Nemávate chuť na sex? Tipy ako zvýšiť libido!

Ak pociťujete nezáujem o sex a vyvoláva to vo vás rozpaky či frustráciu, mali by ste vedieť, že nie ste sami. V štúdii z roku 2000 zameranej na zistenie výskytu a rizikových faktorov sexuálnej dysfunkcie u mužov a žien až 43 % žien a 31 % mužov priznalo problémy so sexuálnou dysfunkciou, akým je napríklad aj nízka sexuálna túžba. Mladý alebo starý, muž alebo žena, nízke libido sa môže týkať aj vás.

 

Nemávate chuť na sex ako zvýšiť libido

 

Čo je to nízke libido?

Libido je, zjednodušene povedaná, váš sexuálny apetít. Riadia ho najmä hormóny. U žien ide hlavne o pohlavné hormóny estrogén a progesterón, hoci ženy produkujú aj nízku hladinu testosterónu. Hlavným mužským pohlavným hormónom je testosterón. Bez ohľadu na pohlavie je testosterón hnacou silou sexuálnej túžby rovnako u mužov aj u žien. Hormonálne zmeny preto môžu mať obrovský vplyv na záujem o sex u oboch pohlaví. Zmeny libida môžu postihnúť mužov aj ženy podobným, ale aj odlišným spôsobom.

Zmeny libida u žien

Keďže zdravé ženy majú oveľa nižšie hladiny testosterónu, je oveľa menej pravdepodobné, že budú chcieť mať sex. Existuje však mnoho ďalších dôvodov, prečo môžu ženy pociťovať zníženú sexuálnu túžbu, napríklad:

Stres náš každodenný

Pre ľudí, ktorí dlhodobo pociťujú stres, môže byť sex to posledné, na čo myslia. Aj keď pre mužov býva sex často istým odbúravačom stresu, u žien to neplatí vždy. Navyše, dlhodobo zvýšené hladiny stresového hormónu kortizol môžu podporovať prejedanie sa. Ženy sú tak nielen vystresované, ale aj nešťastné z kíl navyše, čo spôsobuje, že sa necítia atraktívne a ich chuť na sex sa preto znižuje. Je veľmi dôležité nadmerné množstvo stresu zo svojho života odstrániť, napríklad aj za pomoci meditácie

Pozor na antikoncepciu

V porovnaní s mužmi sa v ženskom tele testosterón nachádza iba v malom množstve. Hormonálna antikoncepcia však aj túto nízku hladinu pohlavného hormónu znižuje. 

Ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu by mali vedieť aj to, že táto malá „tabletka“ ich takpovediac zbavuje ovulácie – ide pritom o dôležitú časť menštruačného cyklu, počas ktorej ženy zvyčajne pociťujú najväčšiu sexuálnu túžbu.

Ak pozorujete znížené libido po tom, čo ste začali užívať hormonálnu antikoncepciu, jedným z riešení je porozprávať sa s vašim gynekológom o iných možnostiach ochrany. Navyše, žiadna antikoncepcia nie je 100% účinná a občas sa stane, že žena otehotnie. Príčinou nízkeho libida u žien môže byť aj tehotenstvo.

Keď sex bolí

Nie vždy má žena zo sexu potešenie. Bolestivý sex neignorujte, naopak, skúste zistiť jeho príčinu. Niekedy je riešením jednoduché použitie lubrikačného gélu, inokedy však môže ísť o pre ženy veľmi bolestivú endometriózu. Tá nielen, že potláča libido, ale prejavuje sa silnou bolesťou v podbrušku, nepravidelným krvácaním a dokonca až problémami s otehotnením.

Zmeny libida u mužov

Muži vraj myslia na sex stále. Na túto tému bolo vykonaných niekoľko výskumov, ktorých výsledky potvrdzujú, že ide len o mýtus. Napríklad zistenia štúdie vykonanej na Ohio State University z roku 2011 naznačujú, že aj keď môže existovať rozdiel medzi pohlaviami v ich sexuálnom vnímaní, tento rozdiel je menší, ako sa všeobecne predpokladá.

Je preto dobré vedieť, že aj muži môžu pociťovať nízku sexuálnu túžbu, ktorá môže mať niekoľko dôvodov:

Nízka hladina testosterónu a zinok

Nízke libido u mužov najčastejšie spôsobuje málo testosterónu. K zmene jeho hladiny v mužskom tele dochádza napríklad pri poranení semenníkov, hormonálnych poruchách, infekcii alebo iných chronických ochoreniach. Vedeli ste, že príčinou môže byť aj nedostatok zinku?

Štúdia z roku 1996 ukázala veľmi jasný vzťah medzi nedostatkom zinku a hladinou testosterónu. Vedci sa zmerali sa hladiny testosterónu u mladých mužov a zistili, že po 20 týždňoch diéty s nízkym obsahom zinku došlo k výraznému poklesu testosterónu v ich tele (takmer 75 %).

Štúdia tiež skúmala suplementáciu zinku u starších mužov. Vedci dokázali, že so zvýšeným príjmom zinku sa hladina testosterónu u staršej populácie takmer zdvojnásobila.

V roku 2009 sa uskutočnil výskum na potkanoch. Zistilo sa, potkany, ktorým bolo podávaných 5 mg zinku denne, mali lepšie sexuálne funkcie. Táto konkrétna štúdia dospela k záveru, že u mužov má zinok pozitívny vplyv na vzrušenie a udržanie erekcie.

 

Ako zvýšiť chuť na sex

 

Bez zinku nám človek „nevonia“

K zaujímavým výsledkom dospela aj štúdia z roku 2013. Ukázalo sa totiž, že čuch môže byť pre naše libido skutočne dôležitý, a to najmä u mladších mužov. Nedostatok zinku, ktorý sa prejavuje aj zníženým vnímaním vôní, môže tiež znižovať libido. Zinok ovplyvňuje nielen hladinu testosterónu, ale môže spôsobiť aj stratu schopnosti detekovať jemné chemikálie, ktoré vyvolávajú vzrušenie.

Nebuďte leniví

Ak ste tip, ktorý zvykne vylihovať na gauči s minimálnou alebo žiadnou fyzickou aktivitou, veľmi pravdepodobne sa u vás časom rozvinie niektorý zo zdravotných problémov, ako je obezita, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol alebo cukrovka 2. typu. Všetky tieto problémy spojené s nedostatkom pohybu môžu zásadne ovplyvniť vaše libido.

Vek neoklameme

Či sa nám to páči, alebo nie, pravdou je, že s vekom v mužskom tele hladina testosterónu klesá. Najviac testosterónu je v tele v tínedžerskom veku, v dospelosti sa postupne jeho hladina znižuje.

Skúste Ashwagandhu, prírodné afrodiziakum

Príčinou nízkeho libida nie sú vždy len hormonálne výkyvy. Ak ste príliš unavení, alebo sa jednoducho emočne alebo fyzicky necítite práve najlepšie, zrejme nemáte chuť ani na večernú intimitu. Myslite na to, že aj alkohol môže ovplyvniť váš záujem o sex. A v neposlednom rade sa veľmi často stáva, že v dlhodobom vzťahu sa po rokoch jednoducho vášeň vytráca. Čokoľvek spôsobuje váš nezáujem o sex, nikdy nie je neskoro riešiť to.

Ashwagandha patrí medzi veľmi silných sexuálnych stimulantov. Jej účinky na sexuálnu túžbu spomína už kámasútra. Ashwagandha je jednou zo základných zložiek komerčných rastlinných afrodiziakálnych produktov a stala sa bežnou formou liečby straty libida a dokonca aj erektilnej dysfunkcie.

Ashwagandha v mužskom tele stimuluje produkcia oxidu dusnatého. V dôsledku toho sú krvné cievy, ktoré prenášajú krv do genitálií, rozšírené. Výsledkom je zvýšenie sexuálnej túžby a spokojnosti.

Okrem toho ashwagandha pozitívne vplýva na hladinu testosterónu a počet spermií, zbavuje telo stresu a podporuje výdrž.

Užite si sex bez stresu

Moringa obsahuje vysoké hladiny vitamínov a živín. Zistilo sa, že jej semená zvyšujú hladiny pohlavných hormónov u mužov vďaka vysokej koncentrácii vitamínov A, C a vitamínu D.

Užívanie moringy olejodárnej predstavuje jednoduchý spôsob, ako zlepšiť sexuálnu funkciu v stresových podmienkach. Extrakt z nej sa javí ako potenciálne afrodiziakum, najmä pre ľudí, ktorí sú dennodenne vystavení nadmernému stresu. Je tak účinná pre mužov i ženy. Okrem toho moringa vďaka draslíku, zinku a množstvu obsiahnutých živín podporuje plodnosť a zdravé tehotenstvo.

Vhodné výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita