Ako si vybrať doplnok stravy s obsahom magnézia?

Magnézium, alebo inak horčík, je minerál, ktorý naše telo nevyhnutne potrebuje pre jeho správne fungovanie, a to hneď na viacerých úrovniach - mozgovej, svalovej a srdcovej. Ak má náš organizmus nedostatok horčíka, dáva to najavo – môžeme sa cítiť unavení, máme problémy s pamäťou, nechutí nám jesť, alebo nás trápia kŕče a svalová slabosť či ďalšie nepríjemnosti, ktoré deficit horčíka v tele vytvára.

 

Ako si vybrať doplnok stravy s obsahom magnézia

 

Mnohí v takomto prípade siahneme po doplnku stravy a doprajeme si magnéziovú kúru. Je ale dobré vedieť, že nie je magnézium ako magnézium. Účinnosť vybraného doplnku horčíka závisí od viacerých faktorov, najmä od jeho obsahu (obsah elementárneho magnézia vyjadrený v %) a biologickej dostupnosti. Chelát, citrát, alebo chlorid? Ktoré magnézium z ponuky si vybrať, a aké sú jeho výhody?

Magnézium v ľudskom tele

Ľudské telo obsahuje 20 – 30 gramov horčíka. Z toho 50 – 70 % sa nachádza v kostiach, zvyšok vo svaloch, žľazách s vnútorným vylučovaním, určité množstvo aj v krvi.

Horčík je dôležitý prvok kostnej látkovej premeny a je nevyhnutný pre správnu funkciu nervov a svalov. Magnézium je známe ako antistresový prvok, pomáha pri zvládnutí depresie, podporuje zdravú funkciu srdca a krvného obehu, ochraňuje tkanivá pred ukladaním vápnika a tvorbou obličkových a žlčníkových kameňov obsahujúcich vápnik, pôsobí proti zápche, a má množstvo ďalších funkcií.

Nedostatok horčíka v pôde aj v potravinách

Vzhľadom na naše životné tempo nie je prekvapením, že žijeme takmer neustále s nedostatkom magnézia. Vedeli ste o tom, že stres zvyšuje potrebu horčíka až 20-násobne? Navyše výrazne poklesol obsah magnézia v potravinách. Viaceré výživové doplnky z lekární, kde sa horčík nachádza v rôznych zlúčeninách, majú často nedostatočnú vstrebateľnosť – niekedy len štyri percentá.

„V súčasnom jedálničku ľudí je prítomnosť horčíka na spodnej hranici. Je zaujímavé, že napríklad v jablkách sa dnes nachádza o 50 % menej horčíka ako v 80. rokoch. Veľké množstvo horčíka sa z potravín stráca aj technologickým spracovaním,“ uvádza prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., špecialista v oblasti klinickej výživy a intenzívnej metabolickej starostlivosti. Potravinová výroba sa zindustrializovala, šľachtia sa nové typy jabĺk, zemiakov. Úpravou múky sa stráca až 80 % horčíka, o ďalší potom prichádzame nevhodnou prípravou jedál ako smaženie či konzervácia. Za posledné desaťročia sa zaznamenal v ovocí a zelenine okrem poklesu magnézia aj pokles vitamínu C. Keďže horčík sa u nás nenachádza v povrchových vodách, máme ho nedostatok aj v pôde.

Podľa čoho vybrať magnézium?

Keď sa rozhodujeme medzi viacerými doplnkami stravy s obsahom horčíka, mali by sme sa zamerať na dva najdôležitejšie ukazovatele - jeho obsah (vyjadrený v %) a biologickú dostupnosť. Keď hovoríme o biologickej dostupnosti, hovoríme o kvalite živín, ktoré majú byť absorbované črevnou sliznicou a následne v tele efektívne využité.

Horčík je ión, ktorý na to, aby sa stabilizoval a prešiel cez črevnú bariéru, potrebuje transportérovú molekulu. Jeho absorpcia v tele teda závisí od zapojeného transportéra, alebo inak povedané prenášača.

 

Nedostatok horčíka v pôde aj v potravinách

 

Dve generácie magnézia

Rôzne podoby horčíka môžeme zoskupiť do dvoch generácií. K prvej radíme anorganické soli, akými sú napríklad oxid, hydroxid alebo uhličitan. Tieto soli sú prírodného pôvodu a majú aj vysoký obsah magnézia, ale zároveň jeho nízku absorpciu. Okrem toho anorganické soli môžu spôsobiť tráviace problémy a hnačky. Nie sú preto ideálnou voľbou.

Organické soli druhej generácie už obsahujú molekuly horčíka priamo spojené s transportérmi (prenášačmi). Ide napríklad o malát, bisglycinát alebo citrát. Táto organická forma chráni horčík v žalúdku, vďaka čomu sa minimalizujú tráviace a žalúdočné ťažkosti. Sú preto vhodným doplnkom výživy aj pre ľudí s poruchami trávenia.

Tekuté magnézium?

V našom e-shope nájdete dva vysokokvalitné a vysokovstrebateľné formy magnézia. Prvou z nich je lipozomálne magnézium v tekutej forme. Ide o dicitrát trihorečnatý, zlúčeninu, v ktorej sa horčík vo forme soli viaže s kyselinou citrónovou. Na trhu bežne nájdete magnézium citrát, kedy na jeden atóm horčíka pripadá jedna molekula citrátu. Naše lipozomálne magnézium obsahuje tri atómy horčíka na dve citrátové molekuly. V porovnaní s klasickým citrátom tak má väčší podiel elementárneho magnézia (skutočné množstvo horčíka v produkte), a preto pre prijatie rovnakého množstva stačí užiť menej produktu. Doplnok stravy v podobe lipozomálneho magnézia vám tak vydrží dlhšie, ako doplnok s klasickým magnézium citrátom.

Lipozomálne magnézium je vhodné pre tých z vás, ktorí chcete podporiť nedostatočný príjem horčíka zo stravy. Stačí si ho zamiešať vo vode či pridať do džúsu a vypiť. Pri lipozomálnych produktoch by ste ale mali dbať na ich uskladnenie – po otvorení ich odložte do chladničky a spotrebujte do 30 dní.

Horčík v kapsuliach

Ak ale zistíte, že špecifická chuť lipozomálnych produktov vám nevyhovuje, alebo vám nesedí tekutá forma lipozomálneho magnézia, vašou voľbou by mala byť naša novinka - Horčík Bisglycinát + B6. Ide o magnézium chelát vo forme kapsúl, ktoré si jednoducho zbalíte a aj počas cestovania máte vždy poruke. 

Táto forma v sebe viaže jednu z najlepšie vstrebateľných foriem horčíka - bisglycinát horečnatý. Ide o chelátovú väzbu, ktorá nevyžaduje absorpciu kyslosti žalúdka, vďaka čomu nespôsobuje hnačku alebo iné tráviace a žalúdočné ťažkosti. Je preto vhodným doplnok výživy aj pre ľudí s poruchami trávenia.

Horčík bisglycinát je doplnený vitamínom B6, ktorý zlepšuje jeho vstrebávanie a funguje ako výborný transportér – pomáha dopraviť horčík tam, kde ho telo práve potrebuje. Rovnako ako magnézium, tak aj vitamín B6 podporuje psychické zdravie a energetický metabolismus. Ich vzájomná kombinácia má preto synergetický účinok.

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita