Organické čaje majú na telo blahodarný vplyv

Pitie organických čajov sa stáva čoraz populárnejším medzi ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o svoje zdravie. Organické čaje majú lahodnú chuť a ich výlučne prírodné zložky poskytujú nášmu telu množstvo zdravotných benefitov.

 

Organické čaje majú na telo blahodarný vplyv

 

Čo je to organický čaj?

Najskôr si povedzme, aký je rozdiel medzi klasickým čajom a čajom s prívlastkom „organický“. Z pohľadu nášho zdravia je akákoľvek potravina s označením „bio“ či „organic“ v porovnaní s jej konvenčnou alternatívou zdraviu prospešnejšia. To isté platí pre organické čaje. Pri ich pestovaní a následnom spracovaní sa nevyužívajú škodlivé chemikálie, herbicídy či pesticídy.

Ich výroba je navyše v porovnaní s bežným čajom šetrná k životnému prostrediu. Ekologickí pestovatelia čaju totiž používajú tradičné poľnohospodárske techniky a organické hnojivá alebo kompost. Výberom organického čaju tak nepriamo podporujete poľnohospodárske postupy, ktoré sú prospešné pre životné prostredie. Rovnako aj ich pestovateľov.  

Organický čaj vs. bežný čaj

V porovnaní s bežným čajom obsahuje organický čaj viac antioxidantov, ktoré sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Antioxidanty napríklad posilňujú imunitný systém a znižujú riziko srdcových chorôb. Navyše, ocení ich aj naša pokožka, ktorej dodávajú prirodzený lesk.

Organický čaj má lahodnejšiu chuť

Organické čaje naozaj chutia lepšie ako bežný čaj. Dôvodom môže byť fakt, že sa pestujú v prirodzenejšom prostredí, čo vedie k rozvoju bohatých chutí a čerstvosti.

Aj kvalita listov je pri organických čajoch výrazne vyššia. Farmári sa starajú o to, aby čajovníky neprerástli, a tak sa do balíčka vojdú celé sušené lístky, a nie sú dolámané. Aj vďaka kvalitnejším listom chutia organické čaje oveľa lepšie ako bežné čaje.

 

Prečo je pitie organických čajov zdraviu prospešné

 

Prečo je pitie organických čajov zdraviu prospešné?

Organické čaje obsahujú prírodné zložky ako vitamíny, minerály a spomínané antioxidanty. Niektoré čaje, ako napríklad zelený, obsahujú katechíny. Ide o silné antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať oxidačný stres.

Okrem toho zelené čaje pomáhajú zlepšiť kognitívne funkcie, nakopnúť metabolizmus tukov, chránia mozog pred starnutím či pomáhajú pri regulácii hladiny cukru v krvi.

Bylinkové čaje, napríklad harmančekový, zas pôsobia upokojujúco a pomáhajú zmierniť vnútorné napätie, sú protizápalové, alebo zlepšujú problémy so spánkom.

Ovocné čaje obsahujú najvyššie hladiny základných vitamínov a minerálov a ich kombinácia s vyváženou stravou a každodenným pohybom prispieva k dobrému zdraviu.

Organické čajové zmesi Avita

Na našom e-shope nájdete organické čajové zmesi, ktoré vám pomôžu naštartovať metabolizmus či spomaliť proces starnutia. Pomôžu vám pri poruchách trávenia, pri zápaloch dýchacích ciest či počas stresových dní.

Tajomstvom ich fantastickej chuti sú celé čajové lístky, celé kúsky ovocia a vybrané koreniny – ide o suroviny najvyššej kvality vyberané pod odborným dohľadom najlepších čajových baristov. Navyše, výroba našich čajov dodržiava najvyššie štandardy kvality, čo potvrdzuje aj najprísnejšia európska BIO certifikácia.

Pitie organických čajov naozaj prispieva k zdravému životnému štýlu. Ak sa zaujímate o svoje zdravie, vyberte si z našej ponuky lahodné zelené čaje či bylinkové a ovocné čajové zmesi v BIO kvalite podľa vlastnej chuti.

Foto: Shutterstock
Text: Avita