Prečo by ste mali v starostlivosti o pleť myslieť aj na zelený čaj?

Ľudstvo pozná zelený čaj už takmer 5 000 rokov. Jeho čerstvé lístky varili vo vode už starí Číňania a výsledný vývar používali ako liečivý nápoj. Dnes dobre vieme, že pitie zeleného čaju je pre naše telo veľmi prospešné – vedeli ste však, že zelený čaj má svoje uplatnenie aj ako súčasť starostlivosti o pleť?

 

Prečo by ste mali v starostlivosti o pleť myslieť aj na zelený čaj

 

Zelený čaj – odkiaľ pochádza a ako sa vyrába?

Možno vás to prekvapí, ale všetky čaje pochádzajú z rovnakej čajovej rastliny - Camellia sinensis. Delia sa do troch hlavných typov (zelený čaj, čierny čaj a čaj oolong), v rámci ktorých existujú desiatky rôznych variácií čaju. Preto poznáme napríklad čaj matcha, biely čaj alebo čaj pu-erh.

Ak chceme získať zelený čaj, čajové lístky musia prejsť procesom praženia na panvici alebo parením a následným sušením. Polyfenoly v čajových listoch sú takto uchránené pred oxidáciou a zabraňuje sa ich fermentácii, a čajové listy zostávajú zelené.

Šálka zeleného čaju obsahuje asi 28 miligramov kofeínu, a preto ide o vhodnú alternatívu kávy. Zelený čaj má však aj množstvo zdravotných benefitov, vrátane možnej ochrany pred srdcovými chorobami alebo tráviacimi problémami. No priaznivo ovplyvňuje aj našu pokožku

Ako zelený čaj zlepšuje zdravie pokožky?

Zelený čaj obsahuje veľké množstvo rastlinných polyfenolov, ktoré zlepšujú stav pokožky. Konkrétne ide o katechíny, ktoré tvoria približne 60 - 80 percent všetkých polyfenolov obsiahnutých v tomto druhu čaju. Katechíny majú antioxidačné, protizápalové, antimikrobiálne a antikarcinogénne vlastnosti.

Ide o antioxidanty, ktoré pomáhajú bunkám tela bojovať proti voľným radikálom. Tie totiž zvyšujú riziko vzniku zápalov a vedú k rýchlejšiemu starnutiu pokožky.

Zelený čaj pôsobí protizápalovo

Viaceré štúdie potvrdili, že topická aplikácia zeleného čaju, alebo jeho samotné pitie,  môže na pokožku pôsobiť protizápalovo. Deje sa to vďaka polyfenolom obsiahnutým v kvalitnom zelenom čaji, ktoré pomáhajú potlačiť imunitné reakcie spôsobujúce zápal - napríklad keď naša pleť reaguje na environmentálne faktory ako je UV žiarenie.

Protizápalové účinky zeleného čaju tak zlepšujú príznaky kožných ochorení, ako je psoriáza, rosacea či ekzém.

Zelený čaj na akné

Polyfenoly dokážu pomôcť aj s akné. Jednou z príčin tvorby akné je totiž nadprodukcia kožného mazu. Ide o zmes lipidov, ktorá sa nachádza v mazových žľazách po celom tele. Štúdie ukazujú, že práve čajové polyfenoly môžu znížiť produkciu kožného mazu a tým aj tvorbu akné a celkovo pôsobia priaznivo na mastnú pleť.

Zelený čaj pokožku hydratuje

Málo hydratovaná pokožka stráca elasticitu a je náchylnejšia na vrásky. Existujú štúdie, ktoré uvádzajú, že pitie zeleného čaju môže byť nápomocné tým, že v pokožke pomáha zadržiavať vlhkosť.

Možná ochrana pred UV žiarením

Ultrafialové žiarenie je jedným z hlavných faktorov poškodenia kože. Jeho zdrojom je slnko a spôsobuje takzvané „fotostarnutie“, ale aj zápaly, a v najhoršom prípade dokonca rakovinu kože.

Zelený čaj možno použiť ako podporu kvalitného opaľovacieho krému. Viaceré štúdie ukázali, že pri lokálnej aplikácii môžu mať polyfenoly obsiahnuté v zelenom čaji protizápalové a ochranné účinky proti poškodeniu UV žiarením.

 

Zelený čaj môže spomaliť predčasné starnutie

 

Zelený čaj môže spomaliť predčasné starnutie

Štúdie ukazujú, že polyfenoly v zelenom čaji môžu inhibovať aktivitu niektorých enzýmov, ktoré poškodzujú lipidy v pokožke. Tieto enzýmy znižujú účinnosť kyseliny hyalurónovej, elastínu a kolagénu. Ide o látky, ktoré pokožku posilňujú a dodávajú jej pružnosť. Inhibícia týchto enzýmov tak môže oddialiť príznaky predčasného starnutia.

Zelený čaj obsahuje aj taníny, ktoré môžu pomôcť zmenšiť krvné cievy. Výsledkom sú menšie tmavé kruhy a opuchy okolo očí.

Zelený čaj a celulitída

Aj keď je celulitída bežný a neškodný stav pokožky, z estetického hľadiska je vnímaná negatívne. Existujú štúdie, ktoré poukazujú na kofeín obsiahnutý v zelenom čaji a jeho schopnosť minimalizovať výskyt celulitídy. Zelený čaj totiž pri lokálnej aplikácii môže inhibovať hromadenie tuku v koži, ktoré spôsobuje celulitídu.

Zelený čaj proti rakovine?

Ukazuje sa, že polyfenoly obsiahnuté v zelenom čaji môžu na pokožku pôsobiť protirakovinovo. Zelený čaj totiž inhibuje poškodenie DNA, chráni pred škodlivým UV žiarením zo slnka a dokonca inhibuje rast nádorov. Samozrejme, na preukázanie týchto tvrdení sú potrebné ďalšie štúdie.

Ako vidíte, zelený čaj skutočne pôsobí blahodarne pre naše telo, pokožku i zmysly. Vyberte si zo širokej ponuky našich organických zelených čajov v BIO kvalite.

Foto: Shutterstock
Text: Avita