Ako pripraviť imunitu na sychravú jeseň?

Jeseň vie byť krásne farebná a romantická, ale i sychravá a ponurá. S príchodom septembra sa naše telo nemusí vyrovnávať iba s opätovným väčším nasadením po prázdninách, ale i zmenou počasia. A to v nás vyvoláva stres, ktorý oslabuje obranyschopnosť nášho tela. Ako na príchod jesene pripraviť našu imunitu?

 

Ako pripraviť imunitu na sychravú jeseň

 

Imunita sídli v črevách

Vedeli ste, že takmer 70 % nášho imunitného systému sa nachádza v črevách? Nie je žiadnym tajomstvom, že náš črevný mikrobióm pomáha udržiavať náš imunitný systém v čo najlepšom stave. Hoci sa zloženie črevnej mikroflóry formuje už v detstve, nezdravý životný štýl či sychravé počasie a stres, ktoré sú spojené s príchodom jesene, môžu toto zloženie narušiť. Vtedy je vhodné posilniť črevnú mikroflóru a siahnuť po probiotikách.

Probiotiká sú definované ako živé mikroorganizmy, ktoré majú v prípade podávania v dostatočnom množstve pozitívny vplyv na zdravotný stav človeka. Ako probiotické kultúry sa najčastejšie využívajú baktérie, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ľudskom tráviacom trakte (napríklad  baktérie rodu Lactobacillus a Bifidobacterium). Preto sú potraviny, ktoré obsahujú probiotické baktérie, často označované ako tzv. funkčné potraviny.

Najčastejšie sú živé mikroorganizmy pridávané do kyslých mliečnych výrobkov (jogurt, kefír, bakteriálne fermentovaný syr), výborným zdrojom je v našich podmienkach obľúbená kyslá kapusta a bryndza. Pridávajú sa aj do umelých mliečnych náhrad pre kojencov. Konzumácia potravín obsahujúcich živé kultúry je pre posilnenie zdravého zloženia črevnej mikroflóry prospešná po celý rok. Avšak v období, ktoré je spojené s nadmerným stresom, príjmom antibiotík či chladným a sychravým jesenným počasím, je vhodné užívať probiotiká vo forme výživových doplnkov.

Probiotiká posilnia imunitu i trávenie

Probiotiká obsahujú živé mikroorganizmy, ktoré vo všeobecnosti prispievajú k normálnej funkcii črevného traktu, pomáhajú optimalizovať tráviacu sústavu a podporujú imunitu organizmu. Naše probiotiká sú vhodné aj na podporu udržania telesnej hmotnosti a môžu ich užívať deti už od 3 rokov, rovnako aj tehotné a dojčiace ženy. Probiotiká dokonca pomáhajú aj v boji s ekzémom. Viete, ako fungujú? Prečítajte si o probiotikách viac.

Buďme ako medvede - s príchodom jesene si doprajme viac spánku

Aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, spánok je pre naše telo neuveriteľne produktívna činnosť. Organizmus sa počas spánku regeneruje, znižuje sa riziko infekcie a zápalu, a pri dostatočnom spánku sa podstatne rýchlejšie zotavujeme z choroby. Ak sa pozrieme na živočíšnu ríšu, človek je jediný tvor, ktorý si spánok skracuje. Šetrenie na tak dôležitej veci, ako je spánok, môže oslabiť našu imunitu a spôsobiť úbytok bielych krviniek bojujúcich proti infekcii. Vedeli ste o tom, že nedostatočný spánok vedie k vyššiemu riziku prechladnutia?

Akonáhle vonkajšie teploty klesajú, naša túžba len tak si poleňošiť na gauči sa stupňuje. Nezabúdajme ale, že pravidelný pohyb môže mať veľký vplyv na naše zdravie a aj jesennú imunitu. Dostatočný spánok je pre naše zdravie kľúčový, ale s leňošením by sme to naozaj nemali preháňať.

Ako spať kvalitne a zdravo?

Aj vy patríte medzi ľudí, ktorí majú problém večer zaspať len preto, že v posteli premýšľate nad prácou či rôznymi problémami, ktoré vás trápia? Je dôležité uvedomiť si, že všetky starosti sa lepšie riešia, keď má človek dostatok energie a je vyspatý, pretože kvalitný spánok zlepšuje aj naše kognitívne funkcie. S príchodom jesene a nárastom stresu vám môže pomôcť užívanie magnézia, ktoré podporuje nervový systém a pôsobí regeneračne – pred spánkom uvoľňuje svaly a telo príjemne zrelaxuje. Okrem magnézia odporúčame užívať aj ashwagandhu, ktorá prispieva k zníženiu stresu a zlepšuje spánok. Ako spať kvalitne a zdravo a posilniť si tým imunitu?

Sezónne nakupovanie posilňuje imunitu

Denné odporúčané množstvo aspoň piatich porcií ovocia a zeleniny doplní do nášho tela vitamíny, antioxidanty a živiny, ktoré potrebujeme na posilnenie imunitnej funkcie, upokojenie oxidačného stresu a zníženie zápalu.

 

Buďme ako medvede - s príchodom jesene si doprajme viac spánku

 

Potraviny s vysokým obsahom vitamínu C by mali byť na prvom mieste nášho jesenného zoznamu potravín pre ich antioxidačné a protizápalové účinky. Ak sa vyberiete na nákup, nechcite mať všetko pod jednou strechou, dostupné celoročne. Povedzme si úprimne, chutia vám jahody či maliny na jeseň či v zime? Cítite v nich tu lahodnú chuť leta? Asi nie. To, že je niečo dostupné, ešte neznamená, že je to pre nás aj dobré. Skúste zájsť na trh a nakúpiť lokálne a sezónne. Na jeseň to tam krásne hrá farbami.

Potraviny, ktoré posilnia imunitný systém na jeseň

Sezónne produkty sú čerstvé a plné živín – nájdeme v nich presne tie látky, ktoré naše telo v danej sezóne potrebuje najviac. Napríklad výsledky štúdie monitorujúcej obsah vitamínu C v brokolici potvrdzujú, že brokolica pestovaná počas jej hlavnej sezóny mala podstatne vyšší obsah vitamínu C ako brokolica pestovaná na jar. Alebo taký ružičkový kel - obsahuje celú škálu vitamínov skupiny B, ktoré zatočia s únavou, dodajú elán a energiu. A to počas sychravej a chladnej jesene potrebujeme.

Medzi najlepšie potraviny plné potrebných živín, ktoré pripravia našu obranyschopnosť na jesenné obdobie, patrí mrkva, kapusta (aj kyslá), hlávkový šalát, huby, kučeravý kel, tekvica, karfiol či cvikla. Alebo siahnite po Vitamín komplexe, vďaka ktorému do tela doplníte celú škálu potrebných vitamínov.  

Myslite na imunitu už v lete

Pre organizmus každého človeka je príchod jesene náročným obdobím a veľkou skúškou obranyschopnosti. Mali by sme myslieť na to, že jedna multivitamínová tabletka denne našu imunitu neposilní, a platí to rovnako pre deti i dospelých.

Ak sa už pri posilňovaní imunity rozhodnete pre vitamín C, či vitamín D, probiotiká alebo si zvolíte vitamín komplex, dôležitá je dôslednosť a pravidelnosť. Všeobecne platí, že pri užívaní doplnku stravy by ste mali zotrvať aspoň 3 mesiace. Na imunitu je preto dobré myslieť už počas leta, najneskôr pred príchodom septembra. Nezabúdajte na pravidelnosť a popri suplementácii danej látky doplnkom stravy sa skúste zamerať aj na potraviny, ktoré majú prirodzene vysoký obsah potrebných živín.

Spomínané výživové doplnky

 

Foto: Shutterstock
Text: Avita