„Ká dvojka“ nie je len názov hory – tento vitamín pomáha transportovať vápnik z ciev do kostí a zubov

Príbeh objavenia vitamínu K je pomerne zaujímavý. Už v 30. rokoch minulého storočia bola v rámci štúdia cholesterolového metabolizmu pozorovaná zvýšená krvácavosť u kurčiat, ktoré boli kŕmené diétou chudobnou na tuky. Keďže ani vitamínom C a ani lipofilnými (v tuku rozpustnými) vitamínmi, ktoré boli v tej dobe známe, nebolo možné vyliečiť takto vyvolanú krvácavosť (tzv. hemorágiu), bola vyslovená hypotéza o existencii vitamínu rozpustného v tuku, ktorý bol nazvaný koagulačný vitamín - vitamín K. Je to zo slova koagulácia, čo znamená zrážanie krvi. Až v posledných rokoch sme však úplne pochopili jeho význam ako výživového doplnku.

 

K2 transportuje vápnik z ciev do kostí a zubov

 

Pozor na „ká trojku“

Vitamín K bol izolovaný v roku 1939 a v ďalších rokoch vedci postupne študovali jeho chemické vlastnosti. Je to súhrnný názov pre skupinu zlúčenín, pričom v rastlinách sa vyskytuje vitamín K1 (fylochinón), zatiaľ kým vitamín K2 (menachinón) produkujú predovšetkým baktérie. Vitamín K3 (menadión) bol vyrobený synteticky.

V posledných rokoch boli pri terapii menadiónom, čiže K trojkou, pozorované závažné vedľajšie účinky, ktoré sa u ostatných dvoch druhoch vitamínu K (K1 a K2) nevyskytovali. Takže K3 sa u ľudí neodporúča.

K1 na poruchy zrážanlivosti, K2 ako ochrana ciev a na kosti

Mnohé mamičky možno poznajú kvapky nazývané Kanavit (tu ide o vitamín K1), ktoré sa dávajú novorodencom v prvých týždňoch po narodení (ako prevencia zakrvácania do mozgu aj u zdravých detí). Tento liek je určený na predchádzanie a liečbu porúch zrážanlivosti krvi, pri dlhodobom užívaní antibiotík a chemoterapeutík, či pri ochoreniach žlčových ciest a pečene.

Je len na lekársky predpis a plne ho hradí poisťovňa (nie je drahý). Pri upchatí žlčových ciest či cirhózach pečene je totiž znížená zrážanlivosť krvi, takisto pri dlhodobom užívaní širokospektráných antibiotík (znižuje sa vytváranie tohto vitamínu našimi črevnými baktériami) a salicylátov (kyselina acetylsalicylová je vlastne aspirín, o ňom je známe, že „riedi“ krv). Kanavit existuje aj v injekčnej forme, pretože niekedy je v chirurgii potrebný pri dlhšie trvajúcich žlčových drenážach alebo pri predoperačnej príprave pacientov, ktorí majú zníženú krvnú zrážanlivosť.

Vitamín K ako taký zasahuje predovšetkým do mechanizmu zrážania krvi, ale čo je dôležité, v kostných štruktúrach pôsobí spoločne s vitamínom D pri vytváraní a zvyšovaní hladiny proteínu s názvom osteokalcín, ktorý riadi budovanie kostí.

Dvojkombinácia vitamínu D3 s vitamínom K2, resp. ešte aj trojkombinácia s vápnikom, je nesmierne dôležitá ako prevencia osteoporózy, čiže rednutia kostí. Vitamín D výrazne zvyšuje účinnosť vitamínu K.

Vitamín K2 má jedinečnú regulačnú sólo funkciu

Pôvodne sa predpokladalo, že v tuku rozpustný vitamín K2 je len jednou z foriem vitamínu K. Posledné výskumy však ukázali, že K2 má v našom organizme jedinečnú biologickú sólo funkciu a tou je vychytávanie vápnika z mimobunkového priestoru a jeho viazanie do kostí a zubov. Dá sa teda povedať, že odstraňuje vápnik z mäkkých tkanív a ukladá ho do tvrdých tkanív (kostí a zuboviny). Je teda akýmsi „regulovčíkom“, ktorý kalcium posiela tam, kam treba. Preto je vysoko cenený aj v rámci boja s aterosklerózou a takisto pri boji s krvným tlakom (veď jeden druh liekov na krvný tlak sú vlastne „blokátory kalciových kanálov“).

 

Podpora transportu vápnika zo žíl do kostí

 

Naše cievy fungujú ako veľká transportná sieť, ktorá vedie cez všetky časti nášho tela. Pre udržanie zdravého priechodného krvného obehu je dôležité znížiť hladinu vápnika v krvi (vápnik je síce dôležitý pre kostru, ale v tepnách ho nechceme mať veľa, lebo tieto usadeniny vlastne podporujú proces kôrnatenia tepien). Vitamín K2 funguje tak, že prispieva k transportu vápnika zo žíl do kostí. A tento účinok je dobre zdokumentovaný.

Živočíšne tuky, fermentované výrobky a – doplnky stravy

Vitamín K2, menachinón, sa vyskytuje predovšetkým v živočíšnych tukoch (maslo, sadlo, loj, smotana), zatiaľ čo v rastlinných olejoch (sójový, olivový, repkový) sa nachádza v troj- až päťnásobne nižšej koncentrácii. Takisto hydrogenizácia rastlinných olejov znižuje obsah vitamínu K2. Aj baktérie, ktoré kolonizujú hrubé črevo, vytvárajú vitamín K2. Podiel tejto bakteriálnej syntézy však vyzerá byť omnoho menší, ako sa doposiaľ predpokladalo.

Podľa zdravotných inštitúcií je odhadovaná odporúčaná denná dávka vitamínu K2 cca 75 mikrogramov. Je pomerne ťažké získať ho denne v bežnej strave. Najväčší podiel ,,ká dvojky" obsahuje tradičný fermentovaný japonský pokrm zo sóje nazývaný nattó = porcia 50 gramov predstavuje až 500 mikrogramov vitamínu K2. Možno ho kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, otázkou je, ako Slovákom chutí...

Podľa odbornej publikácie Vitamíny v sto gramoch kapusty sa nachádza 250 mikrogramov fylochinónu (čiže vitamínu K1), v sto gramoch sójových bôbov (nefermentovaných) je ho 190 mikrogramov, a v sto gramoch špenátu či karfiolu je ho 275 - 330 mikrogramov. To je však K1, ktorá má vplyv najmä na zrážanlivosť krvi.

Ak však hovoríme o vitamíne K2, čiže menachinóne, z potravy si zadovážime len asi 20 % jeho potreby. Ako už bolo povedané, nachádza sa najmä vo fermentovaných a v živočíšnych potravinách – ale platí to iba pre mäso, vajcia a mliečne produkty od zvierat, ktoré sa voľne pásli. Vitamín K2 pre výživové doplnky sa obyčajne získava s pomocou patentovanej biofermentačnej technológie.

Opakovanie na záver

Vitamín K1 sa nachádza v zelenine a na cievnu sústavu človeka (čo sa týka zabránenia ukladania vápnika v cievach) má omnoho menší vplyv. K2 je vo fermentovaných potravinách a živočíšnych produktoch a čiastočne si ho vytvárajú naše črevné baktérie. Už 10 mikrogramov vitamínu K2 denne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, redukuje riziko zápalov znížením hladiny C-reaktívneho proteínu, má pozitívny vplyv pri autoimunitných ochoreniach ako reumatoidná artritída či skleróza multiplex.  

Zdravé kosti a zuby

Kombinácia vitamínov K2 a D3 by nemala chýbať v lekárničke ľudí, ktorí majú problémy s vysokým krvným tlakom, cievami a rednutím kostí, najmä u mužov i žien po päťdesiatke. Ich príjem je dôležitý aj u žien s rozkolísanou alebo so zníženou hladinou hormónov - predovšetkým v menopauze.

Poraďte sa so svojím lekárom pred užívaním akéhokoľvek vitamínu K, ak užívate lieky na riedenie krvi (napr. warfarín). Vysoký príjem vitamínu K totiž môže narúšať antikoagulačný (protizrážanlivý) účinok warfarínu, prípadne iných liekov na riedenie krvi.

Vhodné výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita