ZINOK+SELÉN=SILNEJŠIA IMUNITA

ZINOK+SELÉN=SILNEJŠIA IMUNITA

ZINOK+SELÉN=SILNEJŠIA IMUNITA

 

Súčasná pandémia koronavírusu rozprúdila diskusiu o posilňovaní imunity. Vitamín Dvitamín C nájdeme určite v takmer každej domácej lekárničke. Nie sú to však len vitamíny, ktoré zvyšujú imunitnú odolnosť organizmu. Najdôležitejšími minerálmi s imunostimulačným účinkom sú zinok a selén. 

Zinok je minerál, ktorý je v ľudskom tele koncentrovaný najmä vo svaloch, kostiach, koži, obličkách, podžalúdkovej žľaze a očiach a u mužov v prostate. Vo vysokej koncentrácii sa nachádza v očných tkanivách, najviac v očnej dúhovke. Pri jeho zníženej hladine môže dôjsť až k poruchám zraku. Okrem toho má zinok významné účinky protivírusovej obrany – podporuje tvorbu interferónov a bunkové mechanizmy protivírusovej imunity. Jeho nedostatok v organizme sa prejavuje častými infekciami – aj horných dýchacích ciest. V prípade výskytu rizikových faktorov pre ochorenie COVID-19, akými sú napríklad vyšší vek, obezita, cukrovka či rôzne poruchy imunity, môže mať nedostatok zinku závažné dôsledky. 

Štúdie dokazujú, že pri bežnom prechladnutí môže včasné užívanie zinku skrátiť trvanie ochorenia o 1-3 dni a v laboratóriách (v štúdiách in vitro) sa dokázala schopnosť zinku zabrániť rozmnožovaniu rinovírusov (spôsobujú prechladnutie) a koronavírusov SARS-CoV. Zinok tiež pomáha znižovať   aktivitu enzýmu ACE2, ktorý je nevyhnutný na prestup vírusu do bunky. Navyše, má preukázané antibakteriálne účinky a jeho antioxidačné účinky pomáhajú znižovať oxidačný stres buniek.

ZINOK+SELÉN=SILNEJŠIA IMUNITA+

Aj keď množstvo zinku, ktoré naše telo potrebuje, nie je vysoké, jeho účinky na náš organizmus sú obrovské. Ľudské telo však nedisponuje systémom, ktorý by zásoby zinku udržiaval a príjem zo stravy (cereálie, mäso, morské ryby, zelený špenát, orechy, strukoviny či horká čokoláda) obyčajne nepokryje dennú potrebu. Denné dávky zinku odporúčané WHO sú priemerne 8,5 mg denne. U detí sa pohybujú od 5 do 7 mg, u dospelých 15 mg, u športovcov a rizikových skupín 25 mg. V prevencii respiračných ochorení je odporúčaná denná dávka maximálne 25 mg a to z dôvodu, že nadbytok zinku v tele vedie k nedostatku medi, čo môže následne narúšať metabolické pochody závislé od katiónu medi. V liečbe pacientov s ochorením COVID-19 je potrebné použiť mnohonásobne vyššie dávky.

Minerál selén sa v organizme nachádza najmä v pečeni, obličkách, slezine a pankrease. V mužskom tele ho nájdeme aj v semenníkoch, vďaka čomu ovplyvňuje potenciu a dozrievanie spermií. Okrem plodnosti je nevyhnutný pre naše srdce, nervy, pohybový aparát, podporuje imunitný systém, udržiava zdravé vlasy a nechty a prispieva aj k správnemu fungovaniu štítnej žľazy nervy. Okrem toho, rovnako ako zinok, aj selén chráni naše oči. A to tak, že neutralizuje voľné radikály, ktoré dokážu poškodiť sietnicu a iné časti oka.

Častým prejavom nedostatku selénu v organizme je znížená výkonnosť až slabosť, poruchy pečene a kožné ochorenia.

ZINOK+SELÉN=SILNEJŠIA IMUNITA

Aj selén má imunostimulačné účinky - vo  forme  seleničitanu sodného  je schopný znemožniť prienik vírusu cez zdravú bunkovú membránu, čím bráni šíreniu infekčnosti. Dáta ukazujú, že v krvi pacientov pozitívnych na COVID-19 bol pozorovaný nedostatok selénu. Doterajšie poznatky vedcov v súvislosti s ochorením COVID-19 potvrdzujú, že vyššie hladiny selénu v tele sú spojené s lepším prežívaním pacientov s koronavírusom.  

Posilnite si imunitu vďaka lipozomálnej kombinácii zinok + selén.