Za suchú a podráždenú kožu môže nedostatok ceramidov

Najdôležitejšou funkciou kože je chrániť organizmus pred poškodením. Koža plní ale i estetickú funkciu – všetci chceme mať krásnu a hebkú pokožku s minimom vrások, ktorá je pružná a vyzerá mladistvo. Stav našej pokožky majú na svedomí ceramidy – lipidové molekuly, ktoré sa v nej prirodzene vyskytujú. Ich úlohou je obnovovať a hydratovať kožnú bariéru. Vďaka ceramidom je naša pokožka hebká, nie je suchá a podráždená.

Ľudská koža má povrch približne 1,8 m2 a jej hmotnosť je 4,3–5 kg. Tvoria ju dve základné vrstvy: dermis a epidermis. Dermis, teda zamša, je bohato prekrvená a predstavuje fyziologickú podporu pre epidermis - pokožku. Epidermis sa skladá zo štyroch základných vrstiev, ktoré predstavujú rôzne štádiá vývoja epidermálnych buniek. Výsledkom je vznik kompletnej kožnej bariéry. Celá pokožka sa obnoví za 30 dní, z toho 15 dní trvá obnova jej štvrtej vrstvy stratum corneum (SC), teda kožnej bariéry. Hlavnými zložkami hmoty, ktoré vypĺňajú medzibunkový priestor SC sú ceramidy (50 %), cholesterol (25 %) a mastné kyseliny (10 %). Ceramidy sú lipidové molekuly, vďaka ktorým dokáže epidermis fungovať ako bariéra, ktorá pleť chráni a dodáva jej zdravý vzhľad.

 

Atopici potrebujú ceramidy ako soľ

Medzi stavy spojené s nedostatkom ceramidov patrí napríklad atopická dermatitída a psoriáza, ale ceramidy sú nápomocné i pri liečbe ichtyózy, akné či suchej a stárnucej kože.
Atopická dermatitída sa prejavuje predovšetkým suchosťou kože. Jednou z príčin jej vzniku je znížený obsah lipidov, najmä ceramidov a viac nenasýtených mastných kyselín, v rohovej vrstve epidermy.

Ceramidy sa v koži vytvárajú predovšetkým z lipidu s názvom sfingomyelín. Ľudia trpiaci atopickou dermatitídou však majú zníženú aktivitu enzýmu sfingomyelinázy, ktorý tvorbu sfingomyelínu urýchľuje. Navyše, u atopikov dochádza k abnormálnemu rozkladu sfingomyelínu, kedy sa namiesto ceramidov vytvára výrazne prozápalová látka sfingozylfosforylcholín. Dôsledkom je oslabená bariérová funkcia epidermy. Pokožka nie je schopná udržiavať si vlhkosť, je suchá a ľahšie do nej preniknú rôzne alergény a dráždivé látky.

Aj keď samotná aplikácia ceramidov atopickú pleť úplne nevylieči, výrazne zlepší bariérovú funkciu kože. Vďaka tomu sa zníži množstvo mikróbov, dráždivých látok a alergénov, ktoré do kože preniknú. Navyše bolo preukázané, že užívanie ceramidov znižuje spotrebu kortikoidov, prípadne antibiotík.

 

Sú ceramidy v kozmetike naozaj účinné?

Odhaduje sa, že 20 až 50 % ľudí trpí rôznymi prejavmi suchej kože. Ide najmä o atopikov, seniorov, u ktorých dochádza k prirodzenému starnutiu kože, či žien v domácnosti. Suchá koža sa týka aj ľudí, ktorý sa vystavujú až nadmernej hygiene. Na trhu existuje množstvo kozmetických prípravkov, ktoré obsahujú ceramidy. Problémom všetkých týchto pleťových krémov a rôznych sér je fakt, že pôsobia iba lokálne a účinnosť obsiahnutých ceramidov je otázna. Riešením je nutrikozmetika.

Nutrikozmetika je prelomová technológia v oblasti kozmetickej starostlivosti. Jej podstatou je orálne užívanie účinnej látky, nie jej lokálna aplikácia. Tým, že účinné látky sú v tele prenášané prostredníctvom krvného obehu až do vnútornej vrstvy kože, pokryjú celé telo zvnútra a zasiahnu tak aj miesta, ktoré sú pri nanášaní pleťového krému ťažko dosiahnuteľné rukami (napríklad chrbát).

 

ANTI-AGE ELIXIR

ANTI-AGE ELIXIR obsahuje francúzsky patentovaný komplex CERAMOSIDES ™. Má vysoko hydratačný účinok, zachováva pružnosť a integritu pokožky vo všetkých jej vrstvách, vyhladzuje vrásky a pôsobí proti starnutiu. Navyše pokožku príjemne zjemňuje. 

Kožná bariéra (SC) je tvorená plochými, navzájom do seba zapadajúcimi bunkami s nepriepustnou obálkou (tehly), ktoré sú obklopené pevne viazanou hmotou (malta). Takéto usporiadanie vytvára veľmi komplikovanú cestu pre prienik látok cez kožnú bariéru a často sa označuje ako „tehly a malta“. Hlavnou zložkou malty medi týmito bunkami (tehlami) sú ceramidy. Tie sú kľúčové pri plnení vodnej funkcie kožnej bariéry. Obrázok nižšie ukazuje, ako výrazne menej dehydratovaná je pokožka počas užívania CERAMOSIDES ™.

 

Obsah ceramidov v koži vekom klesá a toto množstvo sa znižuje aj počas zimných mesiacov. Z epidermy sa voda rýchlejšie stráca, pokožka je suchšia, svrbí, vznikajú v nej trhliny a vrásky. Na rozdiel od krémov a pleťových sér, ktoré pôsobia iba lokálne, CERAMOSIDES™ dodáva do pokožky ceramidy prostredníctvom krvného obehu. Vďaka tomu obnoví na pokožke celého tela vodnú bariéru a vyplní trhliny. Pokožka je hydratovaná, má mladistvý vzhľad a zdravý lesk.