Žltooranžové korenie kurkuma proti rakovine. Vážne!

Žltooranžové korenie kurkuma proti rakovine. Vážne!

Žltooranžové korenie kurkuma proti rakovine. Vážne!

Kurkuma pravá je rastlina z čeľade ďumbierovité. Tradične sa používa v indickej kuchyni, z Indie napokon pochádza až 94 % kurkumy na svete. Využíva sa z nej podzemok. Toto ajurvédske liečivé korenie dodáva indickému jedlu charakteristickú chuť i farbu a je dôležitou súčasťou koreniacej zmesi karí. Ale dokázateľne chráni pred rakovinou, dokonca ju pomáha liečiť!

 

Je to tak, kurkuma sa zaraďuje medzi protirakovinové koreniny. Korenie sa získava mletím usušenej podzemnej časti tropickej krovitej trvalky Curcuma longa. Korenina je v Indii posvätná, má mimoriadne miesto v jej sociálnych, kultúrnych a liečiteľských tradíciách. Je tu najdôležitejšou súčasťou stravy, Indovia priemerne skonzumujú 1,5 až 2 gramy kurkumy denne a máloktorá potravina či korenina je tak špecificky viazaná na kultúru oblasti svojho pestovania. ,,Medzi mnohými vedcami vládne zhoda v názore, že kurkuma môže byť príčinou veľkých rozdielov vo výskyte niektorých druhov rakoviny v Indii a západných krajinách. Táto hypotéza je založená na skutočnosti, že kurkuma sa vo veľkom množstve konzumuje predovšetkým v Indii a tiež ju potvrdzujú početné laboratórne výsledky v súvislosti s protirakovinovým účinkom kurkumínu, ktorý je primárnou aktívnou zložkou kurkumy," píše sa v publikácii Výživa ako zbraň proti rakovine (vyd. Baltneotherma).

Silné protizápalové účinky

V odbornom časopise Revue medicíny sa zas píše: ,,Za prospešné účinky zodpovedajú kurkuminoidy, prírodné fenolové žlté pigmenty. Najdôležitejší a najviac preštudovaný kurkuminoid je kurkumín. Droga sa využíva pre antioxidačné, antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Je stredobodom intenzívneho výskumu najmä vďaka svojej protizápalovej aktivite, ktorá má veľký potenciál ovplyvniť riziko vzniku chorôb, v patogenéze ktorých najvýznamnejšiu úlohu zohráva chronický zápal (nádorové choroby, diabetes, ateroskleróza, metabolický syndróm). Kurkuma sa využíva pri chronických zápalových ochoreniach, ako je aj reumatoidná artritída."

Podľa výskumov kurkumín práve v kombinácii s fosfatidylcholínom (lecitínom, ten je automatickou súčasťou lipozómových prípravkov) výrazne znižuje bolesť, markery zápalu a zlepšuje funkcie kĺbov osteoartritických pacientov. Navyše sa užívanie zdá byť bezpečné aj pri dlhodobej terapii. Preto sa používa na zmiernenie artritídy a môže byť prospešné aj pri bolesti svalov, zápale klbov, dokonca pri syndróme karpálneho tunela! Silné protizápalové účinky spočívajú aj v znižovaní hladiny histamínu pri histamínovej intolerancii.

Kurkumín ako účinný antimutagén

Iná, nemenej zaujímavá publikácia Ako nezomrieť (vyd. Noxi)  , uvádza: ,,Práve kurkuma pomáha zabraňovať poškodzovaniu DNA, ktoré spôsobuje fajčenie. Od roku 1987 testoval Národný inštitút na výskum rakoviny tisíce rozličných chemopreventívnych zlúčenín a ich účinky, ktoré zabraňujú rakovine na chemickej úrovni. Iba niektoré z nich sa dostali až do fázy klinických testov. Jedno z najsľubnejších je kurkumín, jasnožlté farbivo, ktoré sa nachádza v kurkume. Chemopreventívne látky sa rozdeľujú do rôznych podskupín podľa toho, aký účinok majú na vývoj rakoviny v jej rôznych štádiách. Karcinogénne blokátory a antioxidanty pomáhajú zabrániť počiatočnému mutácie DNA a antiproliferatívne činitele bránia rastu tumorov a ich šíreniu. Kurkumín je v tomto výnimočný, pretože pravdepodobne patrí do všetkých skupín, to znamená, že môže pôsobiť proti vzniku aj rastu rakovinových buniek."

Och! To je predsa veľmi nádejné! Vedci totiž skúmali, aký účinok má kurkuma na schopnosť rôznych karcinogénov vyvolať mutáciu DNA a zistili, že kurkumín je naozaj účinný antimutagén proti niekoľkým bežným látkam spôsobujúcim rakovinu. Problém bol v tom, že tieto pokusy sa uskutočnili len ,,in vitro", čiže v laboratórnych podmienkach. Určite by bolo neetické pokusne vystaviť ľudí zhubným účinkom karcinogénov. Ľudia nie sú morčatá. Niekomu však napadlo urobiť pokus na ľuďoch, ktorí vystavujú svoje telá karcinogénom dobrovoľne. Na fajčiaroch!

Čo sa stane, keď fajčiari užívajú kurkumu?

Ako to prebiehalo? Jeden zo spôsobov, ako zmerať hladinu chemických látok, ktoré spôsobujú mutáciu DNA u ľudí, je nakvapkať ich moč na baktérie v Petriho miske. Baktérie majú takisto DNA. Je to spoločný genetický jazyk všetkých živých organizmov na Zemi. Potvrdilo sa, že moč nefajčiarov vyvolá v porovnaní s fajčiarmi podstatne menej mutácií DNA, lebo v ich tele sa nachádza menej karcinogénnych látok. Keď fajčiari začali jesť kurkumu, mutácie im klesli až o 38 %!

,,Je zrejmé, že kurkumín tiež pomáha regulovať naprogramované odumieranie buniek," píše sa v spomínanej knihe. ,,Naše bunky sú prirodzene naprogramované tak, aby uvoľnili miesto novým bunkám. Je to proces známy ako apoptóza. Niektoré bunky však prežívajú dlhšie, ako treba a sú to práve rakovinové bunky, ktoré dokážu vyradiť z činnosti tento samovražedný mechanizmus. V takých prípadoch začnú vytvárať tumory a ďalej sa šíriť do celého tela prostredníctvom metastáz. Avšak kurkumín, zdá sa, má schopnosť znovu naštartovať samodeštrukčný mechanizmus rakovinových buniek. Avšak môže rakovinové bunky zabíjať aj priamo. Tak, že v ich vnútri aktivuje enzýmy, tzv kapsázy, ktoré rozložia ich proteíny a zničia ich."

Zníženie počtu polypov vedúcich ku črevnej rakovine

Viaceré ďalšie štúdie potvrdili protirakovinový účinok kurkumínu na experimentálnych modeloch. Je to napríklad model, ktorý využíva geneticky modifikované myši, u ktorých sa spontánne tvoria polypy v tráviacom trakte, čo je významný rizikový faktor pre rakovinu hrubého čreva. Po podávaní kurkumínu sa zistil výrazný pokles (o 40 %) rozsahu týchto polypov. Výsledky naznačujú, že pridávanie kurkumy do stravy osobám, u ktorých sa už polypy objavili, môže pomôcť zabrániť ich ďalšiemu vývoju!

Zdá sa, že rakovina hrubého čreva je jedným z druhov rakoviny, pri ktorom môže mať kurkumín najväčší pozitívny výsledok. Táto hypotéza vyplýva z pozorovania, že kurkumín znižuje hladinu enzýmu COX-2 zodpovedného za tvorbu látok podporujúcich zápal (acylpyrín a široko využívané protizápalové lieky tiež inhibujú tento enzým), čo je priaznivá vlastnosť kurkumínu pri rakovine hrubého čreva. Kurkumín vedie aj ku zvýšenej citlivosti nádorových buniek na konvenčnú liečbu, podporuje protinádorový účinok radiácie, potláča rezistenciu kolorektálneho karcinómu na rádioterapiu.

Pri lipozomálnej technológii vstrebateľnosť nie je problém

Viaceré štúdie preukázali účinnosť kurkumínu ako látky potláčajúcej šírenie metastáz karcinómu pečene, pľúc, prsnej žľazy, prostaty, žalúdka, vaječníkov, hrtana, kolorektálneho karcinómu, melanómu či gliómu, osteosarkómu a karcinómu úst či jazyka!

Kurkumín poskytuje aj významnú ochranu pred vznikom sivého očného zákalu. Odporúča sa dokonca pre správne fungovanie pečene, aj pri žltačke a na zníženie zvýšenej hladiny pečeňových enzýmov. Kurkuminoidy zlepšujú symptómy nevoľnosti, nadúvania, používajú sa pri tráviacich ťažkostiach. V ázijskej kuchyni sa korenie používa v liečbe nádchy, prechladnutia, kožných infekcií, pečeňových a obličkových chorôb.

Kurkumín v kurkume má však jeden nedostatok, a to je jeho biologická využiteľnosť (miera jeho vstrebateľnosti do krvi). Nie je to však problém pri lipozomálnej technológii, ktorá zabezpečuje vysokú vstrebateľnosť účinnej látky ukrytej v lecitínových lipozómových ,,bublinkách" slúžiacich ako jej nosiče.

 

CURCUMIN LIPOSOMAL PLUS

Dospelí: 1 x denne 10 ml (1x denne jedna polievková lyžica)
Kurkumín: 2000 mg v jednej dávke