Spanie s ponožkami – aké prináša benefity?

Spanie s ponožkami je témou na dlhú diskusiu – sú ľudia, ktorí nedajú na spanie s ponožkami dopustiť, a sú takí, ktorí milujú pocit „holých“ nôh. Či už patríte do prvej, alebo druhej skupiny, možno vás zaujíma, ako to vidí veda. Mali by sme spať s ponožkami, alebo radšej nie? Má to pre nás zdravotné výhody? A ak áno, prispejú ponožky k lepšiemu spánku?

 

Spanie s ponožkami aké prináša benefity

 

Spanie s ponožkami urýchľuje zaspávanie

Ak si dáte ponožky na spanie, vaše nohy zahrejú, vďaka čomu sa zvýši krvný obeh, zníži telesná teplota a do mozgu sa vyšle signál, že je čas ísť spať.

Nosenie ponožiek do postele je prospešné pre proces distálnej vazodilatácie. Ak sú vaše nohy studené, telesná teplota sa môže zvýšiť. Deje sa to preto, že vaše telo posiela viac krvi (a aj tepla) do okrajových častí tela, akými sú napríklad aj nohy, aby ich udržalo v teple. Keď spíte s ponožkami, vaše nohy sú teplejšie, čo napomáha rozširovať krvné cievy stiahnuté v chlade. To nám umožní uvoľniť viac tepla cez pokožku a ochladiť zvyšok tela, a my dokážeme rýchlejšie zaspať.

S ponožkami si pospíte dlhšie

Šesť mužov sa zúčastnilo štúdie, počas ktorej boli sledovaní za dvoch rôznych podmienok – spanie s ponožkami a bez nich. Štúdia zistila, že títo muži spali s ponožkami o 32 minút dlhšie ako bez nich, s ponožkami zaspávali v priemere o 7,5 minúty rýchlejšie, a počas spánku sa zobudili 7,5-krát menej ako tí, ktorí ponožky na spanie nenosili.

Spánok s ponožkami vám teda môže pomôcť rýchlejšie zaspať, ale aj spať dlhšie. Deje sa to preto, lebo naše telo prechádza počas dňa rôznymi fázami zahrievania a ochladzovania na základe nášho cirkadiánneho rytmu. Pred spaním sa naše telo prirodzene ochladzuje. Výsledky štúdie z roku 2007 naznačujú, že zahriatie nôh pred spaním môže pomôcť znížiť telesnú teplotu a rýchlejšie zaspať.

Ponožky a menopauza

Mnohé ženy si myslia, že spanie s ponožkami ich telo ešte viac zahreje a zvýši tak frekvenciu návalov horúčavy počas menopauzy. Opak je však pravdou - teplé nohy zvyšujú krvný obeh, ktorý stabilizuje telesnú teplotu a frekvenciu návalov tepla môže pomôcť znížiť.

Počas spánku môže telo ženy v menopauze vysielať signály na zahriatie v dôsledku nerovnováhy hormónov, ktorá spôsobuje návaly horúčavy. Zakrytie chodidiel ponožkami môže pomôcť regulovať prietok krvi, čím pomôžete udržať si stabilnú teplotu.

Spanie v ponožkách zlepší váš orgazmus

Ak vás trápia suché a popraskané päty, môže to byť spôsobené neustálym vystavením chladnému a suchému vzduchu, ktorý vysušuje aj pokožku nôh. Skúste spánok v ponožkách a predtým, ako si ponožky obujete, si nohy navlhčite napríklad hydratačným krémom. To by malo pomôcť udržať vlhkosť a zlepšiť jemnosť pokožky chodidiel počas spánku.

 

S ponožkami si pospíte dlhšie

 

Okrem lepšieho spánku môže nosenie ponožiek do postele zlepšiť aj váš sexuálny život. Malá európska výskumná štúdia dospela k záveru, že u žien, ktoré nosili do postele ponožky, sa zvýšila schopnosť dosiahnuť orgazmus o 30 %.

Spanie s ponožkami a voňavé nohy

Spánok s ponožkami pomáha zlepšiť krvný obeh. Ak sú však ponožky, v ktorých spíte, príliš sťahujúce a tesné, mohlo by to spôsobiť zníženie prietoku krvi. Vyhnite sa noseniu kompresných ponožiek na spanie, pokiaľ vám to lekár neodporúča pre váš zdravotný stav. Rovnako platí, že ak vaše ponožky nie sú priedušné, môže to brániť uvoľňovaniu tepla z vášho tela.

Ak sa rozhodnete skúsiť spanie s ponožkami, najlepšie je uistiť sa, že sú priedušné, čisté a svieže. Vyberte si každý večer nový pár ponožiek, aby ste eliminovali rast baktérií - nosenie čistých a voľnejších ponožiek totiž môže zabrániť vzniku zápachu a infekcií vašich chodidiel.

Spanie s ponožkami nie je pre každého

Ak trpíte opuchmi nôh, problémami s krvným obehom alebo akýmkoľvek iným problémom, ktorý môže ovplyvniť prekrvenie končatín, spánok s ponožkami pre vás nemusí byť vhodný. Ak máte obavy, vždy sa najskôr poraďte s lekárom.

Zabudnite na starosti

Hoci ponožky naozaj môžu pomôcť zlepšiť spánok, nedokážu spraviť zázraky. Mnoho ľudí má problém večer zaspať len preto, že v posteli premýšľajú nad prácou či rôznymi problémami, ktoré ich trápia. Je dôležité uvedomiť si, že všetky starosti sa lepšie riešia, keď má človek dostatok energie a je vyspatý, pretože kvalitný spánok zlepšuje aj naše kognitívne funkcie.

Počas stresového obdobia vám môže pomôcť užívanie magnézia, ktoré podporuje nervový systém a pôsobí regeneračne – pred spánkom uvoľňuje svaly a telo príjemne zrelaxuje. Okrem magnézia odporúčame užívať aj Ashwagandhu-aa, ktorá prispieva k zníženiu stresu a zlepšuje spánok.

Lipozomálny komplex Relaxin, pozostáva okrem Ashwagandhy aj zo špeciálneho extraktu zo šafránu, ktorý obsahuje komplex bioaktívnych látok zodpovedných za zlepšenie nálady u ľudí s príznakmi úzkosti, depresie, stresu, a ktorých trápi zlý spánok.

Vhodné výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita