský typ tučnoty, pri ktorom sa tuk ukladá najmä na bruchu a vo vnútornostiach. Zriedkavejšie majú túto chorobu aj štíhle osoby, najmä vtedy, ak majú narušenú látkovú premenu tukov.

Podľa hepatológa profesora Štefana Hrušovského je steatóza v rámci slovenskej populácie veľmi častá a doslova každý piaty dospelý človek má nejaké stukovatenie. To je ešte plne reverzibilné, vratné štádium. Ak si človek vstúpi do svedomia a zmení svoj životný štýl, schudne, bude dôsledne liečiť pridružené choroby, ako je cukrovka či vysoké hodnoty tukov v krvi, môže svoju pečeň zachrániť. Pomôcť mu môžu aj rôzne prípravky určené na regeneráciu pečene. Pri ľahkej forme stukovatenia pečene sú pečeňové testy v norme. Ak však v pečeni prebieha aj zápal, ide o steatohepatitídu. Pod vplyvom reparačných procesov sa rozmnožujú fibrózne bunky a vznikajú akési mikroskopické jazvičky, ktoré postupne prenikajú celou pečeňou. Tomu sa hovorí väzivovatenie, fibróza pečene. A fibróza už môže byť naozaj nebezpečná, aj keď jej prvé štádiá sa ešte stále dajú liečiť a vyliečiť.

Od stukovatenia ku fibróze a cirhóze

Asi 25–30 % pacientov so zápalom pečene (steatohepatitídou) má už v čase stanovenia diagnózy pokročilú fibrózu pečene, 10–15 % z nich ma už dokonca pečeňovú cirhózu. Cirhózu pečene môžu mať aj pacienti, ktorí sa alkoholu v živote nedotkli!

Výskyt stukovatenia pečene a ďalších štádií poškodenia tohto dôležitého orgánu narastá nielen na Slovensku, ale celosvetovo. S ochorením sa spája obezita, metabolický syndróm, sedavý spôsob života a zlá životospráva. Rizikovými faktormi sú cukrovka 2. typu, obvod pása viac ako 102 cm u mužov a viac ako 88 cm u žien, zvýšená hladina tukov v krvi a nízka hladina „dobrého“ HDL cholesterolu.

Ochorenie je bezpríznakové, takže je ho veľmi ťažké bežne vystopovať a odhaliť. Problémy s trávením, nevoľnosť, nadúvanie či bolesť v hornej časti brucha, opuchy nôh, hromadenie tekutiny v brušnej dutine, zvýšená tvorba modrín a kožné zmeny sa objavia až v pokročilom štádiu. Pacienti bývajú častejšie unavení, malátni. Žltnutie kože a očných bielok je už vážnym prejavom rozvinutého ochorenia.

Hepatológovia zvyknú pacientov ubezpečovať, že im nehrozí závažná porucha pečene, ak tam nie je fibróza. Kým nemajú fibrogénny zápal pečene. Ak sa však prejaví nejaké štádium fibrózy, je potrebné vyvinúť naozaj veľké úsilie na úpravu stavu – schudnúť, perfektne kompenzovať cukrovku, upraviť metabolizmus tukov.

Najohrozujúcejším stavom je, ak sa na chronickú chorobu nabalí akútne. Napríklad človek má fibrózu pečene, ktorá dospela do nejakého štádia – a súčasne popíja alkohol. Vtedy je vysoká pravdepodobnosť zlyhania tohto orgánu. Ľudia obyčajne neveria, že je to také závažné. Ale choroby pečene a úmrtia na ne len veľmi tesne zaostávajú za srdcovými infarktmi či cievnymi mozgovými príhodami.

 pecen2

Koho ohrozuje poškodenie pečene?

Diabetici

Nábeh na stukovatenie pečene má až 60 % pacientov s cukrovkou (diabetes mellitus 2. typu). Cukrovka teda výrazne zvyšuje riziko stukovatenia pečene.

 

Obézne osoby

Ľudia s nadbytočnými kilami majú širší obvod v páse, zvyčajne trpia poruchami tukového metabolizmu a prejavmi metabolického syndrómu, čo výrazne zvyšuje riziko stukovatenia pečene.

 

Pacienti s vysokým krvným tlakom

 

Stukovatenie pečene čoraz viac postihuje aj mladšiu generáciu, nemusí trápiť len starších či obéznych. Rizikovými faktormi vzniku ochorenia je nielen nesprávny životný štýl či obezita, ale aj hypertenzia. ň

 

Iné rizikové skupiny

 

Odhaduje sa, že vyššie riziko  ochorenia vzniká aj pri vírusových hepatitídach (laicky sa im hovorí žltačka typu A, B, C...), infekčnej mononukleóze a pri poruchách výživy. Môže však vzniknúť aj ako vedľajší účinok niektorých liekov. Odborníci varujú aj pred drastickým chudnutím, pretože vtedy sa tukové zásoby zvyknú mobilizovať a vzniká väčšia zásoba podkožného a brušného tuku, ktorý pečeň musí následne spracovať.